Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarts miljon till Resurscentret Föregångarna i Vasa

Från 2018
Nuoriso hengailee
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Resurscentret Föregångarna i Vasa får 250 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet för att förebygga utslagning bland ungdomar.

Det är förmånligare för samhället att förebygga utslagning än att återintegrera ungdomar som redan blivit utslagna, skriver Föregångarna i ett pressmeddelande.

Det är också för det förebyggande projektet SIST som Föregångarna beviljats en kvarts miljon.

SIST är ett analysverktyg och står för Social Inclusion Support Tracking. Med verktyget kan man mäta hur mycket stöd en person behöver för att integreras och ta sig förbi utmanande skeden i sitt liv.

- Vi är naturligtvis jätteglada för att Undervisnings- och kulturministeriet valt att stöda projektet. Det här betyder både ett erkännande av de arbetsmetoder vi använder och ett stöd för våra planer framåt, säger projektledare Rainer Lytz.

Hoppas kunna sprida resultaten

Föregångarna använder SIST för att analysera sin uppsökande ungdomsverksamhet. De hoppas nu kunna uppdatera och korrigera brister i verktyget och även kunna sprida resultaten i Norden och Europa.

- Vi har valt att utveckla och jobba med ett verktyg som i sin tur ska spara både samhällsresurser och minska på individuella svårigheter, säger Daniel Åkermark, verksamhetsledare för Resurscentret.

Föregångarna hör till Folkhälsan och har funnits i Vasa sedan år 2000. De hjälper personer i alla åldrar när det gäller jobbsökande och studier.

Diskussion om artikeln