Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Abderrahman Bouanane: Hade fortsatt attackerna om inte polisen hade skjutit mig

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 09:59.
Knivdådsrättegången i Åbo i april 2018.
Bildtext Knivdådsrättegången pågår i Starrbacka fängelset i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

På tisdagen hördes den mordåtalade Abderrahman Bouanane. Han var tydlig med att han hade fortsatt med sina knivattacker i Åbo om inte polisen hade stoppat honom. Han sade också att han för ett krig mot kvinnor. Hassan Zubier, som skadades svårt vid knivattacken säger att han är ledsen över den stora uppmärksamhet som den åtalade nu får.

Åklagaren yrkar på dom för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte i Åbo i augusti i fjol. 23-årige Bouanane har erkänt sig skyldig till dråp.

På tisdagen gick åklagaren igenom alla Bounananes förehavanden minut för minut. Den åtalade berättade hur den 18 augusti 2017 såg ut ur hans synvinkel.

Knivdådsrättegången i Åbo i april 2018.
Bildtext Medierna följde med sessionen via videolänk.

En dag som han inledde i S:t Karins, varefter han tog sig till Åbo, där han först besökte en moské för att be.

Därefter spelade han in ett manifest. Ett manifest han sedan lade ut på nätet. Han lade även ut en bild på sig själv i sociala medier.

När Bouanane gick på stan upplevde han att folk stirrade honom i ögonen, något som störde honom då han inte gillar att se folk i ögonen.

Ville skära halsen och hugga av huvudet på sina offer

Bouanane hade med sig två knivar och han sade att han minns fem av personerna han knivhögg, men han sade också att hans minnesbilder av händelserna inte är helt klara.

Bouanane berättade vidare att han under sina gärningar inte tittade offren i ögonen, utan bara att han tittade lite snabbt för att se om det var en finländare eller inte.

Han sade också att han knivhögg en person för att personen i fråga var på Salutorget för Jehovas vittnes räkning.

Motivmässigt sade Abderrahman Bouanane också att han ville skära halsen och hugga av huvudet på sina offer och att han blev arg på de som försökte stoppa honom från att göra det.

En skylt vid minnesplatsen för Åboattacken.
Bildtext Två personer dog och åtta skadades i samband med attacken.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Därför attackerade han även dem som försökte stoppa honom från att utföra fler knivattacker. En annan orsak var han inte ville att någon som stoppade honom skulle ses som hjälte efteråt.

Han var även tydlig med att han hade fortsatt med sina knivattacker om inte polisen hade stoppat honom, det vill säga skjutit honom i låret i närheten av Trätorget.

För ett krig mot kvinnor

Abderrahman Bouanane sade också i rätten att han för ett krig mot kvinnor och det var också anledningen till att han ropade ”allahu akbar” under knivdådets genomförande.

Han hade redan i Marocko, men också i Italien, Tyskland och Finland tyckt illa om kvinnor.

- Männen som skadades var offer, sade han och skrattade.

I rätten medgav Bouanane också att han dagen innan knivdådet i Åbo hade sett klipp på terrorattackerna i Barcelona. Marockanen sade också han ville förändra sitt liv genom att utföra det han gjorde på Salutorget i Åbo.

Tisdagens session bröts då Bouanane vägrade sätta sig

När rättegången återupptogs efter lunchpausen vägrade Bouanane att sätta sig. Det fick i sin tur rättens ordförande Tapio Katajamäki att säga att antingen sätter du dig eller så förs du ut ur lokalen. Precis det hände och tisdagens session bröts därför redan vid 12:30-tiden.

Strax efter sade Abderrahman Bouananes försvarsadvokat Kaarle Gummerus att den åtalade var i ett sådant mentalt tillstånd som skulle göra det svårt att fortsätta.

Gummerus sade också att Bouanane sagt att han inte ville fortsätta. Rättegången återupptas därför på onsdagen med start klockan 09:00.

Hassan Zubier kritiserar medierna: varför får han så mycket utrymme?

Hassan Zubier, som skadades svårt vid knivattacken i Åbo i augusti 2017, är ledsen över den stora uppmärksamhet som den åtalade får.

Han är arg över att medierna bett om (och fått tillstånd) att filma den åtalade på nytt på onsdag morgon.

- Varför får han så mycket utrymme? Varför får han styra rättegången och media? frågar Zubier.

Hassan Zubier i rätten i Åbo.
Bildtext Hassan Zubier har valt att följa med rättegången på plats.
Bild: Lehtikuva

- Det är skamligt, och visar att media bara är ute efter sensationer och inte tänker på offren alls.

Zubier har inget negativt att säga om domstolen, domarna eller advokaterna. Och allmänheten har rätt att få veta vad som händer i rätten, men man måste tänka på offrens känslor också.

Han vill att media drar tillbaka sin begäran om att få filma i morgon (onsdag), av hänsyn till offren. Och att inte fotografera den åtalade mer.

- Varje gång som mannen syns i media, så uppnår han precis det han velat - få mer uppmärksamhet för sin sak.

Rättegången hålls i fängelset av säkerhetsskäl

Av säkerhetsskäl hålls rättegången i Åbo fängelse och av samma skäl har Bouanane handfängsel under rättegången.

I början av tisdagens session var det en del tekniska problem med hörbarheten i rättegångssalen och därmed även i tingsrätten, där medierna följde sessionen via en videolänk.

Rättens ordförande Tapio Katajamäki fick därför styra upp det hela språk- och ordningsmässigt.

Rättssalen i Egentliga Finlands tingsrätt där man håller förberedelsesammanträdet för knivdådet i Åbo.
Bildtext Under rättegången sitter medierna i sessionssal nummer åtta vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.
Bild: Ari Welling / Yle

Den åtalade förstår en del finska, vilket skapade en del förvirring i början av tisdagens session. Bouananes berättelse tolkades från arabiska till finska och det hela försvårades av att Bouanane delvis svarade på finska.

Den åtalade försökte också flytta mikrofonen närmare sig för att höras bättre, men kunde inte då han har handfängsel under hela rättegången.

Häradsåklagare Hannu Koistinen fick flera gånger be Bouanane att ta en paus i sin redogörelse för att tolken skulle hinna översätta det hela från arabiska till finska.

Offren och de anhöriga kräver ersättningar

Alla målsägande stöder åtalet. De som skadades i attacken och offrens anhöriga kräver gärningsmannen på skadestånd på sammanlagt 600 000 euro, bland annat för bestående men och psykiskt lidande.

Enligt rättegångens processplan ska rättegångens slutpläderingar hållas den 15 maj och därefter börjar arbetet med domen.

Artikeln uppdaterades 17.4 klockan 16:36 med kommentarer av Hassan Zubier.