Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals skadade i kravaller i Gaza då "den stora återmarschen" fortsatte

Från 2018
Kravaller på Gaza-Israel-gränsen fredag 13 april 2018.
Bildtext Kravaller utbröt på Gaza-Israel-gränsen på fredagen.
Bild: EPA

En man dog och hundratals skadades på fredagen då våldsamma protester utbröt vid ett stängsel på gränsen mellan Gaza och Israel, säger palestinska myndigheter.

30 palestinier har dött och flera hundra skadats sedan protester mot israeliska bosättningar på palestinsk mark började med blodiga kravaller för två veckor sedan. I går blossade kravallerna upp igen.

Demonstranterna vill att flyktingar ska få återvända till sina hem, områden i Israel som bosatts av israeler, och har därför kallats den "stora återmarschen" (the Great Return March).

Största delen av världen fördömer bosättningarna som olaglig ockupation. Protesterna har pågått sedan långfredagen, och då slutade sammandrabbningarna blodigt.

Men Israel säger att demonstrationerna vid gränsen är iscensatta av den militanta organisationen Hamas, som stämplats som terrororganisation på vissa håll i världen.

Enligt Israel vill Hamas använda kravallerna för att utföra attacker på israeliska styrkor och civila.

Demonstrant under kravaller på Israel-Gaza-gränsen april 2018.
Bildtext Tiotusentals palestinier har protesterat mot Israel de två senaste veckorna. De skadade räknas i åtminstone hundratal.
Bild: EPA

Israeliska armén uppskattade antalet demonstranter till 10 000 på fredagen. De använde sig av bland annat eldbomber.

FN: Civila måste få demonstrera fridfullt

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger i ett uttalande att alla inblandade ska behålla lugnet och inte eskalera situationen.

- Jag uppmanar speciellt Israel att ta det extremt försiktigt med våldsanvändningen för att undvika ytterligare dödsfall, säger Guterres.

- Civila har rätt till att demonstrera fredligt, fortsätter han.

FN manar också demonstranterna till att inte gripa till våld mot israeliska styrkor.

Diskussion om artikeln