Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungrarna protesterar mot Viktor Orbán och kräver nyval

Från 2018
Uppdaterad 14.04.2018 23:36.
Demonstration i Budapest 14.4.2018.
Bildtext Demonstranter framför parlamentet i Budapest.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tiotusentals människor demonstrerade i dag i Ungerns huvudstad Budapest mot landets premiärminister Viktor Orbán.

Enligt nyhetsbyrån AFP deltog så många som 100 000 människor i demonstrationen.

Demonstrationen var den största på många år. Demonstranterna krävde ett nytt och rättvist val. Deras slogan var "Det är vi som är majoriteten".

Oppositionens anhängare är upprörda över att Orbáns parti har fått en stor majoritet i parlamentet i förhållande till andelen röster i valet, och de kräver en ändring på valsystemet.

Orbáns parti Fidesz fick hälften av rösterna i det ungerska parlamentsvalet som hölls för ungefär en vecka sedan. Fidesz segrade stort på landsbygden medan oppositionen vann i enstaka valkretsar samt i huvudstaden Budapest.

- Vi vill ha ett nytt och rättvist val, skanderade demonstranterna.

Premiärminister Viktor Orbán på toppmötet i Malta 3.2.2017
Bildtext Viktor Orbán
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Det är framför allt de unga och de välutbildade som vill få ett slut på Orbáns nationalistiska agenda och hans demonisering av migranter.

De motsätter sig också Orbáns angrepp på yttrandefrihet, medier och medborgaraktivism, och hans motstånd mot liberala högskolor.

Regeringen har berett en skolreform som bland annat innebär att skoleleverna ska få militär utbildning för fosterlandets bästa.

Upp till 40 procent av ungrarna i åldern 18-24 funderar på att emigrera, enligt en undersökning vid opinionsinstitutet Republikon.

EU-landet Ungern har under Orbáns ledning också hamnat i en allt starkare konflikt med Bryssel - främst i fråga om ansvaret för flyktingpolitiken. I Bryssel anklagas han för ett auktoritärt styre som för Ungern bort från demokrati.

Demonstration i Budapest 14.4.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln