Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikesministrar gav sitt stöd till västs attacker i Syrien

Från 2018
soini i bryssel
Bild: Yle/ Daniel Olin

EU-ländernas utrikesministrar har på sitt möte i Luxemburg uttryckt sitt stöd för de attacker som de tre allierade västländerna tidigt på lördag morgon finsk tid gjorde mot mål i Syrien.

De 28 utrikesministrarna fördömer kraftigt användningen av kemiska vapen och säger sig ha full förståelse för USA:s, Storbritanniens och Frankrikes attack mot Syrien.

Utrikesminister Timo Soini (blå) säger att EU-länderna är överens om att väst bör agera ifall ett land använder sig av kemvapen mot sitt eget folk.

- Det här löser inte kriget och det var inte heller meningen… det enda som kan lösa situationen är en politisk process som FN bör driva.

Soini säger att alla 28 utrikesministrar från EU-länderna visade förståelse för attacken eftersom en attack med kemvapen inte kan gå ostraffat förbi.

Däremot leder den syriska kemvapenattacken inte till några konkreta följder från EU:s del.

- För tillfället planeras inga nya sanktioner, säger Soini.

EU har haft en blygsam roll i att försöka hitta en lösning i Syrien. I stället har EU bidragit med humanitär hjälp och pengar till återuppbyggnadsarbetet. Inkommande vecka ordnas en ny givarkonferens till förmån för Syrien i Bryssel.

Utrikesminister Soini anser ändå inte att unionen är tandlös.

- Inte är EU tandlös, vi har uttryckt vårt stöd för den här åtgärden som bland annat utfördes av två EU-länder.

Diskussion om artikeln