Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Bjud på plockmat och rosévin på festen

Uppdaterad 23.11.2022 15:48.
Portioner med buffémat och rosevin på ett bord.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Rostbiffsnurror, rödbetshummus och rödkålssallad passar fint på buffébordet. Bjuder du på ett glas rosé till så är du dessutom lite trendig.

Utbudet av roséviner har ökat märkbart de senaste åren. Från att närmast ha varit något sött man läppjar på en solig sommardag finns det idag roséviner för alla tillfällen.

Getostbollar rullade i oregano och rosépeppar

Getostbollar på en tallrik i ett kök.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mjuka och krämiga smakbitar av getost smeker gommen tillsammans med rosévin.

Vi använde både bredbar getost och getost i bit. Skär bort kanterna på getosten om du vill ha en slätare konsistens.

Ingredienser, 12 bitar:

  • 200 g getost

  • 100 g färskost, naturell

  • ½ citron, zest och saft

  • salt

  • peppar

  • ½ dl mortlade rosépepparkorn

  • en kruka oregano

Gör så här:

  1. Vispa ihop getost, färskost, citronskal och citronsaft.

  2. Smaka av med salt och peppar.

  3. Forma till bollar och rulla dem i rikligt med finhackad oregano och rosépeppar.

Rostbiffsnurror med hallon och sweet chili

Rostbiffsnurror med hallon och sweet chili på ett fat.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Kraftig örtsmak av koriander lyfter fräschören i de här salta snurrorna.

Vi använde saltkött den här gången men välj rosastekt, tunt skivad rostbiff om du vill ha en matigare känsla på snurrorna.

Ingredienser, 10-12 snurror:

  • 200 g rostbiff eller saltkött

  • 200 g färskost, naturell

  • 4 msk sweet chilisås

  • ½ dl krossade hallon, färska eller frysta

  • ½ citron, saften

  • salt och peppar

  • en röd paprika

  • en kruka koriander

Gör så här:

  1. Lägg ut det tunt skivade köttet omlott på smörpapper.

  2. Vispa osten med hallon och chilisås och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

  3. Bred ostblandningen över köttskivorna och strö över fintärnad paprika och hackad koriander.

  4. Rulla ihop köttet och kyl en stund innan du skär upp lämpliga snurror.

Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett

Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett på en tallrik.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Den här kålsalladen står sig väldigt länge jämfört med majonnäsbaserade sallader om du förväller kålen med salt. Saltet verkar bakteriedödande. Hållbarheten blir därmed bättre också i förhållande till sallad med rå kål.

Välj dina favoriter bland kålsorterna och blanda friskt!

Ingredienser, 8 pers:

  • 800 g kål, till exempel rödkål, savojkål, vitkål, grönkål

  • en kruka persilja

  • 1 msk salt

  • peppar

  • 3 msk mandelspån

  • 3 msk speltvete

Gör så här:

  1. Grovstrimla kålsorterna och strö över saltet.

  2. Häll ½ liter kokande vatten på kålen och låt den mjukna.

  3. Häll bort vattnet när det svalnat och krama ur kålen.

  4. Rosta mandel och speltvete var för sig med salt i torr stekpanna.

  5. Blanda ner hackad persilja och cirka hälften av lingonvinägretten i kålblandningen (se receptet för vinägrätten nedan).

  6. Smaka av med salt och peppar.

  7. Toppa salladen med mandel och speltvete.

Servera resten av lingonvinägrätten som dressing vid sidan om.

Tips:

  • Salladen passar utmärkt på buffébordet eller serverad till rökt fisk, grillat kött och korv.

  • Blanda gärna ner ruccola för att få en grönare salladsrätt.

  • Förvälld rödkål färgar inte av sig, ifall man till exempel vill ha mozzarella eller fetaost i sin sallad.

Lingonvinägrett

Lingonvinägrett i en skål.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Den här bärvinägretten kan också göras på röda vinbär, hallon eller jordgubbar och passar bra till alla sorters sallader. Bären mjuknar av vinägern och ger fantastisk fräschör och färg till dressingen.

Ingredienser:

  • 1,5 dl olivolja

  • 3 msk rödvinsvinäger

  • ½ dl rosévin

  • 1 dl lingon, färska eller frysta

  • salt och peppar

Gör så här:
Mixa alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Rödbetshummus med kummin och rökt chili

Rödbetshummus i en skål
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ilsket rödbetsröd är vår hummus med sting av vitlök och chili och en bärig ton av svarta vinbär. Den är ett gott tillbehör till kött, grönsaksrätter och korv eller på mackan och som spread på fröknäcke.

Ingredienser, 8 pers:

  • 1 burk kikärter

  • 250 gram kokta och skalade rödbetor

  • ½ dl svarta vinbär, färska eller frysta

  • 1 msk tahini (sesampasta)

  • 2 vitlöksklyftor

  • ½ dl olivolja

  • 1 kruka mynta

  • 1 tsk mortlad kummin

  • 1 tsk chipotle (rökta chiliflakes)

  • salt och peppar

  • ½ citron, saften

  • svarta sesamfrön till garnering

  • chiliflakes till garnering

Gör så här:

  1. Mixa ihop kikärter, olja, tahini, vitlök, mynta, kummin, chipotle, citronsaft, kokta rödbetor, svarta vinbär, salt och peppar till önskad konsistens.

  2. Lägg upp i en skål och garnera med svarta sesamfrön och chiliflakes.

Portion med buffemat och rosevin på ett bord.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln