Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Bilder på vilda djur delar folk - naturföretagare slutade dela bilder efter att kommentarerna spårade ur

Från 2018
Uppdaterad 22.04.2018 14:05.
Biolog och naturföretagaren Mattias Kanckos lutar sig mot en tall i en gles skog. Vårsolen skiner och det finns en del snöfläckar ovanpå lingonriset i bakgrunden.
Bildtext Mattias Kanckos är förvånad över hur mycket bilder av djur och natur kan engagera folk på sociala medier.

Bilder av vilda djur och naturfenomen engagerar människor på sociala medier. Naturföretagaren och biologen Mattias Kanckos försökte dela med sig av naturbilder i utbildande syfte, men fick ge upp efter att diskussionerna spårade ur.

Mattias Kanckos från Pedersöre spenderar en stor del av sin arbetstid och fritid ute i naturen.

Han är bland annat naturföretagare, biolog och rovdjurskontaktperson. Det innebär att han ser många intressanta naturfenomen och förstår sig på dem.

- Jag skulle gärna berätta vad som är på gång i naturen och lägga in bilder och lite text i ett försök att undervisa folk lite i hur saker och ting förhåller sig. Men det har visat sig vara omöjligt för en ensam företagare.

Kanckos berättar att alla bilder, speciellt bilder av stora rovdjur eller deras spår, har en tendens att få en uppsjö av osakliga och ibland hotfulla kommentarer.

Ett lodjur i snön
Bildtext Bilder av rovdjur har en tendens att väcka osakliga kommentarer på sociala medier.
Bild: YLE/Seppo Nykänen

- Jag tål kritik och de får nog hoppa på mig, men det som retar mig är att jag inte har tid och möjlighet att styra upp diskussionen själv. Då skulle jag hela tiden måsta vara framför telefon eller datorn.

Naturbilder leder till pajkastning i kommentarsfälten

Åsikterna om allt som har med djur och natur att göra går isär.

- De som kommenterar blir väldigt otrevliga mot varandra. Det förekommer nästan öppna hot ibland på båda sidorna och löjligförklarande och jag upplever sidorna står så långt ifrån varandra att det inte är lätt att få till rätta.

Speciellt åsikterna kring stora rovdjur går isär.

Ena sidan anklagas för att vilja skjuta bort alla rovdjur, medan den andra anklagas för att vara rovdjurskramare. Diskussionen kring varg är till exempel väldigt inflammerad.

Ett tassavtryck av varg i snö och intill ligger en tändsticksask
Bildtext En bild av vargspår kan väcka starka känslor på sociala medier.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det är inte bara vargen som skapar debatt

Det är inte bara bilder på varg och stora rovdjur som leder till att diskussionen spårar ur på sociala medier.

Ett annat exempel är bilder eller videon där han tar hand om ett vilt djur som skadats.

- Då har vi ena falangen som tycker att det är fel och man ska låta ha naturen ha sin gång, medan en del tycker det är jättebra och det där ska man syssla med.

Jag kan inte sluta bli förvånad hur mycket djur och natur kan engagera folk

― Mattias Kanckos

Mattias Kanckos är också fiskare och jägare och skulle gärna dela med sig av bilder efter en lyckad jakt.

- Gör jag det får jag direkt mothugg. Det kan jag ännu acceptera, men när kommentarerna börjar leva ett eget liv och man inte har tid och möjlighet att styra upp det eller rätta till fel - då upplever jag att idén att det skulle vara undervisande inte går att uppfylla.

Förståelsen minskar när folk saknar en bild av helheten

Gemensamt för alla kommentarer är att det bildas två olika sidor som inte verkar kunna diskutera på ett sakligt sätt.

Kanckos tror inte det beror på kunskapsbrist, utan snarare att folk saknar en kännedom om helheten. Avståndet till naturen har ökat när majoriteten av befolkningen bor i städer.

- De som bor i städer ser inte vad som sker i naturen från dag till dag. Då kan man leva i förhoppningen att mitt liv inte påverkar naturen. Samtidigt är det vetenskapligt bevisat att stadslivet i sig har en jättestor påverkan.

- Vi är som samhälle skyldiga till att det går dåligt för naturen. Men man vill många gånger skylla det på de som konkret gör något såsom jägare, fiskare och andra som lever närmare naturen.

Åsiktsbubblor i sociala medier bidrar till problemet

En stor del av problemet har ändå att göra med sociala medier i sig.

- Jag kan ha en föreläsning för hundra personer där jag pratar om samma saker och visar samma bilder som på sociala medier. Jag kan få frågor och sådant, men jag får inga direkt mothugg eller klagomål då.

- Det är bara på sociala medier där folk känner att de är fria att säga precis vad som helst.

Hur sociala medier fungerar är ett problem i sig.

Alternativa sanningar florerar, människor bildar sig en uppfattning av verkligheten utgående från vad som skrivs på sociala medier och man kan välja att följa personer som stöder ens egna åsikter.

- Sedan kan man inte ta till sig budskap som kommer från andra. Det är svårt, jag vet inte hur man skulle lösa det.

Ofta är det samma personer som står för de mer hätska kommentarerna.

- Om jag lägger upp något så kommer en kommentar en eller två minuter efteråt. Då ser jag att den här personen är ständigt uppdaterad på det här och nästan lever för att kommentera och klanka ner på andra människor.