Ebba Witt-Brattström om Svenska Akademien: Nu är dokusåpan i gång och den slår Netflix
Det är en nationell och en internationell katastrof om man ser det här i ljuset av Nobelprisarbetet och legitimiteten för detta pris. Så ofattbart tråkigt är det att Sara Danius blev sparkad, säger professor Ebba Witt-Brattström.
Enligt Witt-Brattström är situationen särskilt tråkig vad Nobelpriset beträffar, eftersom både Sara Danius och Katarina Frostenson sitter i Nobelkommittén som är en mindre sammanslutning inom Svenska Akademien.
Det är mycket lättare att tvinga bort en kvinna i ledande ställning än en man, eftersom den auktoriteten sitter lite lösare
― Ebba Witt-Brattström
- Visserligen var de tre första som avgick män, men det finns en sådan aspekt att det är mycket lättare att tvinga bort en kvinna i ledande ställning än en man eftersom den auktoriteten sitter lite lösare, säger Witt-Brattström
Witt-Brattström talar om två oförsonliga läger där Sara Danius läger har talat för förnyelse, öppenhet och transparens och en vilja att förvalta Akademien i modern tid. Den andra gruppen har låst sig och vill tillbaka till en Akademie som inte längre kan ha legitimitet i ett modernt samhälle.
- Nu är den här dokusåpan i gång och den slår Netflix i tittarsiffror. Här händer ju saker hela tiden. Även människor som inte har intresserat sig för Akademien förr är uppslukade av det här dramat eftersom den har en så stor symbolisk betydelse med kulturmännen kontra kulturkvinnan.
Man är så van att tala om sin höge beskyddare Monarken och hans Majestätet att man inte förstår att folk inte längre faller på knä av det
― Ebba Witt-Brattström
Enligt Witt-Brattström fungerar hemlighetskulturen inte längre:
- Man vet inte längre ens hur ens egna beslut landar när man berättar om dem. Ett exempel på det här var när Anders Olsson som nu är tillförordnad ständig sekreterare sade att han kommit fram till att Sara Danius måste gå under samtal med Kungen och det har Kungen nu dementerat.
- Man är så van att tala om sin höge beskyddare Monarken och hans Majestätet att man inte förstår att folk inte längre faller på knä av det och tror att allt Akademien hittar på är sanktionerat från Gud å Kungen.
Vad händer nu?
- Det är enkel biljett mot avgrunden. Och det är väldigt besvärligt för Akademien har ju en del pengar. Och det är väldigt få människor som fattar beslut om vem man delar ut pengar åt, förklarar Witt-Brattström.
- Det här har i sin tur skapat en osund kultur, ett slags medberoende i kulturoffentligheten där man går och hoppas på att man ska få priser.
Det är inte bra för ryggraden.
Om man ska gå vidare ska man skapa beredningsgrupper med oberoende experter som nominerar författare, skådespelare och regissörer, säger Ebba Witt-Brattström.
Och det bör bli möjligt att avgå från svenska Akademien, för då försvinner den här halvgudomliga nimbusen. Dessutom borde man gå vid fyllda 70 som vid andra vetenskapliga akademier
― Ebba Witt-Brattström