Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens podd om de sexuella trakasserierna i fotbollslandslaget: "Skandalöst och svagt ledarskap"

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 10:00.
Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi gör Yle Sportens podd.
Bildtext Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi levererar ett nytt avsnitt av Yle Sportens podd varje måndag.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Det förekom sexuella trakasserier inom damlandslaget i fotboll på 90-talet, hävdade MTV häromveckan. Härvan är i fokus i det elfte avsnittet av Yle Sportens podd: Koivukangas och Vuojärvi.

Enligt MTV:s rapportering så trakasserade äldre spelare de yngre spelarna som kom in i landslaget. Trakasserierna var både fysiska och psykiska och det rådde en tystnadskultur i landslaget.

– Det är jättebra att det kommer fram. Det visar igen hurudant maktmissbruk som finns. Inom idrott, filmindustrin, teater, politik och andra områden. Det är otroligt utbrett, säger Mikaela Ingberg som var veckans poddgäst.

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi: Avsnitt 11: Sexuella trakasserier, finländskt idrottsledarskap och misslyckade golfslag

37:14

Hon tror emellertid inte att det är ett problem inom damlandslaget i dagsläget.

– Då tror jag att jag skulle ha hört om det.

På måndagen publicerade MTV anonyma vittnesmål från flera spelarröster som varit aktiva i klubb- och landslag under perioden som berörs.

”Skandalöst att det har fått ske”

Antti Koivukangas påminner om att de spelare som tagit sina första steg i damlandslaget på 90-talet i regel var väldigt unga.

– Vilket tufft klimat det måste ha varit att komma in i. Du vill slå igenom, men det påverkar eventuellt din status i laget om du inte ger gensvar på eventuella inviter. I värsta fall slutar man, vilket den dåvarande huvudtränaren Reima Kokko slår fast att har hänt.

– Det är skandalöst att det har fått ske, men jag tror att dagens unga spelare har mer skinn på näsan, konstaterar Koivukangas.

Mikaela Ingberg, 2016.
Bildtext Mikaela Ingberg jobbar som verksamhetsledare för Vasaregionens idrottsakademi.
Bild: All Over Press

Mikaela Ingberg är förbryllad över att Reima Kokko träder fram först nu och inte tog tag i saken då det begav sig.

– Även om han bara hade en aning om vad som var på gång, så är det dåligt ledarskap att han inte ens tog upp saken till diskussion.

Under måndagen lanserades också samarbetsprojektet Et ole yksin (sv. Du är inte ensam), som är en tjänst som skall motarbeta opassande beteende och skapa en trygg idrottsmiljö för alla.

Borde samhället satsa mer på idrott?

Trion Koivukangas, Vuojärvi och Ingberg diskuterar finländskt idrottsledarskap också på ett mer allmänt plan i veckans avsnitt.

Mika Lehtimäki utsåg till olympiska kommitténs elitidrottschef i början av april – vad kan han göra för att skapa bättre förutsättningar för idrottarna? Och hur borde samhällsresurserna till idrotten fördelas – borde pengarna styras mer mot ungdoms och motionsidrott i stället för elitidrott?

– Idrotten skulle kunna ha en större roll i samhället än vad den har nu. Att folk inte rör på sig tillräckligt kostar samhället 3–7 miljarder euro varje år, säger Ingberg.

Hitta rätt i veckans avsnitt

00:00 Hej och välkommen! Veckans gäst: Mikaela Ingberg
03:43 Varför är vi finländare så fascinerande av idrottsförvaltning?
06:49 Mika Lehtimäki ny elitidrottschef – Vad kan han göra?
11:10 Ska staten satsa mer på elit- eller motions och barnidrott?
15:31 Sexuella trakasserier i damlandslaget i fotboll på 90-talet
25:42 Tre frågor: Elitidrottsdrömmar, generande golfslag och favoritdomare

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan och iTunes.

Tidigare avsnitt

Diskussion om artikeln