Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vill du sommarprata i Yle Vega?

Från 2018
Uppdaterad 20.04.2018 12:39.
Kvinna som sitter i solen vid en sjö. Text: Vegas Sommarpratare.
Bild: Shutterstock / Yle, Grafik: Miro Johansson

Har du en berättelse som du vill nå ut med? Drömmer du om att prata i radio och spela musik som du själv tycker om? Vill du vara en av våra 40 sommarpratare i år?

Om svaret är ja, har du drygt två veckor på dig att formulera början på ditt sommarprat. Senast den 1 maj vid midnatt vill vi ha ditt bidrag. Redaktionen går igenom alla bidrag och väljer ut fem som lyssnarna får rösta på. Den som vinner blir lyssnarnas sommarpratare 2018.

- Det var helt fantastiskt att vara sommarpratare. Det gav mig så otroligt mycket och hela processen hade en oerhört helande inverkan på mig, säger Siv Fagerlund som var lyssnarnas sommarpratare 2017. Jag skickade in mitt bidrag, för jag har alltid sagt att man ska tala och dela sin sorg och inte frysa in den.

Siv Fagerlund talade om sorg, om att mista ett barn. Hon har alltid skrivit mycket och skickade in sitt bidrag för att hon tyckte att hon hade något viktigt att berätta.

Jag fick så mycket feedback, så mycket - kan man kalla det så - kärlek. Det var överväldigande, hur människor tog det till sig. Samtidigt var det så roligt att välja musiken och samarbeta med en redaktör, det var nog det största jag har gjort i mitt liv.

Siv Fagerlund är Lyssnarnas sommarpratare 2017
Bildtext Det var så roligt att välja musiken och samarbeta med en redaktör, det var nog det största jag har gjort i mitt liv.
Bild: Privat / Siv Fagerlund

Så här går det till:

  1. Du har max två minuter på dig att övertyga den som lyssnar om att just ditt sommarprat ska vinna. Spela in början på programmet (till exempel med en smarttelefon) och skicka det till sommarpratare@yle.fi, eller ring 019-233501 och läs in texten. Du ska inte ha med musik i ditt bidrag! Senast 1.5 kl. 23.59 behöver vi ditt bidrag, efter det stänger vi telefonsvararen.
  2. Redaktionen väljer ut fem bidrag som går vidare till final. Finalisterna presenteras den 5 maj i Vega Lördag (de kontaktas på förhand). I en veckas tid får publiken rösta på det bidrag de helst vill höra fortsättningen på.
  3. Vinnaren utlyses i direktsändning i Yle Vega lördagen den 12 maj.

Lite vägkost

Var välförberedd och fundera på vad du säger. Lockar det till vidare lyssning? Är det personligt, intressant, roligt/sorgligt, något du kan stå för? Är det originellt, kanske provokativt? Tänk på vad du själv skulle vilja lyssna på och gör början så medryckande och bra du kan.

Här kan du lyssna på det vinnande bidraget från ifjol:

Programmet är inte längre tillgängligt
Siv Fagerlund - finalist i lyssnarnas sommarpratare 2017 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vinnaren får hjälp och stöd av en redaktör i själva manusprocessen och också under inspelningen. Flera av dem som inte vunnit tävlingen har hörts i andra sammanhang i Svenska Yles innehåll under hösten och vintern.

Lycka till!

Tidtabell för Lyssnarnas sommarpratare 2018

  • 14.4 Telefonsvararen öppnar
  • 1.5 Sista dagen att mejla eller ringa in sitt bidrag kl. 23.59
  • 5.5 De fem kandidaterna presenteras och omröstningen börjar
  • 11.5 Röstningen avslutas
  • 12.5 Lyssnarnas sommarpratare presenteras i direktsändning i Yle Vega
  • 11.6 Alla sommarpratare presenteras
  • 25.6-17.8 Sommarpraten sänds alla vardagar i Yle Vega och finns på Arenan.

Lyssna på tidigare sommarprat