Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Småföretagare välkomnar regeringens förslag om sämre anställningsskydd - “Om du sköter ditt jobb blir du antagligen inte uppsagd”

Från 2018
Linda Salonius-Pasternak utanför sin fastighetsförmedling.
Bildtext Linda Salonius-Pasternak driver en fastighetsförmedling i Helsingfors.
Bild: Yle/Victoria Wirén

Fastighetsförmedlaren Linda Salonius-Pasternak i Helsingfors välkomnar regeringens planer, som bland annat innebär att företag med högst 20 anställda lättare kan säga upp personal.

- Det blir mindre risk att anställa när det är lättare att bli av med någon. Det låter tråkigt för den som ska bli anställd, men om du söker ett jobb, passar där och sköter ditt jobb bra så blir du antagligen inte uppsagd.

Fackförbunden är mycket kritiska till planerna. Regeringens planer ingår också att de som är under 30 år gamla och har varit arbetslösa kan ges tidsbundna kontrakt i stället för fast anställning.

- För företagaren kan det vara besvärligt att ha anställda som inte passar in, säger Salonius-Pasternak.

Det kanske gynnar alla om man inte tror att det är så svårt att bli uppsagd. Då kanske man på annat sätt har press på sig att försöka sköta sig väl

Linda Salonius-Pasternak, företagare

Hon har för närvarande en anställd och tidigare var det flera som arbetade för företaget. Salonius-Pasternak anser att det i dagens läge inte är riktigt så besvärligt att säga upp personal som det ibland låter i offentligheten.

Att det ska bli enklare kan sporra till bättre arbetsprestationer, säger hon.

- Det kanske gynnar alla om man inte tror att det är så svårt att bli uppsagd. Då kanske man på annat sätt har press på sig att försöka sköta sig väl.

Småföretagare har inte tid med onödig byråkrati

Micke Stjernbergs familjeföretag i Sibbo gör plåt- och metallarbeten. Stjernberg har fem anställda. Han ser både för- och nackdelar med försämrat anställningsskydd i småföretag.

- För en ärlig företagare kan det vara väldigt bra. För tillfället är det väldigt svårt att säga upp folk som beter sig dåligt, det är en lång process. Men som vanligt är det säkert någon som kommer att utnyttja det här på fel sätt, säger Stjernberg.

Byråkratin är svår för en företagare som har väldigt bråttom och inte skulle ha tid med så kallat onödigt jobb

Micke Stjernberg, företagare

Under femton år i branschen kommer Stjernberg bara ihåg ett par fall där det funnits behov av att säga upp personal.

Byråkratin kring avskedande är i dagens läge onödigt komplicerad och tidskrävande, menar han.

- Det ska vara skriftliga varningar och ditt och datt precis enligt reglerna. Det är visserligen helt okej, men i brådskande fall är det lite komplicerat och tidsödande. Byråkratin är svår för en företagare som har väldigt bråttom och inte skulle ha tid med så kallat onödigt jobb.

Karenstider minskar intresset för korta kontrakt

Både Micke Stjernberg och Linda Salonius-Pasternak tycker att det kan vara bra att kunna anställa personer under 30 år på tidsbundna kontrakt.

Det är ändå inte sagt att unga vill jobba på korta kontrakt, konstaterar Salonius-Pasternak.

- Jag har stött på att vissa hellre väljer att vara arbetslösa än att jobba. Processen att hoppa av och an kan vara jobbig, med karenstider för arbetslöshetsunderstöd och så vidare.

Hon menar att systemet borde bli smidigare för dem som snuttjobbar, så att de gärna tar emot ett jobb som erbjuds.

- Idealt är ju att man kan ha korta anställningar för projekt och att de som söker jobb vet att du kan jobba några månader utan att det blir något stort papperskrig.

Petteri Orpo

Orpo försvarar snuttjobb för under 30-åringar: Vi vill ge de unga en chans

För att förstå måste man själv vara företagare, sade Orpo.

Diskussion om artikeln