Känner du att alla i din bekantskapskrets är supermänniskor? Så effektiverar du din tidsanvändning och får saker till stånd
Känner du att dina nära och kära har fler timmar i dygnet än du? Att de får saker gjorda såväl på jobbet som på fritiden?
Psykologen Satu Pihlaja tröstar med att alla kan lära sig att vara effektiva och få saker till stånd. Först måste man ha sina målsättningar i skick.
- För att få saker gjorda måste man ha målsättningar. Med målsättningar har man något fokusera sin energi och uppmärksamhet på.
Pihlaja är också en person som har förmågan att göra hundra saker i dygnet. Hon är psykolog, psykoterapeut, utbildare och skriver på sin doktorsavhandling.
Hon har också skrivit en bok som handlar om att vara så effektiv som möjligt.
Listor och tidsscheman
För att uppnå sina huvudsakliga mål lönar det sig att göra upp en plan man kan ändra på vid behov. Uppsättning av delmål kan göra att det hela inte känns så övermäktigt.
- Det lönar sig att spjälka upp planen i mindre bitar. Om något inte framskrider saknas det ofta en ordentlig plan.
Brådska kan leda till att man blir råddig i huvudet och har svårt att komma igång.
- Då lönar det sig att stanna upp och göra en lista. Från listan kan man välja tre saker att arbeta på under dagen och börja med den första.
Det kan vara svårt att komma igång om man inte har någon aning om hur slutresultatet kommer att se ut. Så kan fallet vara i kreativt arbete.
Då lönar det sig att göra upp ett tidsschema.
- Om du har ett år på dig att slutföra ett mål är det svårt att komma igång om man inte har delmål att uppnå inom en vecka eller en månad.
Tänk positivt
Att ändra på sin sinnesstämning och tänka positivt bidrar till känslan av framgång.
- Om vi tror vi kan lyckas påverkar det vår tankegång. Vi upplever ett positivt känslotillstånd som får kroppen att göra sig redo för arbete, säger Pihlaja.
Om man redan färdigt känner sig kraftlös och är rädd för att misslyckas kan det vara tungt att börja. Under dagens lopp glider tankarna till allt som blivit ogjort och bidrar till en växande ångest.
I stället kan man tänka på vad man redan under veckans gång lyckats med. Vägen mot målet kan vara viktigare än slutresultatet. Pihlaja lyfter upp läsning som ett exempel.
- Det räcker inte med att man vill läsa mera. Man måste ha konkreta mål. En person kan bestämma sig för att läsa mer romaner. Men om man bestämmer sig för att läsa en roman i månaden blir det lättare.
- Det viktigaste är inte hur många böcker man läst utan att man läste mer.
Bli din egen chef
Allt fler kommer att behöva färdigheter i tidsanvändning på sina arbetsplatser. Det här gäller särskilt dem med jobb som innehåller självständig planering och ansvar för det egna arbetet.
- Allt fler måste kunna vara sina egna chefer.
Pihlaja tror att traditionella modeller kommer att falla i glömska.
- Ingen säger längre till hur och i vilken ordning uppgifter ska skötas. Man måste fatta besluten själv och sköta tidsplaneringen för sitt projekt.
Pihlaja menar ändå att ingen ska vara tvungen att vara effektiv hela tiden.
- Det är viktigt med balans i livet. Man måste lägga undan tid för att göra ingenting.
Hon påminner ändå om att framgång för med sig välbehag, energi och en känsla av att man lyckats. Vi ser upp till människor som får saker till stånd för att man ser att de njuter av att arbeta och är ivriga.
- Alla njuter av att få saker gjorda. Det har vi alla gemensamt. När saker förlöper som önskat stiger självförtroendet.
Originaltext: Yle Uutiset/Minna Rinta-Tassi