Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpät starkare i game 7 – Vehviläinen stoppade HIFK

Från 2018
Uppdaterad 14.04.2018 22:19.
Kärpäts Saku Mäenalanen tacklar HIFK:s Juhani Tyrväinen.
Bildtext Kärpäts Saku Mäenalanen tacklar HIFK:s Juhani Tyrväinen.
Bild: Lehtikuva

Kärpät besegrade HIFK med 2–1 i den sjunde och avgörande semifinalen. I finalen ställs grundserievinnarna mot regerande mästarna Tappara.

I de två senaste semifinalmatcher mellan Kärpät och HIFK krävdes förläning för att avgöra segern och det blev spännande också idag.

Kärpät slog till först framför de slutsålda läktarna i Uleåborg. Otto Karvinen styrde in Lasse Kukkonens skott och förde hemmalaget upp i en 1–0-ledning då åtta minuter spelats.

HIFK kvitterade ett par minuter före paus då Teemu Tallberg, assisterad av Teemu Engberg och Juha-Pekka Haataja, överraskade Kärpätkeepern Veini Vehviläinen från en ytterst liten vinkel.

Efter jämn och fartfylld första period fortsatte bägge lagen med samma stil i den andra. HIFK och Patrik Carlsson fick direkt en bra chans att näta men Vehviläinen parerade.

Då 32 minuter spelats blev det igen Kärpäts tur.

HIFK:s unga stjärnback Miro Heiskanen fick inte grepp om pucken vid anfallsblålinjen och Kärpät kom åt att kontra med två mot en. Mikael Ruohomaa slängde pucken till Kristian Vesalainen som satte 2–1.

Kristian Vesalainen gör mål mot HIFK.
Bildtext Kristian Vesalainen gjorde segermålet.
Bild: Lehtikuva

HIFK kom inte förbi Vehviläinen

I den tredje perioden var Nicklas Lasu mycket nära att föra Kärpät upp i en tvåmålsledning. Lasus skott hittade förbi Kevin Lankinen men HIFK-backen Markus Kankaanperä sopade bort pucken före den hann glida in i mål.

Med knappt två minuter kvar att spela lämnade Lankinen sitt mål och HIFK jagade kvittering med sex utespelare på isen och satte press på Kärpätmålet, men utan resultat.

Under de allra sista sekunderna lyckades HIFK ännu leverera pucken framför mål men varken Juha-Pekka Haataja eller Juhani Tyrväinen lyckades slå pucken förbi Vehviläinen som räddade tio skott i den tredje perioden.

Kärpät är nu klart för sin första final på tre år. Där väntar regerande mästarlaget Tappara.

– Det var en fantastisk match. Publiken gav oss den energi vi behövde på slutet. Tack till HIFK som bjöd på fint motstånd, jag lyfter på hatten åt dem, speciellt åt Lennart Petrell, sade Kärpätkaptenen Lasse Kukkonen i tv-intervjun för Ruutu+.

Lasse Kukkonen och Lennart Petrell.
Bildtext Stor respekt mellan Lasse Kukkonen och Lennart Petrell.
Bild: Lehtikuva

– Det här var en lysande semifinalserie och idag kunde det ha svängt åt vardera hållen, precis som de tidigare matcherna. Veini Vehviläinen tog de räddningar vi behövde för att vinna, fortsatte Kukkonen.

Senast Kärpät spelade om guldet var våren 2015 då laget vann sitt andra mästerskap i följd. Då slog Kärpät Tappara med 4–3 i matcher.

Den här vårens första final spelas på tisdagen i Uleåborg. HIFK möter i sin tur TPS i bronsmatchen som står på programmet på fredagen.

Lennart Petrell kramar om Kevin Lankinen.
Bildtext Besvikna Lennart Petrell och Kevin Lankinen.
Bild: Lehtikuva

Kärpät – HIFK 2–1 (1–1,1–0,0–0)

08.01 1–0 Karvinen (Kukkonen,Ronkainen)
18.11 1–1 Tallberg (Engberg,Haataja)
32.22 2–1 Vesalainen (Ruohomaa,Bertra)

Målvakter
Vehviläinen 9+ 7+10 = 26
Lankinen 4+ 7+ 4 = 15

Artikeln korrigerad klockan 20.17: Namnet på Kärpäts första målskytt.

Diskussion om artikeln