Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadsbor sveper höger för att hitta vänner

Från 2018
Uppdaterad 26.04.2018 13:33.
Elisabeth Sundqvist från Jakobstad sitter hemma i soffan med sin smarttelefon i handen.
Bildtext Elisabeth Sundqvist har testat träffa en ny bekantskap via en vänapp.

Orsakerna till att man vill hitta nya vänner kan vara många.

Barndomsvännerna kan ha flyttat bort från hemstaden, studiekamraterna har flyttat från studieorten eller så har man själv flyttat till en helt främmande stad.

Oberoende orsak kan det vara en utmaning att hitta nya vänner som vuxen. I Jakobstad har en vänapp nyligen blivit populär.

– I praktiken låter det enkelt att få nya vänner. Men när man är över 25 är det ett större steg att få nära vänner, bekanta får man ganska lätt, säger Carola Ekman från Jakobstad.

Bloggaren Carola Ekman står på gågatan i Jakobstad.
Bildtext Carola Ekman bloggade om vänappen för att fler skulle börja använda den i Jakobstad,

För någon månad sedan hörde hon om en vänapp och blev nyfiken. Appen utgår från användarens position för att hitta nya bekantskaper.

Genom att svepa åt höger på presentationer av andra kvinnor som söker vänner kan man börja chatta med nya bekantskaper, om de sveper höger på din profil.

– Jag tog ner appen och tänkte jag måste testa för det låter kul att få nya vänner. Men jag var mest nyfiken, säger Ekman.

Söker lokala bekantskaper

I de flesta vänappar är det möjligt att begränsa radien man söker vänner inom. Enligt Carola Ekman är det knappast vänner på andra orter eller långt avstånd man söker via en vänapp.

– Det är kanske någon att träna med eller ta en kaffe med man söker. Många mammor är med i appen jag använder som söker någon i samma livssituation så att barnen kan leka medan man träffas, säger Ekman.

Problemet är att appar där man söker kontakt med andra människor har en tendens att inte fungera så bra utanför större städer. Så var också fallet i Jakobstad där det till Ekmans stora besvikelse inte fanns en enda lokal användare.

– Det fanns inte en enda användare här. Alla som var med var från Karleby och det känns lite långt, säger Ekman.

Därför bloggade hon om appen för att väcka intresse. Det gav resultat, för nästa gång hon loggade in fanns gott om användare i Jakobstad.

Hittade vän två kilometer från hemmet

En av dem som hörde om appen var Jakobstadsbon Elisabeth Sundqvist.

I början chattade hon med många, men det var inte förrän hennes sambo åkte på resa med deras äldre son som hon bestämde sig för att träffa en person via appen.

Hon var ensam hemma med deras yngsta son.

– Då tänkte jag att det skulle vara roligt att träffa någon ny. Jag hade sett en person som också hade ett barn i samma ålder som min yngsta så jag testade skicka åt henne, säger Sundqvist.

Personen Sundqvist kontaktade via appen kom och hälsade på en förmiddag och hade sin son med sig.

– Det var riktigt trevligt. Vi konstaterade sedan att vi bor mindre än två kilometer ifrån varandra.

De håller fortfarande kontakten för att kunna träffas igen.

– Det är roligt att kunna jämföra erfarenheter med någon som har ett barn i samma ålder, säger Sundqvist.

Sänker tröskeln för att ta kontakt

Enligt Sundqvist är en vänapp ett enkelt sätt att träffa nya vänner.

– Man vet vad man är ute efter och man vet om man matchar med dem är det fritt fram att ta kontakt. De förväntar sig kanske det också.

Hon tror att tröskeln är lägre att ta kontakt via nätet eller en app än att exempelvis gå fram till en främling med jämnåriga barn.

– Om man är blyg kan det vara jättesvårt att få kontakt i verkligheten. Speciellt i vuxen ålder när man inte har skola eller liknande där man träffar andra regelbundet, eller om man inte går kurser, säger Sundqvist.

– Så då är det kanske bara via jobbet man träffar andra vuxna och de kanske inte är samma åldersgrupp. Eller så kanske man inte klickar på det personliga planet så bra att man blir vänner.

Vänapp blev populär i Jakobstad

7:14

Diskussion om artikeln