Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps journalistvän indragen i Stormy-härva – ”incestuöst” säger kritiker

Från 2018
Sgtormy Daniels med advokaten Avenatti på väg ut från rättsmöte i Manhattan.
Bildtext Stormy Daniels med försvarsadvokat hade en kort huvudroll i Cohen-rättsmötet. Sen kom nyheten om den trejde kunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rättsprocessen mot president Trumps advokat Michael Cohen tar en helt ny vändning. Det handlar inte längre enbart om Stormy Daniels eller Rysslandspåverkan. Nu avslöjas ytterligare en kund, tv-stjärnan Sean Hannity.

Det kom som en överraskning för många att också den konservativa tv-profilen Sean Hannity är kund hos advokaten Michael Cohen. Hans specialitet är tystnadsavtal i pinsamma sexaffärer som inte får komma ut. Vad har Hannity att dölja, undrar många.

Husrannsakan för att säkra bevis

De juridiska turerna kring president Donald Trump upphör inte att förvåna.

För en vecka sedan slog polisen till och gjorde husrannsakan hos Trumps långvariga advokat Michael Cohen. Hem, arbetsplats, hotellrum, bankfack undersöktes och all elektronisk utrustning togs i beslag.

Trumps advokat Michael Cohen på väg ut från rättshuset omgiven av säkerhetspersonal
Bildtext Juristfixaren Michael Cohen på väg ut från rättshuset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslandsutredaren Robert Mueller utreder om Michael Cohen har haft någon roll i Trumps valkampanj när det gäller kontakter och finansiering i Ryssland. Och det rapporteras redan om några resor Cohen gjorde till Tjeckien sommaren före valet 2016.

Tystnadsavtalet med porrstjärnan kräver utredning

Porrstjärnan Stormy Daniels, som på riktigt heter Stephanie Clifford, behöver få fram allt om sitt hyschhysch-avtal som hon gjorde upp med Cohen några veckor före presidentvalet.

Hon skulle hålla tyst om en sexaffär som Trump påstås ha haft med henne, med löftet att hon skulle få vara med i hans tv-program The Apprentice.

Bildmontage med Stormy Daniels och Donald Trump, båda leende
Bildtext Donald Trump och Stormy Daniels sägs ha haft en affär 2006.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stormy Daniels erbjuder sig att betala tillbaka de 130 000 dollar hon fick. Hon har redan brutit tystnaden, med hänvisning till att Donald Trump aldrig undertecknade avtalet.

Kritikerna gissar att hon redan har kunnat höja sina priser tack vare publiciteten.

- Cohen har stått över lagen. Inga regler har gällt för fixaren Cohen. Speciellt inte för kvinnor som mig, sa porrmodellen Stormy Daniels utanför rättssalen på måndag.

- Men det är slut nu. Vi ger inte upp innan sanningen är framme, sa Stormy Daniels. Hennes advokat Michael Avenatti tror att Cohen nu lägger fakta på bordet.

Den tredje kunden

Två av Cohens kunder var kända. Det var Trump och en republikansk påverkare som fixade valfinansiering. Han betalade över en miljon dollar till en sexmodell som hade blivit gravid.

På måndagen avslöjades ett nytt överraskningsnamn på kundlistan. Tv-värden Sean Hannity har närmast kultstatus bland de konservativa tittarna. Fox News är en stor tv-kanal.

Fow News-profilen Sean Hannity.
Bildtext Sean Hannity.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Det var också känt att Sean Hannity är vän med presidenten, de spelar åtminstone golf tillsammans. Så sent som förra veckan twittrade presidenten en uppmaning till alla att se hans kvällsprogram på TV.

Hannity förnekar kundstatus

Cohen ser alltså Hannity som en kund, men Hannity förnekade det omedelbart.

- Cohen representerade mig aldrig juridiskt. Inga avtal har skrivits, inga räkningar eller betalningar har gjorts, betonar Hannity.

Men Hannity medger att han har bett om råd och stöd i några fastighetsaffärer.

Många ifrågasätter den journalistiska etiken i att sitta och intervjua juristen Cohen utan att berätta att Hannity också själv var kund eller åtminstone hade nära kontakter med honom.

Det finns också de som menar att journalistiska regler inte gäller i det här fallet. Hannity betraktas inte som journalist, utan som en samhällspåverkare eller pr-person, som talar för Trump i alla lägen.

"Incestuöst"

Övriga tv-kanaler har hårt kritiserat Hannity och krävt att Fox lägger alla kort på bordet.

CNN:s kommentatorer ansåg att James Comeys påstående om en liten klick, en maffiafamilj, fick bekräftelse.

Det är nästan ett incestuöst förhållande i denna lilla krets, sa CNN-kommentatorerna. De undrade också varför Cohen så aktivt försöker dölja någonting, när han säger att det inte finns något att dölja.

President Trump har inte kommenterat de nya skeendena i affären. Han är i Mar-a-Lago för att spela golf och träffa den japanska premiärministern Shinzo Abe.

Diskussion om artikeln