Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya missilattacker mot Syrien i natt - "Det var inte vi" hävdar USA

Från 2018
Uppdaterad 17.04.2018 09:16.
Ett israeliskt F-16 plan sköts ner av syriskt luftvärn. Piloten skadades allvarligt då planet kraschade i norra Israel
Bildtext Israeliska F-16 plan har ofta använts i attacker mot Syrien. Ett sådant plan sköts nyligen ner av det syriska luftvärnet
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Syrien säger sig ha skjutit ner missiler som avfyrades mot flygbaser i Damaskus och i provinsen Homs under natten till tisdag.

Den statliga televisionen har visat bilder av hur det syriska luftvärnet skjuter ner missiler vid den massiva flygbasen Dumair utanför Damaskus.

Missiler avfyrades också mot flygbasen Shairat i Homs, men det är tills vidare oklart vem som avfyrade missilerna och varför.

Det Syriska människorättsobservatoriet uppger att missilerna inte träffade sina mål.

Nattens angrepp utfördes endast några dagar efter västalliansens missilattacker mot anläggningar för kemiska vapen i Damaskus och i Homs.

Druser på Golanhöjderna i Israel följer med strider på den syriska sidan av Golan
Bildtext Druser på Golanhöjderna i Israel följer med strider på den syriska sidan av Golan
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

USA: Inte vi

USA säger att det inte har något med attackerna att göra och att det inte har haft någon militär aktivitet i de bombade områdena.

Misstankarna riktas därför mot Israel, som har angripit Syrien och särskilt Golanhöjderna många gånger under det över sju år långa syriska inbördeskriget.

Israel vägrar sin vana trogen att kommentera nattens attacker.

- Vi kommenterar inte rapporter av det här slaget, säger en israelisk armétalesman.

FN:s fredsbevarare på Golanhöjderna vid den spända gränsen mellan Israel och Syrien
Bildtext FN:s fredsbevarare på Golanhöjderna vid den spända gränsen mellan Israel och Syrien
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Dumair användes i attacker mot Ghouta

Den stora flygbasen Dumair utanför Damaskus har använts för massiva bombattacker mot den förra rebellenklaven östra Ghouta, medan Shairat används för attacker mot rebeller både i mellersta och nordvästra Syrien.

Flygbombningarna och misstänkta attacker med kemiska vapen mot Ghouta utfördes ofta av helikoptrar som är baserade i Dumair som ligger nordost om Damaskus. Ryssland har också en militär närvaro i basen.

Shairat är känd som den flygbas som misstänks ha använts i en saringasattack mot rebellfästet Khan Sheikoun i provinsen Idlib i fjol våras, då minst 70 människor dödades.

President Donald Trump beslöt att bomba Shairat efter kemvapenattacken, men skadorna på landningsbanor och hangarer som attackerna orsakade, reparerades snabbt.

Det israeliska jaktplanet störtade i en apelsinfarm i norra Israel
Bildtext En vrakdel från ett israeliskt stridplan som sköts ner av det syriska luftvärnet i februari. Jaktplanet störtade i en apelsinfarm i norra Israel.
Bild: EPA-EFE/ANCHO GOSH ISRAEL OUT

Israel angriper Iran och Hizbollah

Israel har för sin del bombat olika mål i Syrien med jämna mellanrum.

Attackerna har för det mesta riktats mot styrkor från Iran och den libanesiska Hizbollahmilisen, som stöder president Bashar al-Assads styre i Syrien.

Israel anklagar både Iran och Hizbollah för att använda syriska områden och baser för attacker mot Israel.

Iran och Hizbollah har en betydande militär närvaro i Syrien, särskilt i landets mellersta och sydvästra delar nära den israeliska gränsen.

Israel har också bombat militärkonvojer som tros ha transporterat iranska missiler till Hizbollahs styrkor både i Syrien och i södra Libanon.

Diskussion om artikeln