Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk journalist som avslöjade legosoldater i Syrien död efter fall från fönster

Från 2018
Uppdaterad 16.04.2018 14:23.
Tidningen Komsomolskaja pravda trycks utanför Moskva.
Bildtext Maxim Borodins död väckte genast misstankar om falskspel. Han är långtifrån den första ryska journalisten som dör under mystiska omständigheter efter att ha avslöjat obekväma uppgifter om den ryska ledningen.
Bild: Sergei Ilnitsky / EPA

I Ryssland möter myndigheternas version av journalisten Maxim Borodins död stor skepticism. Borodins vän skriver att journalisten ringde honom och berättade om kamouflageklädda män utanför hans lägenhet före dödsfallet.

Polisen i Jekaterinburg uppger att det inte finns tecken på något brott i samband med den grävande journalisten Maxim Borodins död i söndags.

Fallet utreds nu enligt polisen som självmord.

Borodin hittades på gatan utanför sitt hem i fredags allvarligt skadad, efter att ha fallit från femte våningen och dog i sina skador på söndag.

Myndigheternas bild av händelseförloppet möter ändå en hel del skepticism.

Obekväma detaljer om ryska krigare i Ukraina, Syrien

Borodin som jobbade för tidningen Novy Den hade avslöjat att det ryska företaget Wagner, med nära band till Kreml och den ryska försvarsmakten, hade skickat tusentals legosoldater till Syrien.

Borodin avslöjade också att hundratals ryska medborgare dödades i amerikanska flygräder och artilleribeskjutning efter att de hade angripit kurdgerillan YPG:s ställningar.

Han lyckades identifiera flera ryska medborgare som dödades i angreppet, trots att både Wagner och myndigheterna har försökt hålla arrangemanget hemligt.

Wagner har också skickat ryska medborgare för att kriga i Ukraina, enligt flera rapporter.

Att anlita legosoldater eller driva sådan verksamhet är olagligt enligt rysk lag.

Trodde lägenheten skulle genomsökas

Många utländska och ryska oberoende journalister påpekar att det är ett otroligt sammanträffande att ytterligare en journalist som kommer med obekväma uppgifter för den ryska politiska eliten dör under konstiga förhållanden.

- Det är farligt att vara journalist i Ryssland. Maxim Borodin, som utredde ryska legosoldater i Syrien, är död efter fall från femte våningen, skriver BBC:s långvariga utrikeskorrespondent John Simpson som också har rapporterat från Moskva.

En nära vän till Borodin uppger att han talade med honom dagen före han störtade från sitt fönster.

Borodin ringde honom och berättade att det rör sig tiotals män i kamouflagekläder och ansiktsmasker utanför byggnaden.

Borodin ska ha sagt att han misstänkte att de tänkte genomföra en räd mot hans hem.

- Han var var inte utom sig eller panikslagen, men verkade lite orolig, skriver Vjasheslav Bashkov på Facebook.

Han bad Bashkov kontakta en advokat, eftersom han trodde att han skulle behöva juridisk hjälp inom kort.

En bild på Anna Politkovskaya. I förgrunden syns blommor vid ett minnesmärke.
Bildtext Anna Politkovskaja dödades i sin trappuppgång. Flera personer har dömts för mordet men vem som beordrade det har inte avslöjats.
Bild: Alexander Demianchuk / All Over Press

En timme senare ska Bordodin ha ringt sin vän för att berätta att det var frågan om ett falskt larm och att de män han misstänkte var poliser hade gett sig av.

- Han sade att han var ledsen för det falska larmet. Han undersökte brott på hög nivå och därför tyckte jag att ett visst mått av paranoia var lätt att förstå.

Dagen därpå hittades Borodin medvetslös och svårt skadad på gatan.

Tror inte på självmord

Borodins chefredaktör på Novy Den Polina Rumjantseva tror inte heller på den officiella förklaringen och litar inte på att myndigheterna utreder fallet på allvar.

- För att få klarhet i vad som hände borde vi få tillgång till lägenheten och det jobbar vi på. Om vi hittar minsta tecken på orent spel kommer vi att informera alla, säger Rumjantseva.

Borodins lägenhet var enligt polisen låst från insidan.

Det fanns inga tecken på något konstigt och polisen hittade inget självmordsbrev eller någon sista hälsning i lägenheten.

Hans vänner och kolleger uppger att inget i hans beteende tydde på att Borodin skulle ha varit deprimerad eller kämpat med självmordstankar.

Diskussion om artikeln