Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alliansen bombade fabrik för kemiska vapen – Syrien: "Brott mot internationell lag"

Från 2018
Uppdaterad 14.04.2018 15:40.
Syrisk tv visar bilder på förstörelsen - Spela upp på Arenan

USA, Frankrike och Storbritannien bombade syriska mål på lördagsmorgonen. Till målen hörde förråd för kemiska vapen och en fabrik där produktion tros äga rum.

Några av målen ligger utanför Damaskus, några utanför Homs.

Mer specifikt handlar det om ett forskningscenter i Damaskus, som lär ska producera kemiska vapen, och två förråd som ligger utanför Homs.

Den amerikanska generalen Joseph Dunford säger att man valt målen så att risken för civila offer skulle vara minimal.

Missilerna som användes var enligt Reuters Tomahawk-missiler. Alliansen avfyrade flera tiotals missiler mot de olika målen.

Syrien:de flesta missiler sköts ner

Den syriska militären säger att USA, Frankrike och Storbritannien avfyrade sammanlagt 110 kryssningsmissiler mot Syrien, och att största delen av dem sköts ner, men det förnekas av västalliansen.

Ryssland hävdar att det syriska luftvärnet sköt ner samtliga 12 missiler som avfyrades i natt mot den syriska flygbasen Dumayr öster om Damaskus. Västalliansen misstänker att Dumayr har använts för kemvapenattacker mot rebellenklaven Douma.

Ryska luftvärnsbatterier vid landets flyg- och flottbaser i nordvästra Syrien användes inte i försvaret mot missiler, enligt Ryssland.

Den ryska militären säger ändå ingenting om eventuella nedskjutna missiler på andra håll än i Damaskus.

Ryssland vill också att FN:s säkerhetsråd samlas till ett krismöte så snabbt som möjligt.

"Försvårar OPCW:s arbete"

Brigadgeneralen Ali Mayhoub sade i syrisk tv att tre människor skadades i Homs då en missil missade sitt mål.

Mayhoub försäkrade också att attackerna inte kommer att sätta stopp för den syriska regeringens kamp mot vad han kallade "terrorister."

Det syriska utrikesministeriet anklagar samtidigt västalliansen för att försvåra utredningen av en misstänkt kemgasattack i staden Douma öster om Damaskus.

Experter från OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, planerar att besöka Douma i dag, men syrierna säger att nattens missilattacker är avsedda "att förhindra utredarnas arbete."

OPCW säger ändå att utredarnas besök i Douma kommer att genomföras som planerat, om inget oförutsett inträffar.

Brttiiska flygvapnets Tornado GR4 lyfter från flygbasen RAF Marham i England den 1 december 2015.
Franska flygvapnets Mirage 2000.
Jämförelse av två bilder: Brittiska Tornado och franska Dassault Mirage användes i attackerna. Dra i "handtaget" på bilden för att se de olika planen.
Bilder: EPA/Cpl Andy Holmes / HANDOUT (vänster), Mostphotos/David Acosta Allely (höger)

Inte för regimbyte, säger May

Alliansen vill straffa Syrien för kemiska attacker. Frankrikes president Emmanuel Macron vidhåller att det är fullständigt säkert att den syriska regimen och Bashar al-Assad ligger bakom de kemiska attackerna i Douma förra veckan.

- Dussintals män, kvinnor och barn massakrerades med kemiska vapen. En röd linje överskreds, konstaterade Macron.

Också hans amerikanska kollega Donald Trump kritiserade i hårda ordalag al-Assad.

- Det är inte en mans handlingar, det är ett monsters brott, sade Trump under en presskonferens sent på fredag kväll i Washington.

President Macron bekräftade samtidigt det franska deltagandet, och hans kansli på Palais de l'Élysée delade en video på Rafale-jaktplan som åker mot Syrien. Som en fotnot kan det nämnas att Rafale är en av de som önskar sälja jaktplan till Finland.

Britternas premiärminister Theresa May säger att man ändå inte utför just de här attackerna med målsättningen att Bashar al-Assad avsätts.

- Storbritannien deltar i aktionen då det inte finns något annat i praktiken fungerande alternativ än att använda våld, sade May.

Syrien och Ryssland: Brott mot internationell lag

Statlig syrisk tv rapporterade om attackerna på lördagsmorgonen, och kallade dem ett brott mot internationell lag. Också Ryssland kritiserade USA och dess allierade.

- Bombräderna kommer just då en fredlig lösning kunde uppnås, säger det ryska utrikesministeriet enligt Tass.

Utrikesministeriet anklagar också media i väst för att ha ansvaret, eftersom bombräderna "baserar sig på rapporter i media".

Donald Trump kallar skolskjutningen i Florida "ondska" under en presskonferens i Vita huset.

USA slog till mot Syrien: "Har skickat ett väldigt kraftigt budskap"

Koalition med USA, Storbritannien och Frankrike slog till.