Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

20 kvinnor kan ha lämnat Finland för att ansluta sig till IS – nu funderar Inrikesministeriet på vad som ska hända deras barn

Från 2018
Uppdaterad 16.04.2018 12:27.
En väggmålning med en terrorist.
Bild: Osie Greenway / Barcroft Media/ All Over Press

Kvinnorna som anslutit sig till IS uppskattas ha fött ett tjugotal barn på IS områden. Tarja Mankkinen vid Inrikesministeriets polisavdelning menar att vi måste vara medvetna om problemet men att barnen inte automatiskt ska klassas som säkerhetshot.

Sedan grundandet av sitt kalifat har IS uppmuntrat kvinnor att ansluta sig till gruppen. Jämfört med andra konflikter är kvinnornas andel av IS utländska kombatanter stor: 20-30 procent.

Enligt Skyddspolisens uppskattningar har 80 finska medborgare åkt till Syriens och Iraks konfliktområden och av dem uppskattas kring 20 vara kvinnor.

Kvinnans roll är också att producera propaganda och rekrytera med andra kvinnor

Kvinnornas roll är inte enbart att vara de manliga krigarnas hustrur.

– Kvinnans roll är också att producera propaganda och rekrytera med andra kvinnor, säger Tarja Mankkinen, utvecklingschef vid Inrikesministeriets polisavdelning.

Även finska kvinnors texter har publicerats i Isis propagandatidningar.

Utöver propagandan och rekryteringen behöver IS kvinnor till att föda en ny generation av krigare.

Enligt Inrikesministeriets nya rapport om de aktiva extremiströrelserna i Finland kan de finska kvinnorna som rest till IS område ha fött ett tjugotal barn.

Dessutom har kring 30 barn rest till området tillsammans med sina föräldrar.

– Det handlar om barn vars föräldrar har någon koppling till Finland, som medborgarskap, dubbelmedborgarskap eller permanent uppehållstillstånd, säger Mankkinen.

Hon betonar emellertid att det inte finns något befolkningsregister på IS områden så exakt hur många barn som föds vet ingen.

Är barnen ett säkerhetshot?

Av de finländare som åkt till stridsområdena har kring 20 återvänt. Skyddspolisen tror också att en del av de kvinnor som rest iväg med sina barn ännu kommer att återvända till Finland.

Det skapar ett nytt säkerhetsproblem. Radikaliserade föräldrar kan nämligen förväntas uppfostra sina barn enligt radikala islamistiska ideologier.

Om vi vill att barnen ska komma över sina traumor är det viktigt att de får det stöd de behöver

Det är internationellt känt att väldigt små barn uppfostrats att stödja terroristorganisationers ideologier, undervisats med vapen och satts att uträtta fysiska straff.

Vad borde man då göra med allvarligt traumatiserade barn?

Tills vidare finns ingen välfungerande, färdig modell. Ännu samlas bara information om barn som återvänder från stridsområden.

Enligt Mankkinen vid Inrikesministeriet är problemet tveeggat. Å ena sidan måste vi vara medvetna om problemet, å andra sidan finns det inga bevis på att farligstämpla barnet skulle hjälpa i att motverka radikalisering.

– Om vi vill att barnen ska komma över sina traumor är det viktigt att de får det stöd de behöver. Och att de inte stämplas som offer.

Att exempelvis omhänderta ett barn från sina radikaliserade föräldrar är nödvändigtvis ingen lösning trots att det är ett möjligt alternativ.

– Barn är vanligtvis lojala till sina föräldrar trots att de blivit omhändertagna. Det behövs professionell hjälp för att hjälpa ett radikaliserat barn.

Varför har de här barnens mammor överhuvudtaget anslutit sig till en extremistisk rörelse?

– En del av kvinnorna har varit unga, naiva och lätta att manipulera. De har lämnat Finland för att bli fruar till krigare och har kanske inte funderat ordentligt på vad beslutet faktiskt innebär, förklarar Mankkinen.

Flera unga har upplevt att det i västländerna inte finns plats för religiositet

Ideologins betydelse är emellertid stor även för kvinnornas del. Mankkinen menar att exempelvis en upplevelse av att inte få leva som man önskar i västerländerna kan ha spelat en roll i beslutet.

– Forskning visar att till exempel kritik och förbud gällande klädsel har påverkat unga kvinnor. Flera unga har upplevt att det i västländerna inte finns plats för religiositet.

Originaltext: Yle Uutiset/Eero Mäntymaa