Exceptionell tillväxt inom Kinaturismen i Rovaniemi – Kina influerar både skolor och businessliv

På tio år har kinesiska turister klivit från tionde till första plats i resestatistiken i Rovaniemi. Under fjolåret besökte över trettiotusen kineser staden. Men det kinesiska inflytandet syns inte längre bara i form av turister i staden. Det lämnar också fotavtryck i stadens businessliv och skolor.
Glada tjut och ivriga utrop på kinesiska blandas med Sylvias julvisa som ekar från högtalarna i julbyn i Rovaniemi. Christina och Matthew från Hongkong har varit på resande fot hela natten och nu är de äntligen vid polcirkeln. De tar hjälp av selfiepinnen för att fotografera sig själva utanför jultomtens verkstad.
– Vi kom hit för att se jultomten. Vi ville uppleva stämningen här och se snön.
I fjol besökte över trettiotusen kineser Rovaniemi. Motsvarande siffra för hela Lappland är över sextiotusen. De flesta vill uppleva jultomten och vara med om utomhusaktiviteter, till exempel en hundsafari. Norrsken ligger också högt uppe på önskelistan.
– Kineserna har börjat resa mycket utomlands, de är nummer ett i världsstatistiken. De är beredda att satsa mycket pengar till exempel på att föra sina barn ut och resa, berättar Tang Chao, mannen som hämtar de flesta kineserna till Rovaniemi.
Rovaniemi – ett varumärke för kineserna
Chao kom själv till Rovaniemi för fjorton år sedan för att studera. Han blev förtjust i Lappland och startade ett företag som började ta in besökare från Kina. Först var det statliga gäster, senare turistgrupper.
Nytt för kinaturismen i år är att allt fler vill resa individuellt och inte som en del av en stor turistgrupp. En annan trend är att Rovaniemi numera är det huvudsakliga resmålet för Tang Chaos kunder.
– Förr var vi alltid tvungna att kombinera finska Lappland med svenska Lappland eller Norge. Nu är det första vintern som vi kan erbjuda finska Lappland och Rovaniemi som huvuddestination. Vi har skapat ett eget brand.
Helkinesisk hotellinvestering
Under de senaste åren har också kinesiska investerare fått upp ögonen för Rovaniemi och Lappland. Ett stenkast ifrån jultomtens verkstad står ett nyöppnat hotell, Nova Skyland med en liten stugby och två renar i hagen.
Det är ingen vanlig investering, varken i lappländska eller finländska mått mätt. Hotellet är från början till slut finansierat med kinesiskt kapital.
En glad och energisk vice VD möter Yle Nyheter i den flotta huvudbyggnaden. Tian Zhang berättar på finska hur det kom sig att hon ena dagen var en vanlig kinesisk student i Rovaniemi och att hon nu med sitt hotell gör finländsk businesshistoria.
– Jag kom till Rovaniemi för att studera vid universitetet. När mina kinesiska vänner kom på besök, blev de förtjusta i Rovaniemi. De sa till mig: Vi vill investera i något här, hitta bara på något åt oss!
Zhang började fråga efter lediga tomter i Rovaniemi. När hon hittade tomten, ringde hon med samma till de kinesiska vännerna.
– Det tog dem en sekund att fatta beslutet. Sen var vi igång med vår business, berättar Zhang.
Efter den första säsongen höjer många finländska konkurrenter på ögonbrynen när hotellet redan lägger upp planer på att bygga nya stugor.
Kinesiska på läsordningen
Också inom Rovaniemi stad har man noterat det kinesiska inflytandet och insett att kunskaper i kinesiska behövs. Med hjälp av medel från Utbildningsstyrelsen läser femton elever i årskurs 6 och 4 en timme mandarinkinesiska per vecka i Vaaranlammen koulu.
Läraren Fei Lu från Kina välkomnar projektet.
– När man tittar runt sig här i Rovaniemi så förstår man att det finns ett behov av folk som kan kinesiska och känner till kulturen. Enligt mig kunde eleverna börja med språket redan i ettan, säger Fei Lu.
Eleverna har lärt sig en del vardagliga uttryck under läsåret. Neea Lakkala från årskurs 6 tycker att språket är svårt men lektionerna är roliga.
– Mitt favoritord är "shie shie". Det betyder tack.
Lakkala ser också kopplingen till turismen i staden.
Om jag skulle lära mig tillräckligt bra kinesiska så kunde jag fungera som tolk för de turister som kommer från Kina, säger hon glatt.
Också Marja-Riitta Kotilainen, koordinator för språkprogrammet, är nöjd med det första året. Tanken har varit att eleverna samtidigt med språket också skulle lära sig mera om den kinesiska kulturen.
– Studiehelheten heter "En titt in i det kinesiska språket och kulturen". Tanken är att elevernas värderingar och attityder ska påverkas mot det positiva, säger Kotilainen.
– Vi är mycket nöjda med resultatet, eftersom det går hand i hand med stadens strategi där man vill öppna skolbarnens ögon för främmande kulturer.
Rovaniemi har ansökt om nya projektpengar från Utbildningsstyrelsen för att få fortsätta med skolkinesiskan.