Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rönnberg lika besviken som tränaren på EM-lottningen: ”Vill alltid vinna, men måste vara realist”

Från 2018
Uppdaterad 13.04.2018 14:13.
Nico Rönnberg, 2015.
Bildtext Nico Rönnberg (arkivbild).
Bild: All Over Press

Ingen kan vara nöjd med den här lottningen, konstaterade Kaj Kekki efter att Finland lottats i samma EM-kvalgrupp som Vitryssland, Tjeckien och Bosnien-Hercegovina – och nu stämmer stjärnan Nico Rönnberg in i klagosången. Med bättre tur hade vi haft en riktig chans, säger Rönnberg.

Utgångsläget är tufft. I EM-kvalet ställs Finlands handbollsherrar mot den vana slutspelsresenären Tjeckien, fysiskt tuffa Vitryssland och Bosnien-Hercegovina – som i fjol släckte Finlands EM-drömmar efter två klara segrar.

– För första gången har vi verkligen en realistisk chans att kvala in och så händer det här. Nå, chanser finns fortfarande men avancemang kräver att vi får med alla spelare, konstaterade chefstränaren Kaj Kekki för Yle Sporten efter lottningen på torsdagskvällen.

Landslagets stora stjärna Nico Rönnberg är inne på samma linje.

– Jag är inte nöjd alls, säger han i ett pressmeddelande från handbollsförbundet.

– Tjeckien är riktigt formstarka, Vitryssland har stora bjässar som brinner för att visa vad de går för och bosnierna visade hur starka de är senast vi mötte dem, fortsätter han.

"Kan förvisso spela utan press"

Det är de två bästa från varje grupp som direkt går vidare till EM-slutspel och därtill går också de fyra bästa av totalt åtta grupptreor vidare. För Finlands del krävs det flera bragder för att knipa tillräckligt många poäng.

– Förstås har vi chanser, men motståndet är stenhårt. Jag går alltid in i en match för att vinna den och jag tror på vårt lag, men man måste vara realist. Motståndet håller så pass hög klass att det är en otroligt tuff uppgift att ens placera sig i topp tre, säger Rönnberg.

– För min del kan vi förvisso spela utan press, men det känns dumt att hela tiden blicka framåt. Det var nu vi skulle ha chansen att gå hela vägen, och så faller det på lotten, tillägger han.

Nico Rönnberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Nico Rönnberg i farten.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Men Cocks-stjärnan påpekar samtidigt att man inte kan förvänta sig att ha Fru Fortuna på sin sida för att nå framgång.

– Nu gäller det att jobba hårdare. Framförallt måste vi vinna över lag som spelar på samma nivå som oss.

– Vi kommer att ta ut allt från det här kvalet och vi har inte förlorat något ännu. Vi går in för att göra vårt bästa och så ser vi hur långt det räcker. Mer än så kan vi inte göra, summerar Rönnberg.

EM-kvalet kör igång i slutet av oktober 2018.

Diskussion om artikeln