Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Naturligt sätt att gå - visste du det här om att gå barfota?

Från 2018
Uppdaterad 24.04.2018 10:34.
Fötter på sandstrand.
Bild: Creative Commons

Har du någonsin tänkt på hur du går? När du går med skor förändras nämligen ditt sätt att gå på. Och det finns många fördelar med att gå barfota.

En ganska uppenbar fördel är fördelen för dina knän. När du går barfota så landar din fot nästan alldeles platt. Steget rullar och du trycker upp via dina tår då du lyfter.

Du tar oftast steg som lättar stressen på den nedre delen av kroppen och spänner automatiskt dina knän, höfter och vrister för en mjukare landning.

Bara fötter i sanden vid en strand
Bildtext Det finns stora fördelar med att gå barfota utöver att det känns skönt

Människor har gått barfota i flera tusentals år

Då människor först började använda skydd för fötterna var de ofta gjorda av skinn som var väldigt mjukt och tunt och som inte begränsade fotens rörelse.

Dagens skor har ofta en hårdare utsida, en tjock sula och sitter spänt. Det här gör att vi tar längre steg och landar med hälen först.
Därefter kommer resten av foten och sedan rullar det inte på det naturliga sättet utan hålls platt tills lyftet, där benet, framförallt knäet sedan lyfter foten från marken.

Hotfulla steg

När du går med skor går du ofta med mera aggressiva eller hotfulla steg och det här är något som vilda djur märker av.

En hundtass
Bildtext Inget annat djur använder skor som vi, det enda fall där ett djur skulle ha “skor” gäller husdjur - hundar, kanske katter.
Bild: Elf / Wikimedia Commons

Du smäller ner foten med långa steg och går väldigt stelt.

Vissa vilddjursexperter anser att då du tar av dina skor och går barfota, går du både med mjukare och vänligare steg än då du går utan.

De menar att djuret då känner sig tryggare och ser dig möjligen som ett mindre hot.

Din trampdyna kan hårdna om du går och springer länge barfota då den tjocka huden under din fot blir tåligare.

Om du tittar på ett vilt djurs trampdyna känns den oftast som vår fast hårdare. Den tåliga huden skyddar då mera mot vassa stenar och grenar som kan finnas i den vilda naturen.

Uppenbara hälsofördelar

Det finns många studier kring hälsofördelar med att gå barfota. En studie visar att barfotagående förändrar den elektriska aktiviteten i hjärnan och gynnar hudens ledningsförmåga.

Enligt undersökningen påverkas också hjärtfrekvensens variation, förbättras glukosregleringen, minskar stress och förbättras immunitetsystemet, så att du inte blir sjuk lika lätt.

Enligt en annan undersökning ökar laddningen av röda blodkroppar då du går barfota.

Det i sin tur innebär att de förhindrar att cellerna klumpar ihop sig och försämrar blodets viskositet, vilket i praktiken betyder att det förbättrar blodcirkulationen.
(Viskositet är en fysikalisk egenskap hos vätskor och gaser som betecknar deras "tjockhet" eller interna motstånd mot flöden)

Att gå barfota sätter cirka 12 procent mindre stress på knäet än då du går med skor.

Hög viskositet är en klar faktor i hjärtsjukdom. Så enligt den här undersökningen kan du kanske minska risken för att insjukna i hjärtsjukdomar en aning genom att gå barfota.

en leksaks giraff med två plast männsiko fötter på frambenen.
Bildtext Det finns även dokumentation på att barfotagång kan bidra till att reglera bland annat nervsystemet.

Man vet heller inte hur viktigt stegen du tar när du går barfota egentligen är för ditt hjärta, men vissa menar att det har stor inverkan på hur ditt hjärta pumpar.

När du går barfota och rör på foten stärks alla små ben och muskler i din fot och de rör alla på sig. Genom det här blir din fot mer flexibel, som den borde vara naturligt.

Det har också dokumenterats att cirkulationen i ansiktet klart och tydligt hade förbättrats bara efter 20 minuter av att gå barfota.

Att gå barfota, speciellt ute i naturen på gräs, kan också motverka depression,stress och ångest.

Risken med klackar

Sedan kommer vi till klackskor... De må vara vackra eller klassiska. Du kanske bara använder klackskor på fest eller så kanske du älskar dom och vill helst ha på dom på dig varje dag. De är väldigt populära runt om hela världen.

När en person har på sig klackskor kommer hennes kropp att försöka kompensera för obalansen och jämna ut den genom att pressa fram bröstet.

Den nedre ryggen trycks också framåt vilket gör att höfterna och ryggraden inte mera är i linje med varandra så som de naturligt är.
Det här lägger extra press på knäna.

Att gå i en nedförsbacke med klackar sätter väldigt mycket press på den främre trampdynan.

För att du ska kunna hålla balansen i din kropp spänner du dina vader, höfter och dina rygg muskler, det här leder till ansträngda och värkande muskler.

Om man alltid går med klackar kan detta även leda till att man får kramp i vaderna och att de buktar utåt.

Tårna kan även börja vända sig inåt eftersom klackskor ofta är formade med en spets längst ut medan människans fot är mera fyrkantig vid tårna.

Det kan leda till en snedställd stortå i långa loppet.
När du går med klackar är varje steg som en smäll genom kroppen, tänk dig hur du går ner i en backe. Du spänner musklerna och måste hålla balansen, ju brantare desto svårare.

Klackskor
Bildtext Tänk sedan på att varje steg med klackskorna är som ett steg i en brant backe.
Bild: EPA/ALAN CROWHURST

Hela 49 procent av kvinnor i åldrarna 18-34 använder dagligen klackskor. I åldrarna 25-49 var siffran 42 procent och hos folk över 50 år var det 34 procent.

Det säger sig självt att det är väldigt många personer som är i riskzonen för de här problemen. Redan en liten klack kan ge flera problem.

Så gott som alla människor i Finland använder skor dagligen. En stor del av alla människor i världen använder skor. Det är en daglig faktor som i det långa loppet är skadligt för allt från tå till topp.

Inte för mig?

Beträffande att gå barfota finns det förstås undantag. Det finns människor med olika hälsoproblem som gör så att de har svårigheter med att gå barfota och de skall såklart inte göra det.

Om du bor i stan kan det även vara riskfyllt att gå och springa helt barfota eftersom den hårda asfalten ofta är täckt med smuts och det kan finnas glassplitter eller annat vasst som du kan trampa på.

Om du bor någonstans där det är iskallt skall du förstås akta dig för att inte förfrysa fötterna eller skada dom. Då är det bra att ha ett par varma skor.

Tag av dig skorna

Så nu tänker du antagligen på hur i hela friden du skulle kunna gå barfota hela tiden? Att alltid gå barfota här i Finland är nog inte möjligt. Men ta vara på möjligheterna att gå barfota närhelst du kan.

Du kan försöka att gå utan skor inomhus eller ens med bara strumpor. Du kan också träna att försöka gå på det naturliga sättet bäst du kan med skorna på.

två mans ben med fivefingers skor.
Bildtext Nuförtiden finns det även massor av nya “skor” som är byggda med mjukt material, en väldigt tunn sula och enskilt rum för varje tå

Ett par sådana här skor kan det löna sig att investera i. De här skorna ska vara sådana att de motsvarar sättet du går och springer på utan skor.

Allt fler och fler har börja att gå barfota och öva att stiga “rätt”. Det har blivit speciellt populärt hos löpare. Många löpare tycker att de känner en stor skillnad och att de har mindre skador och värk i kroppen.

Så nu är det upp till dig. Om du vill testa att vara barfota ett tag eller längre så är det bara att ta av skorna!

Artikeln är skriven av Vetamix praktikant Julia Malmsten, från Prakticum.

Edit 24.4.2018: Formuleringen "De moderna springskorna är faktiskt uppfunna så sent som i mitten av år 1997" är borttagen eftersom det nog har funnits speciella löpskor redan tidigare.

Källor:

Fördelar med att gå barfota

How shoes changed the way humans walk

Why We Walk on Our Heels Instead of Our Toes

Why we walk on our heels instead of out toes

The Suprising Health Benefits Of Going Barefoot

How High Heels Affect Your Body

The Barefoot Professor

Diskussion om artikeln