”Som ett skilsmässopar som inte kan närvara på samma bjudning” – Svenska Akademien kan inte leva på 1700-talet säger journalisten Gunnar Bolin
Sveriges Radios kulturjournalist Gunnar Bolin ser ingen poäng med att en institution som Svenska Akademien har så mycket makt och åberopar stadgar från 1700- talet.
Sveriges kung har också meddelat att han kommer att se över stadgarna.
Svenska Akademien förvaltar en enorm förmögenhet och delar ut miljontals kronor i stipendier till författare och olika organisationer. Medlemmarna har starka ställningar i det svenska kulturlivet.
- Gruppen är väldigt inflytelserik, men inte märker man så mycket av vad de gör i vanliga livet, förklarar Gunnar Bolin.
Akademien är Sveriges språkvårdande instans och ansvarar för de tre största ordböckerna, men är mest känd för att välja Nobelpriset i litteratur.
- Akademien har hållit på med den stora svenska ordboken och har bara hunnit fram till bokstaven V under de senaste 130 åren, förklarar Bolin.
De gillar att sitta i stearinljusets sken i frackar och långklänningar och känna sig upphöjda
Gunnar Bolin
Akademien samarbetar med universitet och olika expertgrupper om språkvård.
- De är inte de 18 som samlas runt bordet och bestämmer när det är dags att införa slangord i ordlistan, säger Bolin.
Varför är Svenska Akademien så hemlighetsfull?
- Ibland verkar det som att de är hemlighetsfulla för att de trivs med att vara det, säger Gunnar Bolin. Lite som ett ordenssällskap, typ frimurare. De gillar nerdragna rullgardiner och ingen insyn. De gillar att sitta i stearinljusets sken i frackar och långklänningar och känna sig upphöjda.
Det finns en lockelse i en sådan här förening som grundades år 1786 och som lever enligt de gamla stadgarna och formalia från den tiden, säger Bolin och berättar om Akademiens möten där man delar ut jetonger, ett slags silvermynt som man använder som valuta inom Svenska Akademien.
När man röstar, röstar man med vita och svarta kulor enligt Gustav III :s stadgar. Man tilltalar varandra med herr och fru, aldrig med förnamn.
- Det är klart att det finns en poäng med att hålla gamla traditioner, men det finns ingen poäng med att att ha en så här gammal institution som har så här mycket makt och som åberopar stadgar från 1700 - talet.
Det är ju en pinsamhet att t.ex. Kerstin Ekman slutade gå på mötena 1989, men ändå är hon tvångsansluten i föreningen och hennes stol gapar tom
Gunnar Bolin
Verksamheten kommer att ses över och moderniseras. Det borde vara möjligt att utträda ur Akademien.
- Det är ju en pinsamhet att t.ex. Kerstin Ekman slutade gå på mötena 1989, men ändå är hon tvångsansluten i föreningen och hennes stol gapar tom. Det är faktiskt emot den svenska lagen att tvingas vara med, säger Bolin.
Men Bolin förstår också lockelsen i de gamla lokalerna i Gamla stan, ritualerna och att inte behöva tala om till pressen vad man sysslar med. Akademien är ingen statlig institution och får inga skattemedel och behöver därför inte offentliggöra något annat än vad man vill offentliggöra.
- Krisen visar att det här inte håller år 2018. Konflikten har gått ner på en smutsig personnivå. Som ett skilsmässopar som inte kan närvara på samma bjudning. Man förolämpar varandra på en ful nivå. Det är omöjligt att föreställa sig hur de ska kunna sitta vid samma bord, säger Bolin och fortsätter med att rekommendera professionell hjälp så att ledamöterna ska kunna börja tala med varandra.
Gunnar Bolin bedömer framtiden som oviss:
- Hur ska man få nya medlemmar när ingen riktigt vet vad medlemsskap i den här hemliga föreningen innebär?
Ebba Witt-Brattström om Svenska Akademien: Nu är dokusåpan i gång och den slår Netflix
Krisen är både en nationell och internationell katastrof.