Hoppa till huvudinnehåll

Sport

AHL:s grundserie är färdigspelad – så här gick det för finländarna

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 11:23.
Harri Säteri, Sami Niku, Ville Pokka, Aleksi Saarela, Kalle Kossila och Teemu Pulkkinen.
Bildtext Harri Säteri, Sami Niku, Ville Pokka, Aleksi Saarela, Kalle Kossila och Teemu Pulkkinen.
Bild: All Over Press

I NHL:s farmarliga spelade 31 finländska hockeyspelare under den gångna säsongen. Några mer, andra mindre. Vissa knackar på NHL-dörren, medan många är fastklistrade i den ökända bussligan. Här sammanfattas 20 finländares säsonger och framtidsutsikter i Nordamerika.

Nära en NHL-plats på hösten:

Kasperi Kapanen, Toronto Maple Leafs (Toronto Maple Leafs)
Anfallsspelare, 21 år – 28. 12+12=24, +8, 12 utvisningsminuter
Draftades 2014 av Pittsburgh Penguins i den första omgången som 22:a spelare

Kasperi Kapanen jublar efter fullträff.
Bildtext Kasperi Kapanen spelade 38 matcher i NHL:s grundserie.
Bild: Icon Sportswire All Rights Reserved

2017–2018: Kapanen inledde säsongen i AHL men blev permanent uppkallad till NHL i slutet av januari. Var den enda finländaren som vid samma tidpunkt spelade i AHL:s All Star-match.

Just nu spelar Kapanen slutspelshockey i NHL men Toronto ligger under i matchserien mot Boston i den första omgången. Om Maple Leafs faller ut fortsätter Kapanen säsongen i Marlies som var grundseriens bästa lag.

2018–2019: Inleder nykomlingskontraktets sista säsong. Toronto kan fortsättningsvis fritt välja att matcha Kapanen i NHL eller AHL.

Har fått spela slutspelshockey med Maple Leafs under våren och Toronto förväntas tappa rutinerade anfallsspelare under sommaren. Att Kapanen från och med nästa höst enbart spelar i NHL är därför ingen vågad gissning.


Sami Niku, Manitoba Moose (Winnipeg Jets)
Back, 21 år – 76. 16+38=54, +17, 30 min
Draftades 2015 av Winnipeg Jets i den sjunde omgången som 198:e spelare

Sami Niku.
Bildtext Sami Niku fick testa på NHL-luften i slutet av grundserien.
Bild: All Over Press

2017–2018: Valdes till AHL:s första All Star-lag tillsammans med backen Jacob MacDonald, målvakten Garret Sparks samt anfallarna Chris Terry, Phil Varone och Mason Appleton.

Niku tog också plats i nykomlingarnas All Star-lag och valdes till ligans bästa back. 21-åringen, som inte fick plats i All Star-matchen i januari, är en allroundback som bidrar såväl defensivt som offensivt. Niku är med sin mjuka skridskoåkning en sevärd spelare.

I Manitoba var Niku (54 poäng) lagets näst bästa poängplockare efter Appleton (66 poäng). MacDonald vann backarnas poängliga på 55 poäng.

I slutet av säsongen fick Niku chansen i NHL och gjorde mål i sin enda NHL-match för säsongen.

2018–2019: Niku har två år kvar på nykomlingskontraktet med Winnipeg. Finländaren har till sin spelstil jämförts med 33-årige Tobias Enström som sitter på ett dyrt och utgående kontrakt.

Winnipeg behöver lätta på lönebördan och kan därför förväntas ersätta dyra och rutinerade spelare med unga och billiga juniorer. Trots att Winnipeg har bredd på backsidan är Niku ett mycket potentiellt NHL-namn i oktober.

Kan ta en NHL-plats i höst:

Miro Aaltonen, Toronto Marlies (Toronto Maple Leafs)
Draftades 2013 av Anaheim Ducks i den tredje omgången som 177:e spelare
Anfallsspelare, 24 år – 64. 20+23=43, +29, 24 min

Miro Aaltonen inför VM-turneringen 2017.
Bildtext Miro Aaltonen inför hockey-VM 2017.
Bild: Aleksi Alku/All Over Press

2017–2018: Var i höstas nära att ta en plats i Torontos NHL-lag men förpassades till AHL och fick aldrig visa upp sig på NHL-is.

Har i Marlies spelat i en framträdande centerroll och stått för hela sju segermål – bara Warren Foegele (8) och Ben Smith (8) har fler. Gjorde 20 mål i grundserien, tredje mest i laget. I hela ligans plus/minus-statistik räckte noteringen +29 till en nionde plats.

Marlies var grundseriens bästa lag och säsongen fortsätter med slutspelshockey.

2018–2019: Aaltonen draftades först som 20-åring men kritade aldrig på för Anaheim. Finländaren tecknade sitt första NHL-kontrakt med Toronto och det löper nu ut.

Toronto satsar på att kontrollerat slussa in spelare i spelsystemet via farmarlaget Marlies. När inskolningen väl är klar är tanken att övergången till NHL ska kunna bli permanent.

Eftersom Aaltonen gjorde sin första säsong i Nordamerika och har spelat under 60 NHL-matcher kan han, om han förlänger, fortsättningsvis slussas fritt mellan NHL och AHL. En faktor som stärker Torontos intresse för Aaltonens tjänster.

Under sommaren tappar Toronto rättigheterna till fem anfallsveteraner: James van Riemsdyk, Tyler Bozak, Tomas Plekanec, Leo Komarov och Dominic Moore. Aaltonen är en stark kandidat till att ta Plekanecs plats som fjärdecenter.
Roope Hintz, Texas Stars (Dallas Stars)
Anfallsspelare, 21 år – 70. 20+16=36, +2, 27 min
Draftades 2015 av Dallas Stars i den andra omgången som 49:e spelare

2017–2018: Imponerade på Dallas träningsläger i höstas men i AHL har Hintzs nivå fluktuerat. Är storväxt (191 cm, 93 kg) och har prisats för sin åkning och sitt rappa skott. Behöver förbättra sitt defensiva och fysiska spel.

I början av mars blev Hintz uppkallad men kom inte närmare spel än en NHL-uppvärmning.

Gjorde näst flest mål (20) i Texas Stars. Hintz spelade hela säsongen i AHL där han snittade över en halv poäng per match.

I slutspelet ställs Hintz Texas mot Alex Lintuniemis Ontario.

2018–2019: Hintz har två år kvar på sitt nykomlingskontrakt.

Dallas säsong var en stor besvikelse. I anfallsväg var alla tunga ägg – Jamie Benn, Tyler Seguin och Aleksander Radulov – placerade i samma kedja. Bakom dem är det tunnsått.

Lagets poängmässigt fjärde bästa anfallare Mattias Janmark stod för 34 poäng och Antoine Roussels 17 poäng räckte till en plats som nionde bästa anfallare.

Att Roussel sitter på ett utgående kontrakt och Jason Spezza riskerar att köpas ut bidrar till att Hintz på allvar är med i kampen om en NHL-plats i höst.
Ville Husso, San Antonio Rampage (St. Louis Blues)
Målvakt, 23 år – 38 matcher, 2,42 insläppta mål per match, 92,2 %
Draftades 2014 av St. Louis Blues i den fjärde omgången som 94:e spelare

Ville Husso.
Bildtext Ville Husso fick istid i träningsmatcher med St. Louis i höstas.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

2017–2018: Tog plats i målet i nykomlingarnas All Star-femma och har imponerande målvaktsstatistik. Valdes i slutet av december till veckans spelare i AHL.

Fick aldrig NHL-debutera men satt på bänken i många NHL-matcher. I AHL blev det bara tre matcher under den sista månaden.

San Antonio slutade sist i Pacificdivisionen trots att laget vann över hälften av matcherna. Därmed har laget spelat klart för säsongen och Hussos säsong fortsätter i Finlands landslag.

2018–2019: Det treåriga nykomlingskontraktet löper ut sommaren 2019. Kan under nästa säsong fritt bollas mellan NHL och AHL.

27-årige Jake Allen har tre år kvar på kontraktet, men är instabil, och hans avtal verkar redan vara något av en börda för St. Louis. 32-årige andramålvakten Carter Hutton tog sensationellt för sig men sitter på ett utgående kontrakt och är ute efter en roll som som garanterar speltid.

St. Louis problem är att laget inte kan garantera Husso speltid i NHL och en 23-årig i en utvecklingsfas behöver spela många matcher.

Goda råd är dyra i sommar. Ett – om än inte alltför sannolikt – alternativ är att Husso tar rollen som andramålvakt och periodvis matchas i AHL, likt jämngamla Juuse Saros i Nashville Predators.

Om svajiga Allen bildar målvaktspar med Husso kan finländaren redan nästa säsong ta över som förstemålvakt i St. Louis.
Kalle Kossila, San Diego Gulls (Anaheim Ducks)
Anfallsspelare, 25 år – 55. 21+32=53, +1, 26 min
Odraftad

Kalle Kossila på isen.
Bildtext Kalle Kossila har producerat i AHL.
Bild: Samuel Stringer/Icon Sportswire/All Over Press

2017–2018: Inledde säsongen med 9 + 20 = 29 poäng på 19 matcher.

I slutet av oktober blev Kossila uppkallad till NHL och Anaheim där han under en månad fick spela i tio matcher. Under det andra NHL-besöket i februari blev det inga matcher.

I början av januari utsågs Kossila till veckans spelare i AHL.

Var i San Diego lagets bästa poängplockare med tio poängs marginal till tvåan Corey Tropp, trots att Kossila bara spelade i 55 av lagets 68 matcher.

San Diego missade slutspel med minsta möjliga marginal.

2018–2019: Kossilas kontrakt med Anaheim löper ut. Anaheim sitter dock fortfarande på rättigheterna. Om och när Kossila förlänger med Anaheim kan han även nästa säsong förpassas till AHL utan att passera waiverslistan.

Fem anfallare (Jason Chimera, Antoine Vermette, Chris Kelly, J.T. Brown och Derek Grant) i Anaheim har utgående kontrakt, vilket stärker Kossilas aktier.
Janne Kuokkanen, Charlotte Checkers (Carolina Hurricanes)
Anfallsspelare, 19 år – 60. 11+29=40, +17, 16 min
Draftades 2016 av Carolina Hurricanes i den andra omgången som 43:e spelare

Janne Kuokkanen i Charlotte Checkers.
Bildtext Janne Kuokkanen hör till Carolinas mest lovande juniorer.
Bild: Scott Kinser/CSM/REX/All Over Press

2017–2018: Inledde säsongen med spel i NHL och efter det blev det i AHL 3 + 9 = 12 poäng på nio matcher. Därefter avtog poängproduktionen märkbart.

AHL-säsongen avbröts av JVM-turneringen där Kuokkanen inte lyckades infria de höga förväntningarna.

I januari blev det bara två passningspoäng men i februari utsågs 19-åringen till månadens nykomling i AHL.

Grundseriens höjdpunkt var matchen mot Hershey Bears den 7 april då Kuokkanen stod för 3 + 2 = 5 poäng.

I slutspelets första omgång ställs Kuokkanens och Aleksi Saarelas Charlotte Checkers mot Pittsburghs farmarklubb Wilkes-Barre/Scranton Penguins.

2018–2019: Två år återstår av Kuokkanens nykomlingskontrakt.

Carolina befinner sig i ett vägskäl. Den nya ägaren Tom Dundon inledde sin era genom att sparka General Managern Ron Francis. Samtidigt meddelade Dundon att han i fortsättningen tänker delta i det operativa beslutsfattandet. Carolina har letat efter en ersättare till Francis men intresset bland de tänkbara namnen verkar vara svalt.

Bara två anfallsspelare, Jordan Staal och Victor Rask, har kontrakt för säsongen 2019-2020 och det är ytterst oklart hur den nya klubbledningen ser på framtiden.

Antingen väljer Dundon att bygga vidare på Francis konstruktion, eller så rivs korthuset och byggs om. Carolina sitter på rättigheterna till många potentiella ungdomar och ett nybygge kan resultera i att några av dem får chansen i NHL redan i höst.


Aleksi Saarela, Charlotte Checkers (Carolina Hurricanes)
Anfallsspelare, 21 år – 69. 25+18=43, +4, 8 min
Draftades 2015 av New York Rangers i den tredje omgången som 89:e spelare

Aleksi Saarela i Charlotte Checkers.
Bildtext Aleksi Saarela har stänkt in mål i AHL.
Bild: Jacob Kupferman/CSM/REX/All Over Press

2017–2018: Inledde säsongen med 2 + 1 = 3 poäng på 9 matcher men har avslutat starkt. I januari var Saarela uppkallad till Carolina men fick inte NHL-debutera.

Saldot i de 10 sista matcherna var 5 + 8 = 13 poäng. I nykomlingarnas skytteliga räckte 25 mål till en tredjeplats.

2018–2019: Saarela har två år kvar på sitt nykomlingskontrakt. Befinner sig i ungefär samma situation som lagkamraten Kuokkanen. Hur lagets framtid ser ut är ovisst, men oavsett har Saarela potential att ta en NHL-plats redan i höst.
Harri Säteri, Springfield Thunderbirds (Florida Panthers)
Målvakt, 28 år – 29 matcher, 2,30 insläppta mål per match, 92,7 %
Draftades 2008 av San Jose Sharks i den fjärde omgången som 106:e spelare

Harri Säteri i Springfield Thunderbirds tröja.
Bildtext Harri Säteri kan ha gjort sitt i AHL.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press

2017–2018: Hade tredje bästa räddningsprocent (92,7 %) av AHL-målvakterna som spelade regelbundet. Garret Sparks (93,6 %) var etta och Michael Hutchinson (93,5 %) tvåa.

I NHL blev det i början av året nio matcher, varav sju från start, då de ordinarie Floridamålvakterna Roberto Luongo och James Reimer drogs med skador. Säteri imponerade stort men farmen kallade då NHL-målvakterna tillfrisknade.

Finländaren valdes till AHL:s bästa spelare under den näst sista grundserieveckan.

Säteris säsong fortsätter med det finska landslaget.

2018–2019: Det ettåriga kontraktet med Florida löper ut och Säteri kan fritt förhandla om ett kontrakt med andra NHL-klubbar.

39-årige Luongo har kontrakt till 2022 men lär lägga målvaktsplocken på hyllan före det. James Reimers kontrakt sträcker sig till sommaren 2021.

Då Luongo valt att fortsätta i åtminstone en säsong till är Säteris NHL-stig i Florida blockerad. Finländaren övertygade i sina nio NHL-matcher och har goda förutsättningar att värvas av en klubb som erbjuder honom rollen som andramålvakt.

Lär fortsätta i AHL:

Christopher Gibson, Bridgeport Sound Tigers (New York Islanders)
Målvakt, 25 år – 37 matcher, 2,42 insläppta mål per match, 90,6 %
Draftades 2011 av Los Angeles Kings i den andra omgången som 49:e spelare

Christopher Gibson, Islanders-Penguins.
Bildtext Christopher Gibson fick testa på NHL-spel under säsongen.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

2017–2018: Inledde säsongen i AHL men fick under våren spela åtta NHL-matcher från start där han tidvis imponerade.

2018–2019: Kontraktet med New York Islanders löper ut och klubben tappar samtidigt rättigheterna till finländaren. Kan förhandla med vilken NHL-klubb som helst.

32-årige Jaroslav Halak sitter på ett utgående kontrakt och lär lämna Islanders. Lika gamla Thomas Greiss har två år kvar på kontraktet. Mikko Koskinen sägs vara på väg tillbaka till NHL, men han har förnekat att han skulle återvända till Islanders. Koskinens eventuella NHL-kontrakt offentliggörs först den 1 juli.

Gibson har förutsättningar att axla ansvaret som andramålvakt i NHL men behöver hitta en klubb som vill ge honom det förtroendet.
Kasimir Kaskisuo, Chicago Wolves (Toronto Maple Leafs)
Målvakt, 24 år – 29 matcher, 2,33 insläppta mål per match, 91,6 %
Odraftad

Ottawas Filip Chlapik överraskar Torontos Kasimir Kaskisuo i en träningsmatch.
Bildtext Ottawas Filip Chlapik överraskar Torontos Kasimir Kaskisuo i en träningsmatch.
Bild: Gerry Angus/Icon Sportswire/All Over Press

2017–2018: Lånades redan i oktober ut till Vegas farmarlag Chicago Wolves. Kaskisuo noterades för 29 matcher och rätt så imponerande målvaktsstatistik.

Spelade sin sista grundseriematch den 10 mars, därefter var det Vegasmålvakterna Oscar Dansk och Maxime Lagacé som tog över.

I slutspelets första omgång möter Chicago Rockford.

2018–2019: Nykomlingskontraktet med Toronto löper ut men Maple Leafs sitter fortsättningsvis på Kaskisuos rättigheter. Kan även nästa säsong bollas mellan NHL och AHL. Om och när Kaskisuo förlänger med Toronto lär han fortsätta harva på i AHL.

Toronto har makalöst djup på målvaktssidan: Frederik Andersen och Curtis McElhinney i NHL, farmens bästa målvakt Garret Sparks och VM-guldmedaljören Calvin Pickard i AHL.

Att någon av de tre sistnämnda, där alla behöver passera waivers, byter klubb är ingen högoddsare. Det skulle öppna upp för Kaskisuo i Marlies.
Juho Lammikko, Springfield Thunderbirds (Florida Panthers)
Anfallsspelare, 22 år – 59. 8+20=28, -11, 16 min
Draftades 2014 av Florida Panthers i den tredje omgången som 65:e spelare

Juho Lammikko i Floridas tröja.
Bildtext Juho Lammikko har i träningsmatcher fått dra på sig Floridas tröja.
Bild: Mark LoMoglio/Icon Sportswire/All Over Press

2017–2018: Gjorde 28 poäng, vilket är den överlägset bästa noteringen på seniornivå. Ansvaret var större än under den föregående säsongen då det blev 11 poäng på 47 matcher. Den här säsongen hade Lammikko blåvitt sällskap i Harri Säteri och Henrik Haapala.

Lammikko som spelade som ytter i JVM-guldlaget 2016 har i Springfield spelat som center.

2018–2019: Lammikko inleder sitt tredje och sista år på nykomlingskontraktet.
Alex Lintuniemi, Ontario Reign (Los Angeles Kings)
Back, 22 år – 64. 4+20=24, -6, 30
Draftades 2014 av Los Angeles Kings i den andra omgången som 60:e spelare

2017–2018: Finlandssvensken var poängmässigt Ontarios näst bästa back men en av få tongivande spelare i laget med ett negativt plus/minus-saldo. Ontario tog sig till slutspelet där laget ställs mot Texas.

2018–2019: Det treåriga nykomlingskontraktet med Los Angeles löper ut. Los Angeles äger fortfarande rättigheterna. För att kunna fortsätta spela i AHL behöver Lintuniemi passera waiverslistan.

Trots att Lintuniemi är rätt så okänd i Finland är han redan 23 år gammal då nästa säsong börjar. Konkurrensen om backplatserna i Los Angeles är mördande och det krävs ett smärre mirakel för att Lintuniemi i höst ska vara en av de sju NHL-backarna.
Joonas Lyytinen, Milwaukee Admirals (Nashville Predators)
Back, 23 år
Draftades 2014 av Nashville Predators i den femte omgången som 132:a spelare
34. 1+4=5, -6, 28

2017–2018: Inledde säsongen genom att bollas mellan ECHL och AHL. Före årsskiftet blev det nio ECHL-matcher och bara sju AHL-bataljer.

Spelade i 34 av Milwaukees 76 matcher och stod endast för fem poäng, vilket räckte till en åttonde plats i Milwaukees backkpoängliga. Av Lyytinens fem poäng kom fyra (1 + 3) i powerplay.

2018–2019: Har ett år kvar av det tvååriga nykomlingskontraktet. Kan matchas i AHL utan att passera waiverslistan.

I Nashville delar fyra backar (P.K. Subban, Roman Josi, Mattias Ekholm och Ryan Ellis) på bakelserna, medan fyra andra backar nöjer sig med brödsmulorna.
Julius Nättinen, San Diego Gulls (Anaheim Ducks)
Anfallsspelare, 21 år – 55. 4+8=12, -1, 10 min
Draftades 2015 av Anaheim Ducks i den andra omgången som 59:e spelare

Julius Nättinen firar ett mål.
Bildtext Julius Nättinen vann JVM-guld på hemmaplan 2016.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

2017–2018: Gjorde bara 12 poäng på 55 matcher. Efter att ha draftats i den andra omgången sommaren 2015 har Nättinens poängproduktion avtagit och NHL-aktierna försvagats avsevärt.

San Diegos säsong tog slut då grundserien avslutades.

2018–2019: Har två år kvar på nykomlingskontraktet och vägen till NHL-rampljuset är fortfarande lång.
Vili Saarijärvi, Grand Rapids Griffins (Detroit Red Wings)
Back, 20 år
Draftades 2015 av Detroit Red Wings i den tredje omgången som 73:e spelare
42. 0+11=11, -1, 10 min

2017–2018: Inledde säsongen i ECHL-laget Toledo Walleye för att få tillräcklig istid. Spelade säsongens första AHL-match den 28 oktober, den första av 42. I dessa noterades han för elva poäng men inga mål.

Stal showen med sin Ed Sheeran-tolkning under julfesten där alla nya spelare var tvungna att ge prov på sin sångfärdighet.

Får fortsätta säsongen med att spela slutspelshockey där Sami Nikus Manitoba står för motståndet.

Spela upp på Vimeo.

2018–2019: Inleder sin andra säsong av sitt treåriga nykomlingskontrakt. Väger fortfarande lätt men är hal på skridskorna.

Detroit har bara en back (Danny DeKeyser) vars kontrakt sträcker sig över sommaren 2020 och senast då förväntas Saarijärvi vara NHL-aktuell.
Jonne Tammela, Syracuse Crunch (Tampa Bay Lightning)
Anfallsspelare, 20 år
Draftades 2015 av Tampa Bay Lightning i den fjärde omgången som 118:e spelare
28. 3+3=6, +5, 16 min

Jonne Tammela i Syracuse Crunch-tröjan.
Bildtext Jonne Tammela gör sin tredje säsong i Nordamerika.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press

2017-2018: Har dragits med en knäskada och missade så gott som hela säsongen 2016–2017. Spelade sin första match för säsongen först den 12 januari.

Under den senaste månaden har Tammela bara fått plats i laget i två matcher.

Syracuse Crunch var ett av de bättre lagen i AHL:s grundserie, vilket betyder att Tammelas säsong fortsätter med slutspelshockey.

2018-2019: Har två år kvar på nykomlingskontraktet med Tampa Bay.

Nära en comeback till Europa:

Petteri Lindbohm, Chicago Wolves (St. Louis Blues)
Back, 24 år – 23. 1+2=3, +2, 21 min
Draftades 2012 av St. Louis Blues i den sjätte omgången som 176:e spelare

Petteri Lindbohm i Chicago Wolves.
Bildtext Petteri Lindbohms säsong tog slut tidigt.
Bild: Frank Jansky/Icon Sportswire/All Over Press

2017–2018: En axelskada avslutade säsongen redan före jul och axeln opererades i början av januari.

Under våren hade en frisk Lindbohm kunnat få sin NHL-chans då St. Louis drogs med stora skadeproblem på backsidan.

2018–2019: Har spelat fyra säsonger i Nordamerika och det andra NHL-kontraktet löper ut. Behöver passera waiverslistan för att få spela i AHL.

Hösten 2015 var Lindbohm det hetaste namnet i gänget då han tillsammans med Colton Parayko och Joel Edmundson krigade om två NHL-platser. Finländaren förlorade den striden och har endast fått spela 17 NHL-matcher under de tre senaste säsongerna.

Lindbohm kommer knappast heller i sommar att erbjudas ett envägskontrakt och därför kan karriären fortsätta i Europa.

Stannar 24-åringen i St. Louis kan han i höst få konkurrens av den då 22-årige Niko Mikkola som nu spelar finaler med Tappara.
Ville Pokka, Belleville Senators (Ottawa Senators)
Back, 23 år – 69. 7+26=33, +5, 28 min
Draftades 2012 av New York Islanders i den andra omgången som 34:e spelare

Ville Pokka i Rockford IceHogs tröja.
Bildtext Ville Pokka inledde AHL-säsongen i Rockford IceHogs.
Bild: Frank Jansky/Icon Sportswire/All Over Press

2017–2018: I mitten av februari blev Pokka bortbytt från Chicago Blackhawks till Ottawa Senators.

Samtidigt bytte finländaren klubb i AHL, Rockford IceHogs förvandlades till Belleville Senators. I Rockford blev det 22 poäng på 46 matcher, i Belleville var siffrorna halverade – 11 poäng på 23 matcher. Samtliga tre mål i Bellevilletröjan kom i en och samma match, mot Laval Rocket den 25 mars då Pokka noterades för 3 + 1 = 4 poäng.

Av Bellevillespelarna hade Pokka lagets bästa noteringar i skytteligan, passningsligan och plus/minus-statistiken. Trots att Ottawa hade ett av NHL:s sämsta försvar, var Pokka inte en av de 14 backar som fick dra på sig Ottawa-tröjan under säsongen.

Pokka siktar på att avsluta säsongen med ishockey-VM.

2018–2019: Pokkas andra NHL-kontrakt som är ettårigt löper ut. Har representerat tre organisationer i NHL (New York Islanders, Chicago Blackhawks och Ottawa Senators) men aldrig fått chansen i NHL.

Ottawa äger fortfarande rättigheterna och ska han fortsätta spela i AHL med ett NHL-kontrakt behöver han passera waiverslistan.
Teemu Pulkkinen, Chicago Wolves (Vegas Golden Knights)
Anfallsspelare, 26 år – 75. 29+36=65, +12, 44
Draftades 2010 av Detroit Red Wings i den fjärde omgången som 111:e spelare

Teemu Pulkkinen i Chicago Wolves.
Bildtext Teemu Pulkkinen har inte lyckats etablera sig i NHL.

2017–2018: Pulkkinens sjätte säsong i Nordamerika belönades inte med en enda NHL-match. Som vanligt levererade Pulkkinen poängmässigt i AHL. I slutet av säsongen var hans poängsvit elva matcher lång. De 23 sista matcherna genererade 16 + 12 = 28 poäng.

Rutinerade NHL-spelaren Brandon Pirri och Pulkkinen delade på skytteligasegern i Chicago, båda gjorde 29 mål. I AHL:s poängliga slutade Pulkkinen sexa.

Pulkkinen valdes till veckans spelare under den sista grundserieveckan. Det blev 5 + 2 = 7 poäng på 4 matcher.

2018–2019: Kontraktet med Vegas löper ut. Tecknar Pulkkinen ett nytt NHL-kontrakt så behöver han igen passera waiverslistan för att kunna spela i AHL.

Under sex säsonger i Nordamerika har Pulkkinen representerat fyra organisationer men bara fått spela 83 NHL-matcher. Trots jämn produktion i AHL har han fått sparsamt med möjligheter i NHL.

Pulkkinen har tidigare sagt sig vara beredd att fortsätta kriga om en plats i rampljuset men 26-åringen kan ha fått sin sista chans att visa upp sig i NHL.

Pulkkinen är en stor tillgång i AHL och erbjuds av allt att döma ett nytt tvåvägskontrakt av någon klubb. I farmen tjänade finländaren 125 000 dollar. I Europa kunde lönen vara femdubbel och tillvaron glamourösare.

Fotnot: Finländarna som har noterats för över 20 AHL-matcher är inkluderade.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln