En ny kamp mot Seinäjoki – oklart var en ny läkarhelikopter placeras
Vasa sjukvårdsdistrikt har sina farhågor vad gäller framtiden för läkarhelikoptrarna i Finland. Styrelsens ordförande Hans Frantz (SFP) befarar att man står inför ytterligare en strid med Seinäjoki.
Frågan om en läkarhelikopter kunde stationeras i Österbotten har aktualiserats igen.
På måndagen ska styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ta ställning till den omorganisering av helikoptertjänsterna som staten planerar i samband med vård- och landskapsreformen.
- Trots att besluten ännu inte är fattade har man låtit förstå att en av de två nya helikoptrarna ska finnas i Österbotten. Men exakt var är oklart, säger Frantz.
”Österbotten och Södra Österbotten kommer tävla om helikoptern”
Frantz tror ändå inte att Mellersta Österbotten är aktuellt som placeringsområde.
- Mellersta Österbotten har redan ett intimt samarbete med Uleåborg som har en räddningshelikopter. Det innebär att Österbotten och Södra Österbotten kommer att tävla om helikoptern.
Blir det här än en gång en dragkamp med Seinäjoki?
- Utan vidare. Det är det största faromomentet här.
Hurudan helikopter och hurudan flygburen förstavård borde österbottningarna ha tillgång till?
- Eftersom vi har ett landskap med skärgård och vattenområden på ett helt annat sätt än i till exempel granndistriktet, så borde den helikopter som hoppeligen kommer hit vara av sådan typ att den kan användas i krävande sjöförhållanden.
Finansieringsmodellen svår att förstå
Helikoptertjänsterna tillhandahålls av bolaget FinnHems som ägs av de fem sjukvårdsdistrikt där det finns universitetssjukhus.
Enligt förslaget från social- och hälsovårdsministeriet ska ansvaret nu läggas på landskapet Birkaland och bolaget ska övergå i landskapets ägo.
Birkaland skulle få rätt att debitera landskapen för ordnandet av flygtjänsterna.
I Vasa sjukvårdsdistrikts utlåtande till ministeriet skriver man bland annat att det förblir oklart varför just Birkaland ska ansvara för verksamheten. Man skriver också att finansieringsmodellen är svår att förstå.
- Det här tycker inte heller universitetssjukhusen om. Och i utkastet till lagen finns det en hel del punkter som inte ger svar på det vi är ute efter. Finansieringen och vem som ska betala vad och hur det är uppbyggt verkar väldigt oklart, säger Frantz.
