Bjud på plockmat och rosévin på festen
Rostbiffsnurror, rödbetshummus och rödkålssallad passar fint på buffébordet. Bjuder du på ett glas rosé till så är du dessutom lite trendig.
Utbudet av roséviner har ökat märkbart de senaste åren. Från att närmast ha varit något sött man läppjar på en solig sommardag finns det idag roséviner för alla tillfällen.
Getostbollar rullade i oregano och rosépeppar
Mjuka och krämiga smakbitar av getost smeker gommen tillsammans med rosévin.
Vi använde både bredbar getost och getost i bit. Skär bort kanterna på getosten om du vill ha en slätare konsistens.
Ingredienser, 12 bitar:
200 g getost
100 g färskost, naturell
½ citron, zest och saft
salt
peppar
½ dl mortlade rosépepparkorn
en kruka oregano
Gör så här:
Vispa ihop getost, färskost, citronskal och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till bollar och rulla dem i rikligt med finhackad oregano och rosépeppar.
Rostbiffsnurror med hallon och sweet chili
Kraftig örtsmak av koriander lyfter fräschören i de här salta snurrorna.
Vi använde saltkött den här gången men välj rosastekt, tunt skivad rostbiff om du vill ha en matigare känsla på snurrorna.
Ingredienser, 10-12 snurror:
200 g rostbiff eller saltkött
200 g färskost, naturell
4 msk sweet chilisås
½ dl krossade hallon, färska eller frysta
½ citron, saften
salt och peppar
en röd paprika
en kruka koriander
Gör så här:
Lägg ut det tunt skivade köttet omlott på smörpapper.
Vispa osten med hallon och chilisås och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Bred ostblandningen över köttskivorna och strö över fintärnad paprika och hackad koriander.
Rulla ihop köttet och kyl en stund innan du skär upp lämpliga snurror.
Rödkålssallad med rostad mandel och lingonvinägrett
Den här kålsalladen står sig väldigt länge jämfört med majonnäsbaserade sallader om du förväller kålen med salt. Saltet verkar bakteriedödande. Hållbarheten blir därmed bättre också i förhållande till sallad med rå kål.
Välj dina favoriter bland kålsorterna och blanda friskt!
Ingredienser, 8 pers:
800 g kål, till exempel rödkål, savojkål, vitkål, grönkål
en kruka persilja
1 msk salt
peppar
3 msk mandelspån
3 msk speltvete
Gör så här:
Grovstrimla kålsorterna och strö över saltet.
Häll ½ liter kokande vatten på kålen och låt den mjukna.
Häll bort vattnet när det svalnat och krama ur kålen.
Rosta mandel och speltvete var för sig med salt i torr stekpanna.
Blanda ner hackad persilja och cirka hälften av lingonvinägretten i kålblandningen (se receptet för vinägrätten nedan).
Smaka av med salt och peppar.
Toppa salladen med mandel och speltvete.
Servera resten av lingonvinägrätten som dressing vid sidan om.
Tips:
Salladen passar utmärkt på buffébordet eller serverad till rökt fisk, grillat kött och korv.
Blanda gärna ner ruccola för att få en grönare salladsrätt.
Förvälld rödkål färgar inte av sig, ifall man till exempel vill ha mozzarella eller fetaost i sin sallad.
Lingonvinägrett
Den här bärvinägretten kan också göras på röda vinbär, hallon eller jordgubbar och passar bra till alla sorters sallader. Bären mjuknar av vinägern och ger fantastisk fräschör och färg till dressingen.
Ingredienser:
1,5 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
½ dl rosévin
1 dl lingon, färska eller frysta
salt och peppar
Gör så här:
Mixa alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Rödbetshummus med kummin och rökt chili
Ilsket rödbetsröd är vår hummus med sting av vitlök och chili och en bärig ton av svarta vinbär. Den är ett gott tillbehör till kött, grönsaksrätter och korv eller på mackan och som spread på fröknäcke.
Ingredienser, 8 pers:
1 burk kikärter
250 gram kokta och skalade rödbetor
½ dl svarta vinbär, färska eller frysta
1 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 kruka mynta
1 tsk mortlad kummin
1 tsk chipotle (rökta chiliflakes)
salt och peppar
½ citron, saften
svarta sesamfrön till garnering
chiliflakes till garnering
Gör så här:
Mixa ihop kikärter, olja, tahini, vitlök, mynta, kummin, chipotle, citronsaft, kokta rödbetor, svarta vinbär, salt och peppar till önskad konsistens.
Lägg upp i en skål och garnera med svarta sesamfrön och chiliflakes.