Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Misslyckas bättre – då lyckas du!

Från 2018
En kvinna sitter på golvet med en uppochnervänd kastrull bredvid sig och massor med klott överallt
Bild: Copyright (C) Andrey Popov

Det var först ombord på det lilla flygplanet till Sydney som tonåringen Milan Schipper började tvivla på att han satt på rätt flyg. Holländaren hade tänkt tillbringa ett år som backpacker i Australien med varmt väder och stränder, men den billiga flygbiljetten han köpt förde honom till fel Sydney.

Schipper landade i Sydney i Kanada, inte i Sydney i Australien. Den lilla ön på den kanadensiska östkusten får nästan varje år besök av turister som kommit fel.

Ett China Eastern Airlines-flygplan på Sydneys internationella flygplats den 12 juni 2017.
Bild: EPA/PAUL MILLER

- Vi behöver inte göra fler misstag, vi gör alldeles tillräckligt många redan. Men vi borde erkänna våra misstag, och lära oss av dem, säger professor Simon Frith från University of Edinburgh.

För misslyckanden behövs också, emellanåt. Om allting alltid går som vi tänkt oss behöver vi aldrig fundera på alternativa lösningar, vi behöver inte lära oss nya saker och nya tekniker, och vi behöver inte diskutera och ifrågasätta metoder.

Mitt största misslyckande? Hela mitt liv

- Misslyckanden är som ett spöke som vi gärna gömmer undan, men de är en viktig del av processen, säger professor Martin Cloonan, chef för Turku Institute for Advanced Studies, TIAS, vid Åbo universitet.

"Vi vågar inte ta risken att misslyckas"

Frith och Cloonan deltog i fredags i Åbo på ett TIAS-seminarium om misslyckanden. Datumet, fredagen den trettonde, var ingen tillfällighet, men allting gick bra.

- Jo, lyckligtvis. Annars hade det varit slutet på min karriär, säger Cloonan med ett skratt.

Mjölken kokar över i en kastrull
Bild: Mostphotos

Fast det finns en gnutta sanning i det han säger. För vi är väldigt rädda för att misslyckas, och ibland så rädda att vi inte vågar göra saker. Vi vågar inte ta risken att misslyckas.

Jag ångrade att jag sökte till gymnasiet och att jag sökte till högskola, men senare visade det sig att det var rätt val i alla fall

- Vi borde lära oss att misslyckas och vi borde lära oss något av våra misslyckanden. Vi kunde bli mycket bättre på att misslyckas, säger Cloonan.

Han föreslår bland annat att vi skulle göra en cv med våra misslyckanden. Alltför ofta gömmer vi undan alla våra misslyckanden, men i en cv kunde vi visa vad vi har lärt oss genom dem.

Vad är ett misslyckande?

I dagens samhälle ska allt mer kunna mätas. För att en verksamhet ska få fortsätta vill vi veta om den har lyckats eller misslyckats, och det mäts ofta i form av ekonomisk framgång.

Jag lär mig av mina misstag när det gäller tekniska saker, men inte när det gäller mina känslor. Där gör jag samma misstag om och om igen

Det är lätt att mäta succén för en konsert där folk betalar för biljetten. Om det är slutsålt och om arrangören gör en vinst, så är det en succé. Men är det en succé också för publiken? Är det en succé för artisterna? Och hur mäter man framgången om det är en gratis konsert?

Professor Frith, som är professor emeritus i musik, har länge undersökt hur man kunde mäta en succé eller ett misslyckande för kultur som är gratis. Men det visade sig vara svårare än man trott.

- Vi försökte sätta ett pris på intresset. Hur mycket är det värt att avstå från något för att istället gå på en gratis tillställning? Om du är borta från jobbet för att istället gå på ett gratis evenemang, så är det lätt att räkna ut värdet. Men hur räknar man det ekonomiska värdet för att en arbetslös går på samma konsert? frågar Frith.

Allting ska utvärderas

Istället försökte forskarna hitta tillräckligt objektiva kritiker som skulle besöka tillställningar. Man delade ut frågeformulär till publiken, där de till exempel skulle svara på hur innovativ en tillställning varit, och om de fått ett svar på frågan "Varför kom du hit?".

- Ingetdera sättet fungerade särskilt bra som en mätare på framgång eller misslyckande. Vi har ännu inte hittat något bra sätt att mäta hur bra gratis kultur lyckas.

Folk på Plagen ser på Pete Parkkonens uppträdande
Bild: Yle/ Mira Bäck

Ändå måste arrangörer i dag på något sätt visa att det de gjort är en framgång, för att de ska få pengar att fortsätta med sin verksamhet, för nästa utställning eller nästa konsert. Det behöver kommersiella aktörer inte fundera på lika mycket. De har råd att ha en sämre tillställning emellanåt.

På samma vis är det med många andra verksamheter som utvärderas. Restauranger och hotell utvärderas exempelvis på webbplatsen Tripadvisor, men också universitet, undervisning och skolor utvärderas av användarna. Institutionerna betygsätts och rangordnas, och det påverkar finansieringen.

Vi behöver lära oss av dem som misslyckades

- Det är just på universitet man ska kunna undersöka, forska och misslyckas. Men risken för att misslyckas och inte få finansiering gör att man bara berättar om framgångar och genombrott, säger Cloonan.

Professor Frith drar en parallell mellan idrottstävlingar och framgång.

En bil har fastnat med ett hjul i lera.
Bild: Aigars Reinholds

- I ett lopp behövs det många deltagare för att göra tävlingen intressant. Men efter målgången minns vi bara segraren. Ändå har de andra många historier de kunde berätta, och vi kunde lära oss mycket av dem. Vi behöver misslyckanden, säger Frith.

Mitt stora misslyckande är att jag alltid kommer försent. Jag lär mig aldrig

Och hur gick det för Milan Schipper då? Trots att det finns fina möjligheter att vandra och uppleva äventyr också i Sydney i Kanada, så reste holländaren tillbaka till Amsterdam. Men flygbolaget lovade ge honom en ny biljett till Sydney – Sydney i Australien den här gången.

Citaten i texten är från personer i Åbo, vilka svarade på frågan om sina största misslyckanden.

Diskussion om artikeln