Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KSML: Terho överväger att utse en trakasseriombudsman

Från 2018
Kultur- och idrottsminister Sampo Terho.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) har kastat fram idén om att grunda en tjänst för en trakasseriombudsman, skriver tidningen Keskisuomalainen.

Terho tillsatte på måndagen en person som ska utreda trakasserier och osakligt beteende inom film- och kulturbranschen. Vicehäradshövding Jaana Paanetoja väntas komma med förslag om hur man ska bekämpa trakasserier samt befrämja jämställdhet.

Terho säger att han kommer att ta ställning till om det finns behov av en trakasseriombudsman när han fått Paanetojas utredning i augusti.

– En trakasseriombudsman är inte uteslutet när man funderar på hur man ska ta tag i osakligt beteende och framhålla ett trakasserifritt samhälle, säger Terho.

Självständig och oberoende

Trakasseriombudsmannen skulle vara en självständig och oberoende myndighet på samma sätt som jämställdhetsombudsmannen.

Hen kunde bekämpa osakligheter såväl inom idrotten som inom kulturvärlden, anser Terho.

Terho föreslår också att det ska ställas krav på de olika grenföbunden inom idrotten. För att de ska få statlig finansiering måste förbunden se till att osakligt beteende inte förekommer.

Ministern säger sig vara redo att vid behov tillsätta en utredningsperson för att rensa bort osakligt beteende också inom idrotten.

Diskussion om artikeln