Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-VM växer – fler lag möjligen redan 2022

Från 2018
Fifas president Gianni Infantino vill se fler lag i VM - gärna redan 2022.
Bildtext Fifas president Gianni Infantino vill se fler lag i VM - gärna redan 2022.
Bild: All Over Press

Fifas president Gianni Infantino är positivt inställd till förslaget att ha med 48 lag istället för 32 redan i VM i Qatar om fem år.

I fjol bestämde Fifa att antalet lag i VM ska utökas från nuvarande 32 till 48 till VM-2026. Nu sonderar man möjligheterna att göra ändringen fyra år tidigare.

– Det är ett mycket intressant förslag. Vi måste undersöka det noggrant och ifall det är möjligt, varför inte? frågar sig Infantino enligt BBC.

– Jag tror starkt på utökningen eftersom jag är övertygad om att det gör gott för fotbollens utveckling. Det är därför vi har föreslagit och bestämt oss för det från och med 2026.

Stor utmaning för Qatar

Att Qatar skulle klara av att stå värd för en turnering där lagmängden utökas med 50 procent är långt ifrån säkert.

Stadionbyggen i Qatar har kritiserats på grund av undermåliga förhållanden för arbetarna.
Bildtext Stadionbyggen i Qatar har kritiserats på grund av undermåliga förhållanden för arbetarna.
Bild: All Over Press

Att inhysa 16 lag fler än tänkt plus deras anhängare, samt lägga in 16 matcher till i matchprogrammet är inte ett enkelt pussel för turneringens organisationskommitté.

– Innan några beslut fattas om turneringens utökning måste vi diskutera logistiken. Oavsett vad beslutet blir är vi övertygade om att vi kommer att arrangera ett lyckat VM år 2022, kommenterar man från organisationskommittén för Washington Post.

Ifall lagmängden utökas kommer det att innebära att turneringen blir fyra dagar längre än beräknat. Det här gillar man inte inom Uefa.

– Vi har redan varit flexibla när vi gick med på att låta VM spelas under vintern i Qatar och vi har redan enats om datumen, säger Lars-Christer Olsson från Uefas exekutivkommitté till norska Dagbladet.

VM-2022 i Qatar ska enligt de nuvarande planerna spelas från 22 november till 18 december eftersom man vill undvika hettan på sommaren.

Diskussion om artikeln