Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländska experter: Avgörande hur Ryssland reagerar nu

Från 2018
Uppdaterad 14.04.2018 16:38.
Brittiskt stridsflyg på en bas i Cypern.
Bildtext Brittiskt tornadoplan på en bas i Cypern.

Hur illa det internationella läget blir efter attacken mot Syrien beror i hög grad på hur Ryssland reagerar på det hela. Den bedömningen gör finländska experter på lördagsmorgonen.

Relationerna mellan Ryssland och västländerna har inte varit lika frostiga på länge, sade Finlands före detta ambassadör i Moskva Hannu Himanen i Yles extrainsatta nyhetssändning på lördagsmorgonen.

Himanen tror att den ryska ledningen kommer att noggrant överväga hur man svarar på den USA-ledda koalitionens attack i Syrien.

- Vi har att vänta hård retorik, men huruvida det blir andra politiska följder, det är det för tidigt att sia om ännu, sade Himanen.

Han tror inte på risken för en stor militär konflikt mellan stormakterna.

- Visst är relationerna dåliga, men ingendera parten är på riktigt villig att trappa upp den militära aktiviteten, speciellt inte direkt mot den andra parten, bedömde Himanen.

"Ryssland måste göra något"

Samtidigt säger programdirektör Mika Aaltola säger att missilattacken är en stark signal till Syrien och dess allierade.

Aaltola är inne på samma linje som Himanen - det avgörande nu är Rysslands svar.

- Vi har osäkra och oroande tider framför oss. Jag tror inte att Ryssland förblir passivt länge. De måste göra något, det kräver redan stormaktslogiken, sade Aaltola i Yles morgonsändning.