Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Li Andersson vill helst laga godare och mångsidigare vardagsmat själv

Från 2018
Li Andersson, 28.7.2016
Bildtext Li Andersson vill laga mer mat själv.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

Riksdagledamoten och vänsterpartiets ordförande Li Andersson lever ett ganska hektiskt liv med långa arbetsdagar. På grund av tidsbristen blir det här med vardagsmat lätt både tråkigt och enformigt. Därför försöker Li Andersson göra slag i saken.

Hon har antagit utmaningen att under en veckas tid försöka tillreda sin vardagsmat själv, en utmaning som inte blev helt lätt.

Li Andersson gillar mat. Hon är vegetarian men äter också fisk.

– Det blir ofta så att jag både äter lunch och något annat på kvällen på jobbet, för våra arbetsdagar blir ofta ganska långa i riksdagen, konstaterar hon.

Vill laga mer mat själv

Det var egentligen därför Li Andersson antog den här utmaningen.

– Jag tänkte att nu måste jag skärpa mej och försöka laga mer mat själv. Både att jag sku laga mat själv och sedan tillreda mat överhuvudtaget.

En annan utmaning är att komma på vad man ska laga och i Lis fall är det inte bara tiden som tryter utan också fantasin. Precis som många andra varvar Li oftast mellan några få rätter.

På jobbet blir problemet ett annat.

– Där går det så lätt att falla in i en rutin där man äter dåligt och lite, kanske i samband med nåt möte. Eller så att jag bara äter smörgås sent på kvällen eller pasta med pesto, som har blivit min vanligaste vardagsrätt.

Svårt till en början

Utmaningsveckan började inte så bra för henne. Den första dagen var en onsdag.

– Både på onsdag och torsdag kom jag hem så sent att det inte var någon vits att laga mat mera, och på fredag blev det en fryspizza, berättar hon.

Men på helgen åkte Li Andersson hem till Åbo, där hon kom bättre igång.

– Jag lagade pasta puttanesca på lördagen, det var enkelt och gott. Det var en rätt jag ätit på en restaurang tidigare, som jag tänkte att jag nog klarar av att laga själv,

Egen pesto blev en aha-upplevelse

Mot slutet av utmaningen blev det bara bättre.

– Jag lagade en egen pesto för första gången i mitt liv. Jag var så nöjd, för det var både enkelt och gott.

Pesto är en av Li Anderssons viktigaste basvaror, så därför var det här med peston en extra stor grej.

Följande lyckade grej var en linsgryta, även det på en vardag. Det blev veckans mest avancerade rätt och avslutade hennes utmaningsvecka.

Inget hopplöst fall

Kenneth Nars är matskribent och bra på att inspirera när det kommer till matlagning.

Han håller med om att tidsbrist och dålig fantasi är något som tidvis plågar det flesta som tillreder vardagsmat. Men han tycker inte alls att Li Andersson är något hopplöst fall.

– Den glädje och stolthet som du uppvisar redan med din egen pesto och linsgryta är bra. Linsgrytan är till exempel tacksam, det bli gott och nyttigt och man kan låta det puttra på för sig själv.

Bra basvaror är a och o

När det kommer till att kunna tillreda god mat, snabbt och enkelt, har Kenneth några bra knep. Det ena är bra basvaror som man gillar.

– Köp pasta och tio burkar konserverade tomater, se till du har sardeller eller ansjovis i kylen och då har du alltid något du kan laga till fort, säger han.

Det andra är att planera lite. Vilka grejer gillar man? Bunkra upp med basvaror som håller, konserver, rotfrukter och dylikt och då finns det alltid något man kan hitta på.

– Omelett är gott och enkelt. Ägg håller dessutom flera veckor i kylen. Lägg i lite paprika och tomat, krydda upp den lite och sätt med lite av din favoritost. Feta eller parmesan funkar bra. Det är gott och en utmärkt måltid!

Kenneths tips för vegetarisk vardagsmat:

- Köp bra råvaror och lita på dem: ugnsstek en hel rotselleri eller blomkål som serveras med en enkel sås.

- Gör egna såser och kryddpastor som kan förvaras på burk i kylen, t.ex. pesto och chilisåser.

- Lär dig göra en perfekt omelett, som kan smaksättas och varieras, t.ex. med fetaost, paprika eller spenat.

- Gör soppor.

- Köp torkade bönor och linser - de är godare och billigare än konserverade. Blötlägg och koka dem färdigt och packa portionsförpackningar i frysen.

- Köp eller låna kokböcker om etnisk mat, t.ex. libanesisk, portugisisk, indisk eller marockansk och lär dig nya smak- och kryddkombinationer.

- Besök en bra etnisk mataffär och bunkra nya ingredienser och kryddor.

Li Andersson och Kenneth Nars medverkar i Efter nio radio på lördag 14.4.2018 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Li Andersson vill äta godare och mångsidigare vardagsmat

33:14

Diskussion om artikeln