Säkerhetsrådet röstade ned ryskt förslag om att fördöma västs attack i Syrien
Ryssland fick inte igenom sitt resolutionsförslag om ett fördömande av de attacker som de tre allierade västländerna tidigt på lördag morgon finsk tid gjorde mot mål i Syrien.
Ryssland fördömer "aggressionen mot Syrien och anser att den strider mot internationell rätt och FN-stadgan". Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade i dag att att attackerna var "oacceptabla och olagliga”.
Ryssland hade utformat ett resolutionsutkast. Förslaget röstades ned med rösterna 8-3. Fyra länder avstod från att rösta.
Bara Ryssland, Kina och Bolivia stödde det ryska resolutionsutkastet.
Resolutionsutkastet skulle ha behövt ett stöd på nio röster och inga veton för att bli godkänt.
Ordväxlingen var hård i säkerhetsrådet.
FN:s säkerhetsråd kallades snabbt in på rysk begäran
FN:s säkerhetsråd hade snabbt kallats in på begäran av Ryssland till följd av USA:s, Storbritanniens och Frankrikes attack mot Syrien.
FN:s generalsekreterare António Guterres inledde mötet med att uppmana medlemsstaterna till återhållsamhet för att undvika en upptrappning av situationen i Syrien.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija sade i sitt anförande att attacken pekar på ett klart åsidosättande av internationell rätt.
Den svenska FN-ambassadören Olof Skoog motiverade det svenska beslutet med att resolutionsförslaget var obalanserat.
USA redo att slå till igen
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i sitt anförande att det syriska kemvapenprogrammet nu har lamslagits.
Hon sade också att USA är "redo och laddat" ("locked and loaded") att slå till på nytt om den syriska regimen är dum nog att utmana omvärlden.
Attacken en följd av rapporterna om kemiska vapen
Den gemensamt koordinerade attacken var riktad främst mot produktionsanläggningar och forskningsenheter i Syrien.
Attacken var en reaktion på rapporter som pekar på att Syrien använde kemiska vapen i den syriska staden Douma förra helgen.
"Attacken står i strid med folkrätten"
Den här typen av vedergällningsaktion strider mot gällande folkrätt, enligt FN:s stadga, säger Pontus Winther, forskare och lärare på Försvarshögskolan.
Han tycker att det är bekymmersamt att västmakterna verkar bortse från folkrätten.
- Det är väldigt svårt att hitta ett rättsligt stöd för denna internationella våldsanvändning, säger han till SVT Nyheter.
Våld får i regel användas bara i självförsvar eller om det finns ett mandat från FN:s säkerhetsråd.