Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

En röd blomma i förgrunden, ett torg och fabrikspipor i bakgrunden.

Varkaus bjuder på detektiväventyr och thrillerinspiration – kriminalromangenrens nyaste sommarevenemang lockar vänner av spänning till Varkaus

Gräsrotsaktivister grundade ett litteraturevenemang i Varkaus, där vänner av detektivromaner får titta in i en riktig lönnkrog.

Från 2018
Uppdaterad 12.06.2018 13:05.

Jag började jämföra hur industriell kulturhistoria har använts till fördel för turismen på andra ställen. Jag lade märke till fenomenet till exempel då jag besökte Manchester. Jag funderade varför man inte kunde ta fasta på industrin som attraktionsfaktor på samma sätt i Finland och i Varkaus.

Jaakko Ikonen
Dekoration

En djupdykning i ett detektiväventyr

Den jyväskyläbördige privatdetektiven Kuhalas betrodda tjallare Hinku dör plötsligt, och det verkar som att en större härva ligger i bakgrunden.

Det är lördag eftermiddag i juli 2017, och en detektivlek som grundar sig på Markku Ropponens kriminalroman ska precis börja på Varkaus deckarfestival. Äventyret är ett av dragplåstren på litteraturevenemanget.

Tre snabba om Deckarfestivalen i Varkaus

  • Dekkarit-festivalen har ordnats i Varkaus sedan 2016 och nästa festival äger rum i juli 2018.

  • Kriminalförfattare besöker festivalen, och programmet har hittills bjudit på ett dramatiserat äventyr som utgår från en kriminalroman, kriminalfilmer, escape room-spel, en konstutställning och kvällsprogram.

  • Päiviönsaari i Varkaus gamla stad utgör festivalområde, och festivalens mittpunkt är den historiska byggnaden Varkauden Klubi.

Deltagarna i deckaräventyret har två timmar på sig att reda ut varför Hinku har lämnat jordelivet. Skådespelare spelar olika karaktärer som både hjälper och stjälper deras försök att nå sanningen.

Näyttelijä Kari Tumi Turunen huppari päällä, roolissa Dekkariseikkailussa Varkaudessa ja kirjailija Heidi Roth pöydän ääressä
Bildtext – Visst intresserar sig kvinnfolk av bilar, och av män bakom ratten, språkar den förrymde fången Melkuri, spelad av Tumi Turunen. Heidi Roth lyssnar…
Bild: Yle / Rasmus Tåg
Dekkariseikkailuun osallistuva ryhmä ylittää katua Varkaudessa
Bildtext – Snubben nyss ljög helt säkert... – Om han var i finkan samtidigt som Hinku-grejen hände, då utesluter det honom...
Bild: Yle / Harri Anttila
Soili Vuorenmaa, Veli-Matti Ahonen ja Kari Tumi Turunen Varkauden klubilla.
Bildtext Till slut samlas grupperna för att delge sina slutsatser. Soili Vuorenmaa och skådespelarna Veli-Matti Ahonen och Tumi Turunen lyssnar på lösningsförslagen.
Dekkariseikkailuun osallistunut Harri Haanpää lopputilaisuudessa.
Bildtext – De kom överens sinsemellan att Sepi tar på sig skulden, och då killarna kommer ut, ger de honom hans andel av bytet, presenterar Harri Haanpää sin grupps slutledningsarbete.
Soili Vuorenmaa ohjeistaa ennen Dekkariseikkailun alkamista.
Bildtext Soili Vuorenmaa skriver manus till äventyren baserat på handlingar till inhemska kriminalromaner. Ett dylikt deckaräventyr gick av stapeln för första gången i Jyväskylä år 2009 och har sedan dess förverkligats i ett flertal finländska städer.
Heidi Roth ja Harri Haanpää Dekkarit-festivaaleilla Varkauden klubin edustalla.
Bildtext Heidi Roth och Harri Haanpää deltog i ett dramatiserat deckaräventyr för första gången.

– Det var en förvånansvärt medryckande erfarenhet, beskriver Harri Haanpää den två timmar långa deckarutfärden.

– Det var en helt annan grej att demontera berättelsen, då man vanligtvis bygger upp manuskript. Överraskande svårt också: det fanns så många karaktärer.

– Jag ville se hur man hade genomfört det här och hur man modifierat berättelsen, säger Heidi Roth.

– En kul idé och bra skådespelarprestationer!

Roth är på plats som författargäst i och med sin debutroman Syntitehdas. Haanpää är förutom regissör också förläggare som bisyssla.

Det behövs absolut såna här mindre evenemang.

Heidi Roth

– Här får också begynnande författarskott komma fram och träffa likasinnade, säger Roth.

– När vi anlände var Klubbens ägare den första att välkomna oss. Det berättar mycket om evenemangets öppenhjärtiga atmosfär, beskriver Haanpää sina första intryck, och skrattar:

– Varkaus [red.anm. finska för stöld] är ju som namn också lämpligt för en deckarfestival!

– Det här är ett av de mest unika jippon jag deltagit i, och miljön är central men herrgårdsaktig. Det är charmigt att evenemanget inte vuxit sig för stort.

– Eller för kommersiellt, tillägger Roth.

Kanske allt i Finland inte alltid behöver äga rum i huvudstadsregionen. Det är bra att intressanta evenemang ordnas på andra ställen.

Heidi Roth
Dekoration

Brottsplats: Varkaus klubbhus

Jaakko Ikonen försvinner in genom luckan. Under den öppnar sig en brant trappa: I festivalcentret Varkauden Klubis källare finns en riktig lönnkrog från förbudstiden.

Tanken slår en, när man balanserar nerför trappan, vilka alla som slitit på trappstegen i tiderna. Kan en del av besökarna ha bestått av de prominenta herremän vars ädla avsikt var att idka kontroll över folkets supande?

Varkauden klubin omistaja Jaakko Ikonen
Bildtext Jaakko Ikonen i lönnkrogen med originalstolar och bord från 1930-talet.
Seinässä teksti ja roomalaisin numeroin vuosiluku 1933
Bildtext Skriften på källarväggen är från år 1933.

Ikonen äger Varkausklubben och är ordförande i Warkaus-föreningen. Han säger sig i flera år ha funderat på hur Varkaus kunde få en ny sorts positiv referensram bland resenärerna.

– Jag började jämföra hur industriell kulturhistoria har använts till fördel för turismen på andra ställen. Jag lade märke till fenomenet till exempel då jag besökte Manchester.

– Jag funderade varför man inte kunde ta fasta på industrin som attraktionsfaktor på samma sätt i Finland och i Varkaus.

Idén till ett litteraturevenemang föddes på en resa till Sverige. Festivalens förebild är det populära Crimetime Gotland, som ordnades tre år på raken i Visby.

Det skulle vara viktigt att ge turister en orsak att stanna och övernatta i Varkaus.

Nea Ikonen

– Oftast tillbringar man bara ett par timmar här innan man kör vidare, säger Nea Ikonen. Hon ansvarar bland annat för festivallördagens galamiddag.

Vaalea kartanorakennus, jossa edessä kuisti, vihreitä pensaita - Varkauden vanha virkamiesklubi
Bildtext Varkaus gamla tjänstemannaklubb förflyttades till sin nuvarande plats i Päiviönsaari år 1876.
Bild: Vesa Moilanen
Varkauden klubin omistajat Jaakko ja Nea Ikonen kuvattuna rakennuksen sisällä portaikossa.
Bildtext Jaakko och Nea Ikonen har velat öppna den historiskt värdefulla byggnaden för stadsborna och publiken. Renoveringsarbetet fortsätter under flera år framöver. Väggarna pryds av festivalens konstutställning.
Bild: Yle / Jouko Salokorpi

Jaakko och Nea Ikonen är kulturlivets radarpar i Varkaus och med på mycket. Paret har också fyra barn. Innan vi klättrar upp ur källaren tillbaka i solljuset, är det en fråga som måste ställas: är inte en sådan här källare drömmen för en upptagen familjefar?

Ikonen skrattar.

– Visst är det här ju lugnets högborg, här kan man samla tankar. Yttervärlden stängs effektivt utanför.

Dekoration

Den gamla tjänstemannaklubben fungerar som festivalens hjärta också under evenemanget i juli 2018, berättar Jaakko Ikonen per e-post i mars 2018. Bland annat förbereder man ett nytt deckaräventyr, men den här gången äger händelserna rum under inbördeskriget och tiden då industrin föddes.

Borgå inspirerar deckarförfattaren från Nya Zeeland

– Idag träffade jag mina första finländska läsare, säger festivalens internationella författargäst Grant Nicol.

En författare från Nya Zeeland som i Varkaus berättar om sin bok som äger rum på Island – ja, varför inte?

Ett bevis på ett av de många möten som blivit möjliga i den savolaxiska sommarkvällen.

Nicol har nyligen flyttat till Finland, och orsaken är den gamla vanliga:

– Jag träffade en finsk tjej.

Författaren kom inte till Finland helt från andra sidan jorden ändå. Han lämnade sitt hemland redan i början av 1990-talet och har bott på olika ställen i Europa, bland annat i Nordirland.

Före Finland bodde han på Island i sex år. Under islandsåren föddes också tre deckare vars händelser äger rum på ön. Dem pratar han om på festivalen.

Den nya omgivningen har redan inspirerat Nicol i skrivarbetet. Den kriminalroman han har under arbete placerar sig på en fiktiv ort, men även Borgå spelar en roll i berättelsen.

Uusiseelantilainen kirjailija Grant Nicol
Bildtext Grant Nicol har under åren hunnit bo i Australien, Nordirland och på Island. En flytt till Finland kändes inte konstig för honom. – Jag har alltid varit litet av en vandrare.

Festivalen gav Nicol orsak att för första gången besöka Varkaus. Han säger att han tidigare deltagit i några litteraturevenemang, bland annat i Storbritannien. Den största delen av dem går ut på att man sitter på ett hotell och folk pratar om sig själva i två dagar, fnyser han.

– Den här festivalen är som ett litet kollektiv, samma ansikten syns på olika evenemang och paneldiskussioner, man pratar med allt möjligt folk. Det är så avslappnat.

"I Varkaus vill vi att olika kultursektorer ska samarbeta”

Den andra Dekkarit-festivalen i juli 2017 drog 2000 besökare. Konstens natt som ordnades samtidigt fick människor i rörelse, tror Kati och Teemu Paananen. De hade huvudansvaret för festivalens konstnärliga innehåll.

– Först funderade vi på vad som behövs för ett sådant här evenemang så att både gäster och besökare skulle trivas.

Paret Paananen säger sig vilja ha med både upplevelser och olika konst- och kulturgenrer, så att festivalen skulle bli så mångsidig som möjligt.

– En aktivitet som deckaräventyret var ett önskemål vi hade, och så fick vi reda på att det redan existerar ett företag som ordnar sådana, så vi inledde ett samarbete, säger Teemu Paananen.

Besökarna får, förutom traditionella författarintervjuer och -diskussioner, ta del av ett "escape room"-äventyrsspel, och inom ramen för festivalen ordnades möjlighet att besöka skådeplatsen för ett av historiens mest kända brott, dubbelmorden i Tulilahti i närliggande Heinävesi. I klubbhuset hängde konstföreningen upp sina alster för en utställning.

Under veckoslutet ordnades också vanligtvis rätt sällsynta drive in-filmvisningar.

– Då vi kom fram till att ingen människa sätter sig inomhus en sommardag för att se på film, beslöt vi att visa kriminalfilmer utomhus, säger Kati Paananen.

Kirjailijavieras Tapani Bagge puhuu Varkauden dekkarit-festivaalilla
Bildtext Tapani Bagge var en av festivalens författargäster.
Kukka-yhtye esiintyy Varkauden klubilla dekkarifestivaalin iltatapahtumassa, ihmisiä pöytien ääressä.
Bildtext Bandet Kukka spelade under festivalens kvällssupé.

I samband med festivalen ordnades också en kriminalnovelltävling som fick in över tvåhundra texter.

Kirja jonka kannessa mustapukuinen nainen ja teksti 13 kuoliaaksi vaiettua rikosnovellia
Bildtext I samband med festivalen ordnades också en kriminalnovelltävling som fick in över tvåhundra texter.
Teemu Paananen ja Jaakko Ikonen Dekkarit-festivaalilla julistamassa kilpailun voittajaa.
Bildtext Under avslutningsgalan var det prisutdelning för kriminalnovelltävlingen. Teemu Paananen berättade om juryarbetet.

I efterdyningarna av festivalen pustar paret Paananen ut i sin trädgård. De verkar nöjda, eftersom den lilla kärngruppens kraftansträngning har samlat mycket beröm. Kanske verkar de en aning trötta också, men det är förståeligt: Arbetsbördan har varit enorm.

– Kanske det spårade ur lite, säger de lite roat, då de går igenom allt som de organiserat under de senaste månaderna.

– Inte har vi det så här hela tiden. På vintern avskärmar vi oss från allt, så orkar vi dona på under sommaren igen.

Kati Paananen ja Teemu Paananen kotitalonsa kuistilla Varkauden puutalokaupunginosassa
Bildtext Kati och Teemu Paananen bor på trähusområdet i Kosulanniemi, som är beskyddat av Museiverket. – Få känner till det här området i Varkaus.
Bild: Yle / Harri Anttila

Kati och Teemu Paananen verkar i en grupp som kallar sig för kulturens kommandotrupp, med medlemmar från olika delar av kulturfältet i Varkaus.

– Vi samlas inofficiellt och byter tankar. Vi försöker se till att ingen skulle hålla på i sitt eget lilla hörn, utan att vi skulle samla våra krafter och samarbeta, säger Kati Paananen.

Paananens är inte hemma från Varkaus, men har sedan de flyttat hit i början på 2010-talet påverkat stadens kulturliv på många sätt. Kan det vara så, att utanförskapet hjälper till att se hemstaden med nya ögon?

– Visst kan det stämma, funderar Kati Paananen.

– Jag gillar Varkaus jättemycket. Det här är en verkligt fin miljö.

Grafikdekoration

Gamla Warkaus, alltså Varkaus gamla stad och speciellt hela Ahlströmsgatan från ena ändan till den andra är en tidsresa, en pärla som fått alltför litet uppmärksamhet trots att den klassats som kulturhistoriskt viktig också nationellt. De välbevarade arbetarkvarteren i Kommila, fabrikspatronernas villaområde i Kosulanniemi, fabrikens fina gamla klock-, vatten- och syratorn vid Ahlströmsgatan. De gamla byggnaderna sitter fint bland de enorma fabrikskomplexen, skorstenarna och de futuristiska formerna. Det vimlar i gamla stan nu när de nya ägarna restaurerar byggnaderna bland annat för kulturresenärers bruk. I Varkauden Klubi ordnas i juli Dekkarit-festivalen. Det som gör Klubi intressant är att få utvalda haft det i besittning sedan 1940-talet. I huset finns en fin, äkta lönnkrog från förbudstiden. Nu öppnas byggnaden för allmänheten.

Publiktips till Egenland
Dekkarit-festivalen i Varkaus - Spela upp på Arenan

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.

  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.

  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.

  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.

  • Följ oss på instagram: @egenland!

Diskussion om artikeln