Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo försvarar snuttjobb för under 30-åringar: Vi vill ge de unga en chans

Från 2018
Petteri Orpo
Bildtext Finansminister Petteri Orpo (Saml)
Bild: Lehtikuva

Finansminister Petteri Orpo (Saml) försvarar regeringens planer på att luckra upp anställningsskyddet för under 30-åringar och göra det lättare för småföretag att säga upp personal. Remissdebatten om budgetramarna utmynnade i en hätsk ordväxling mellan Orpo och oppositionen.

- Vi vill ge de unga en chans att få jobb. För att förstå den här problematiken måste man själv vara företagare, dundrade Orpo.

Riksdagen förde på tisdagen en remissdebatt om budgetramarna för åren 2019-2022, men debatten kretsade främst kring regeringens senaste sysselsättningsåtgärder.

Orpo påpekade att det finns 120 000 ensamföretagare och tiotusentals småföretag med färre än 20 anställda i Finland.

- Här finns tusentals potentiella arbetsplatser, men företagen vågar inte anställa. En misslyckad rekrytering medför stora risker, sade Orpo.

SDP: "Varför ger ni er på de unga?"

Både de stora fackorganisationerna och juridiska experter har betecknat regeringens åtgärder som orättvisa och problematiska.

Att luckra upp anställningsskyddet och tillåta visstidsanställning utan särskild orsak för en viss åldersgrupp kan stå i strid med gällande EU-rättspraxis och Finlands grundlag. Orpo verkade ändå inte bekymrad.

- Vi vill slå vakt om arbetstagarens rättsskydd, men vi vill göra det lättare att säga upp då det är nödvändigt, formulerade sig Orpo.

SDP:s partiordförande Antti Rinne anklagade Orpo och regeringen för att bygga upp ett system där unga vuxna i praktiken kan tvingas jobba på prövotid i oändlighet.

Antti Rinne
Bildtext Antti Rinne
Bild: Lehtikuva

- Era beslut skapar mer otrygghet på arbetsmarknaden, varför ger ni er på de unga och raserar deras framtidstro, frågade Rinne.

- För en ung person är det viktigast att överhuvudtaget få ett jobb, svarade Orpo.

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) påpekade att regeringen inte ens har lagt fram ett färdigt lagförslag ännu och att flera detaljer och formuleringar måste finslipas.

Orpo: Minskade företagsstöd en risk

Regeringen fick vidare utstå kritik för sin nedskärningspolitik och sin samtidiga ovilja att dra ner på stöden till näringslivet.

- Då regeringen tillträdde var vi i en situation då vi måste skära ner, vi var i en skuldspiral, försvarade sig Orpo.

Enligt Orpo ville regeringen inte heller ta några risker med de omtalade företagsstöden.

- Vad beträffar företagsstöden har vi i praktiken varit tvungna att välja mellan sysselsättningen och klimatpolitiken. Sysselsättningen har varit en så kritisk fråga för oss att vi inte har velat ta några risker, till exempel vad beträffar den energiintensiva industrin och de tiotusentals jobb som finns där, sade Orpo.

Diskussion om artikeln