Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki är nyfiken på juniorstjärnorna i Nordamerika: "Vi testar gärna vad de går för i A-landslaget och på stor is"

Från 2018
Lauri Marjamäki i spelarbåset under matchen mot Vitryssland.
Bildtext Lauri Marjamäki i spelarbåset under träningsmatchen mot Vitryssland.
Bild: Lehtikuva

Hockeylandslagets chefstränare Lauri Marjamäki väntar ivrigt på vad den färska landslagsbacken Henri Jokiharju kan bidra med på seniornivå. Jag har inte sett honom spela särskilt många gånger. Förstås följde jag junior-VM på plats, säger Marjamäki. Han avslöjar också att landslaget har varit i kontakt med Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Att tre backar – Joonas Lehtivuori (HPK), Santeri Lukka (KalPa) och Juuso Vainio (JYP) – drog på sig skador bidrog till att Jokiharju nu får en möjlighet att visa upp sig, säger Marjamäki i Yle Urheilus intervju.

– Henri var ivrig att ansluta till landslaget. Förstås påverkades beslutet av att vi drog på oss tre tråkiga backskador. Vi ser gärna Henri i A-landslaget, han är en oerhört talangfull back.

Säsongen 2015–2016 spelade den nu 18-årige Jokiharju i Tapparas A-juniorer och därefter har det blivit två säsonger i juniorligan WHL och Portland Winterhawks.

Henri Jokiharju på isen.
Bildtext Jokiharjus spel föll Marjamäki i smaken i JVM.
Bild: Anders Marshall / All Over Press

Seniordebuten sker därför i EHT-turneringen i Tjeckien.

– Jag har inte sett honom spela särskilt många gånger. Förstås följde jag junior-VM på plats. Han är en högerfattad back som rör sig riktigt bra och som spelade ett mycket bra JVM. Hans poängproduktion är rätt så imponerande.

VM-laget tar form

Den finska hockeytruppen består nu av tre målvakter, åtta backar och femton anfallsspelare.

– Jag vill att alla spelare ska vara inställda på att fortfarande spela hockey om 5–6 veckor. Annars är det ingen idé att delta i VM-förberedelserna. Henri har realistiska förutsättningar att spela på en hög nivå.

I FM-ligan fortsätter Kärpäts, Tapparas, HIFK:s och TPS säsonger.

I övriga Europa är fortfarande Ak Bars Kazan-backen Atte Ohtamaa, Skellefteås målvakt Joni Ortio, Växjöanfallarna Tuomas Kiiskinen och Janne Pesonen, Luganocentern Jani Lajunen samt Zürichanfallaren Lauri Korpikoski upptagna med spel i klubblaget.

"Ett medvetet val"

Förutom Jokiharju är 20-årige Kasper Björkqvist, som har spelat universitetshockey, ett jokerkort som kämpar om en plats i VM-truppen. Marjamäki vill gärna se hur de unga spelarna klarar sig i seniorsammanhang.

– På sätt och vis har det varit ett medvetet val. De bästa spelarna i universitetsligorna håller oerhört hög nivå, säger Marjamäki och lyfter fram Henrik Borgströms och Kasper Björkqvists namn.

– Om det är möjligt att få med sådana spelare så testar vi gärna vad de går för i A-landslaget och på stor is.

Oklart med Aho och Teräväinen

Många tunga NHL-namn har redan hunnit tacka nej till VM-spel. Två spelare som inte har levererat besked är Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Marjamäki säger att landslaget har varit i kontakt med Carolinaanfallarna, men avslöjar inte mer. Efter EHT-turneringen förväntas Marjamäki göra nästa spelardrag.

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen firar mål.
Bildtext Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen i Carolina.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

I turneringen i Tjeckien kommer landslaget att gå runt på många spelare.

– Det är svårt att säga vilka truppförändringar som ännu sker. Vi spelar sex tuffa matcher före VM. Därför har vi valt att ta med fler spelare än normalt.

Diskussion om artikeln