Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Stöd och råd finns det nog att få, men ändå föds alltför få barn” - Antalet födda fortsätter minska i Östnyland

Från 2018
nyfödd
Bildtext Arkivbild från Borgå bb.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Storken flyger allt mer sällan till Östnyland. Preliminära siffror på antalet födda i fjol visar en fortsatt nedgång.

I Borgå föddes i fjol 428 barn enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter. Det är 20 barn färre än året innan, 2016.

Siffrorna för 2017 bekymrar fullmäktigeordförande Mikaela Nylander (SFP).

- Talen ger mig jättedjupa veck i pannan. Om det inte föds tillräckligt med barn har vi inte möjligheter att upprätthålla den välfärd som vi har byggt ut, säger Nylander

Antalet nyfödda per år hölls länge kring 500 barn i Borgå under det här decenniet. Raset skedde 2016 då de nyföddas antal minskade till 448.

storkbild vid ingången till Borgå bb
Bild: Yle/ Stefan Paavola

- Det här betyder stora utmaningar för Borgå om vi inte har en inflyttning av barnfamiljer. Vi kommer att stå inför stora problem med serviceproduktion och med skattebetalare.

Trenden är den samma i resten av Östnyland och i hela Finland under hela 2010-talet. Antalet födda sjunker stadigt.

I Sibbo föddes i fjol 165 barn. Året innan var siffran 171. I början av decenniet föddes lite på 200 barn per år.

Lovisa är den enda kommun i Östnyland där man inte ser ett minus för i fjol. 2017 föddes lika många barn som 2016, det vill säga 111 nya Lovisabor. Toppåret 2012 var siffran 161 nyfödda.

Den lilla kommunen Lappträsk tappade stort i statistiken i fjol. Från 25 nyfödda 2016 till 19 i fjol. Kommundirektör Tiina Heikka säger att tvära kast är vanliga då det gäller antalet födda i Lappträsk.

- För att följa med läget brukar vi se på siffrorna för nyfödda några gånger per år, säger Heikka. Någon panik inför de senaste siffrorna känner jag inte, men hoppas att årets siffror blir bättre.

Docka vid bröstpump
Bild: Yle/ Stefan Paavola

En orsak till att hon noga följer med antalet födda är den gåva, en babypåse, som Lappträsk ger alla nyfödda i kommunen.

- I påsen finns några små saker som är tillverkade här i Lappträsk, till exempel en body. Gåvan har vi delat ut redan i några års tid.

Tiina Heikka ser babypåsen som en fin och omtyckt gest av kommunen. Men.

- Inte är det ju så att någon fattar beslut om familjetillökning på grund av gåvan, men det är ett sätt för kommunen att visa att barn är viktiga för oss.

Hon ser Lappträsk som en kommun där det är lätt för barnfamiljer att leva. Dagvård ges under kvällar, nätter och på veckoslut.

nyfödd baby
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Då antalet födda minskar gäller det för kommunerna att framstå som allt mer barn- och familjevänliga.

- På nationell nivå kan man göra vissa saker, som till exempel familjeledighetsreformen, som borde sporra till att få flera barn i våra familjer, säger Mikaela Nylander.

- På lokal nivå handlar det om vilken typ av skolor och daghem kommunen har och hur familjevänliga fritidssysselsättningar det finns.

Hon tycker att Borgå är på rätt väg då staden satsar på investeringar i skolor och daghem.

- Stöd och råd finns det nog att få men ändå föds allt för lite barn i Borgå.

Nylander tycker att Borgå inte ska gå in för försämringar.

- Vi ska inte ha för stora grupper i våra daghem och skolor. Vi ska ha en flexibel service med lågtröskelmottagningar där hela familjen snabbt och flexibelt får hjälp.

Diskussion om artikeln