Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtalas för två mord i terroristiskt syfte - Abderrahman Bouanane hörs i rätten i dag

Från 2018
Uppdaterad 17.04.2018 11:22.
Marockanen Abderrahman Bouanane sitter i rätten med två säkerhetsvakter som står bredvid.
Bildtext Abderrahman Bouanane i rätten.
Bild: Yle/Andy Ödman

Rättegången kring förra årets knivdåd i Åbo fortsätter. I dag hörs den åtalade Abderrahman Bouanane som misstänks ha dödat två människor och skadat åtta andra i knivattackerna i augusti.

På måndagen hörde rätten fem målsägande som skadades i dådet. I dag tisdag hörs den åtalade marockanen Abderrahman Bouanane.

Rättegången hålls av säkerhetsskäl i Åbo fängelse och av säkerhetsskäl har Bouanane handfängsel under rättegången. Medierna får följa rättegången via en videolänk från fängelset till sessionssal nummer åtta vid Egentliga Finlands tingsrätt med start klockan 9.

Åklagaren yrkar på dom för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte i Åbo i augusti ifjol. 23-årige Bouanane har erkänt sig skyldig till dråp.

Polisen grep Bouanane genast efter dådet på Salutorget. Polisen sköt honom i låret i närheten av Trätorget i Åbo och stoppade hans flykt.

Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Bildtext Blomhav vid Salutorget i Åbo efter knivdådet i augusti ifjol.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Rättegången inleddes förra måndagen med att häradsåklagare Hannu Koistinen krävde livstidsstraff för Bouanane.

Bouanane satt då lugnt i sin stol i fängelsets auditorium där rättegången hålls. Han var iklädd fängelsets rödgrå kläder, utan att täcka sitt ansikte och log till och med mot fotograferna, som fick ta några bilder i början av rättegången.

Gärningsmannen sade att hans avsikt var att gömma sig efter att ha "skurit huvudet" av två människor. Han skulle fortsätta dödandet senare.

Väktare fick föra ut terrormisstänkte Bouanane

Noterbart är också att under den förra veckan blev väktare tvungna att föra ut den terrormisstänkte Abderrahman Bouanane ur rättssalen i Åbo.

Bouanane hetsade upp sig och ilsknade till på en man han knivhuggit. Vid tidpukten för knivdådet sprang mannen ifråga efter Bounane och blev själv knivskadad.

Mannen kallade det Bounane hade gjort fegt, varpå Bouanane ilsknade till och började gestikulera och ropa från de anklagades bänk.

Offren och de anhöriga kräver ersättningar

Alla målsägande stöder åtalet. De som skadades i attacken och offrens anhöriga kräver gärningsmannen på skadestånd på sammanlagt 600 000 euro, bland annat för bestående men och psykiskt lidande.

Kaarle Gummerus
Bildtext Abderrahman Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus.
Bild: Lehtikuva

Försvaret bestrider mord i terroristiskt syfte

Abderrahman Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus sade i sin plädering förra veckan att gärningsmannen bestrider att han skulle ha övervägt och planerat knivhuggningarna noga.

Försvaret bestrider alltså mord och bestrider likaså att dåden skulle ha begåtts i terroristiskt syfte.

Enligt rättegångens processplan ska rättegångens slutpläderingar hållas den 15 maj och därefter börjar arbetet med domen.