Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Högklassigaste tävlingen sedan OS 1952” – All Stars Helsinki hämtade fäktningens världstoppar till Finland

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 14:34.
Fäktaren Niko Vuorinen
Bildtext Niko Vuorinen både tävlade i och arrangerade All Stars Helsinki-tävlingen

Europamästare, VM- och OS-medaljörer, värdscupsvinnare: Första lördagen i april tävlade fäktare från nio länder i en stilig hotellomgivning i centrala Helsingfors. Bakom evenemanget stod Helsingfors Fäktare med landets etta inom grenen, Niko Vuorinen, som primus motor.

– Klart man vill vinna, det ligger i naturen hos en toppidrottare, men här vill vi göra det på ett trevligt sätt. Så sammanfattade tjeckiska världscupsegraren från 2007, Jiri Beran, inställningen hos toppfäktarna som drabbade samman i All Stars Helsinki.

Evenemanget som landade i Helsingfors för sin tredje upplaga är en årlig inbjudningstävling där endast stortävlings- och världscupsmedaljörer finns på deltagarlistan.

Och några lovande fäktare från arrangörslandet – här gällde det goodwill för fäktning i allra högsta grad.

Grekisk fäktningslåga tände stjärnorna

Skapare av All Stars-konceptet är den 52-årige grekiska eldsjälen och livstilsfäktaren Konstaninos Aggelis. Med hjälp av sin långa erfarenhet och goda kontakter inom fäktningsfamiljen fick han eliten i grenen att tända på idén om ett evenemang som är till hälften tuff tävling och till hälften show och PR för idrotten fäktning.

Klart man vill vinna, det ligger i naturen hos en toppidrottare, men här vill vi göra det på ett trevligt sätt

Premiären för tävlingen ägde rum i Aten för två år sedan och ifjol fäktades stjärnorna i Rom. 2019 är det Prag som står som värd för en dag som fungerar som en hyllning till denna klassiska duellgren.

Aten, Rom, Prag... Helsingfors är i gott sällskap.

– Jag ville hämta tävlingen till huvudstaden för den norra delen av världen, berättar Konstaninos Aggelis själv.

En synpunkt som kanske skulle väcka högljudda protester i ett antal länder på den nordliga delen av jordklotet – men den grekiske gentlemannen har väl full rätt till sin egen åsikt?

”En fäktningstävling av den här nivån har inte ordnats i Finland på 66 år”

Att den tredje upplagan av All Stars landade i Helsingfors berodde nog ändå allra mest på Finlands främsta fäktare Niko Vuorinen. Vuorinen, som var trea i en världscupstävling senaste säsong,blev bekant med Konstatinos Aggelis under en lagtävling för ett par år sedan.

En sak ledde till en annan. Vuorinen som i Finland hela tiden lever med verkligheten att fäktning får minimal synlighet serverade Aggelis idén om att Helsingfors skulle kunna stå värd för ett All Stars-evenemang och två eldsjälar hittade en gemensam melodi.

Jag ville hämta tävlingen till huvudstaden för den norra delen av världen

Resultatet blev enligt Niko Vuorinens egna ord den högklassigaste fäktningstävlingen i Finland sedan Helsingfors OS 1952.

För trots att de tungt meriterade deltagarna hela tiden hade glimten i ögat, så ville var och en ta hem All Star-tävlingens seger och få ensamrätt till ”bragging rights” inom gemenskapen för följande år.

Bakom varje breda leende fanns med andra ord en utpräglad tävlingsmänniskas okuvliga vilja att vinna.

Tiofaldige stortävlingsmedaljören András Rédli visade klass

Förutom Niko Vuorinen deltog tre andra finländare i All Stars-tävlingen. JVM-bronsmedaljören från 2011, Alexander Lahtinen, blev inbjuden, medan laget Jaakko Paavolainen och Teemu Seeve vann den nationella uttagningen på morgonen. De fick därmed delta i eftermiddagens All Stars-tävling.

Niko Vuorinen var den enda finländaren att som en av de åtta bästa ta sig vidare från All Stars-tävlingens gruppskede – de 13 fäktarna var indelade i två grupper. För Vuorinens del tog tävlingen slut med förlust i kvartsfinalen mot tävlingens utpräglade showman Jiri Beran.

Beran, som förutom att vara elitfäktare också driver en arkitektbyrå i Prag tillsammans med sin hustru, mötte sedan sin egen överman i semifinalen.

Ungerska europamästaren och VM-bronsmedaljören, András Rédli, var bättre i tävlingens mest underhållande match. Där bjöd speciellt Beran på sig och visade vad uttrycket ”bättre fly än illa fäkta” kan betyda (festliga bilder utlovas i Sportmagasinet).

I finalen slog Rédli till slut italienaren Eduardo Munzone och korades därmed till vinnare av All Stars Helsinki 2018.

Resultat All Stars Helsinki 2018
1 RÉDLI, Andras HUN
2 MUNZONE, Eduardo ITA
3T BERAN, Jiri CZE
3T PITRA, Pavel CZE
5 LUGONES RUGGERI, Jesus Andres ARG
6 PRIINITS, Sten EST
7 VUORINEN, Niko FIN
8 ABAJO, José Luis ESP
9 PAAVOLAINEN, Jaakko FIN
10 SEEVE, Teemu FIN
11 LAHTINEN, Alexander FIN
12 RÖD, Max POR
13 AGGELIS, Konstantinos GRE

Stämningar och fartfylld fäktning från All Stars Helsinki i Sportmagasinet. Onsdag 18 april, kl. 19, Yle Fem och Arenan.

Fäktningens världsstjärnor i Finland för första gången sedan OS 1952 - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln