Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö och Soini om attacken: Sannolikt att diskussioner har förts i kulisserna för att förhindra ytterligare upptrappning

Från 2018
Uppdaterad 14.04.2018 15:38.
President Niinistö under presskonferensen den 26.3.2018.
Bildtext Presidenten tror att det har förts diskussioner i kulisserna för att förhindra att läget förvärras ytterligare.
Bild: Lehtikuva/ EMMI KORHONEN

President Sauli Niinistö och utrikesminister Timo Soini säger att USA:s och de allierades nattliga attack mot Syrien var väntad. De tror att stormakterna på bägge sidor nu har kontakt för att motverka att situationen ska eskalera.

Efter de senaste veckornas dramatiska nyhetsrapportering var attacken att vänta. Det har ju varit tal om detta redan i början av veckan då Frankrikes president Emmanuel Macron konstaterade att en attack kommer ske inom några dagar. Redan då beskrev Macron målen ganska noggrant, säger president Niinistö till Yle.

Också utrikesminister Timo Soini säger att attacken inte kom som en överraskning utan som ett svar på användandet av kemiska vapen. Soini säger att eftersom användandet av kemiska vapen är ett krigsbrott kunde inte västländerna låta bli att reagera på situationen.

Niinistö säger att attacken fungerar både som ett straff men också som en förvarning mot användning av kemiska vapen. Han tror att det skickar en signal till Syriens president Bashar al-Assad att man inte ser mellan fingrarna på användandet av kemiska vapen.

Niinistö tror inte att det här är en lösning för situationen i Syrien överlag men han hoppas att attacken bromsar användandet av specifikt kemiska vapen.

Hur reagerar Ryssland?

Nu riktas blickarna på hur Ryssland kommer att reagera. Niinistö säger att han under veckan lagt märke till att Putin ytterst sparsamt kommenterat läget i Syrien.

Retoriken mellan stormakterna har emellanåt varit hård redan före attacken.

- Det har varit hårda ord, men jag tror nog att det i bakgrunden hålls kontakt för att försöka försäkra sig om att det i alla fall inte av misstag händer något som orsakar en stor brand, säger Niinistö.

Utrikesminister Soini tror också att öst och väst hållit kontakt bakom kulisserna för att se till att inget större misstag ska hända mellan stormakterna. Soini säger att det finns en fara att hamna i en sorts hämndspiral.

- I ett större perspektiv är hela situationen mycket svår. Kriget har fortsatt i sju år. Dödandet bara fortsätter. Visst är det en tragedi och ett stort misslyckande för hela världen och internationellt.

Soini hoppas att det ska finnas en dialog mellan sidorna och att kriget ska få ett slut. Men han tror inte att USA genom den här attacken vill bli indragen i internationella konflikter.

Min uppfattning är den att USA självklart har intressen i området och det intresset är att besegra IS. Men jag tror att USA:s helhetssyn handlar om att de vill vårda sina relationer med sina allierade och stabiliteten i Mellanöstern, säger Soini.