Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jyväskylä universitet: Laura Huhtasaaris pro gradu bröt mot god vetenskaplig praxis

Från 2018
Uppdaterad 16.04.2018 22:22.
Laura Huhtasaari
Bildtext Laura Huhtasaari
Bild: Yle/ Derrick frilund

Plagiatmisstankarna mot riksdagsledamoten och den tidigare presidentkandidaten Laura Huhtasaaris (Sannf) har utretts. Universitetet i Jyväskylä konstaterar att Huhtasaaris pro gradu innehåller delar där skribenten inte har följt god vetenskaplig praxis.

Det handlar om att citat från andra verk inte har märkts ut tillräckligt tydligt.

Enligt beslutet, som rektorn vid Jyväskylä universitet Keijo Hämäläinen har fattat, är förseelsen ändå inte särskilt allvarlig och för universitetets del är ärendet slutbehandlat.

Avhandlingen får en notering om resultatet av plagiatutredningen, men enligt universitetets ledande jurist Sanna Anttilainen finns det ingen orsak att skrida till några andra åtgärder.

Anttilainen säger att det borde finnas tungt vägande skäl för att man skulle riva upp ett tidigare beslut. Hon säger att det i det här fallet inte finns några sådana skäl.

Huhtasaari: Orättvist

Huhtasaari tillbakavisar beskyllningarna om plagiering. Hon säger det är orättvist att hennes 15 år gamla gradu bedöms enligt nuvarande kriterier.

Huhtasaari säger att hon har följt de anvisningar som hon fick angående källhänvisningar. Hon karaktäriserar det hela som en smutskastningskampanj mot henne.

Artikeln uppdaterades 16.4. kl. 22.22 med en kommentar av Laura Huhtasaari.

Diskussion om artikeln