Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daniel Olin: EU:s nya superstjärna prisade Europa inför entusiastiska parlamentariker – men lyckas Macron förändra unionen?

Från 2018
Macron talade inför Europaparlamentet i Strasbourg
Bildtext Frankrikes president Macron gav sin syn på den europeiska utvecklingen
Bild: EPA / Patrick Seeger

Den franska presidenten Emmanuel Macron hyllade EU i ett tal för de redan frälsta. Men i de europeiska huvudstäderna och bland fransmännen är euforin inte lika stor, skriver vår Europakorrespondent Daniel Olin.

De europeiska värdena och vår unika demokrati bör försvaras.

Det var den franska presidenten Emmanuel Macrons budskap när han debatterade EU:s framtid inför Europaparlamentet i tisdags.

I sitt passionerade tal menade den franska presidenten att det pågår en form av inbördeskrig i Europa där nationalistiska krafter försöker utmana de unika europeiska värderingarna.

Macron, som var inbjuden av EU-parlamentet, gick i sitt tal till hårt angrepp mot de nationalistiska auktoritära krafter som växer sig allt starkare.

Något som kan tolkas som en bredsida mot den utveckling som skett i EU-länderna Polen och Ungern men också i Ryssland och Turkiet.

Macron hyllades av EU:s förtroendevalda

EU-parlamentet bjuder varje månad in en stats- eller regeringschef för att debattera.

Sällan har euforin varit lika stor som när Frankrikes mest EU-vänliga president någonsin gav sin syn på Europas framtid inför en fullsatt sal.

När den 40-årige franske presidenten avslutade sitt tal med att konstatera att han inte vill höra till en generation av sömngångare som har glömt det förflutna, utan istället vara del av en generation som tänker försvara demokratin fick han stående ovationer.

Också efter den nästa tre timmar långa debatten med EU-parlamentarikerna möttes Europas nya politiska superstjärna av rungande applåder.

- Du har gett Europa nytt hopp, konstaterade Macrons största anhängare, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Kometens smekmånad är ändå över

Emmanuel Macron, som på valnatten för snart ett år sedan äntrade scenen utanför Louvren till tonerna av Europahymnen, har lovat förändra Europa.

Men sedan han lade fram sina visioner i ett högtflygande tal i Sorbonne i höstas har den politiska kometen fått känna av den krassa verkligheten.

Inför Europaparlamentet i tisdags betonade han ett suveränt Europa som bör skydda sina medborgare och uppmanade parlamentarikerna att visa energi inför nästa års EU-val och föra en dialog om Europas framtid med väljarna.

Svårt att få igenom sina förslag på EU-nivå

Men även om Macron inte bjöd på mycket nytt och höll sina tankar på en tidvis abstrakt nivå, tonade han inte heller ner de förslag han tidigare lanserat, förslag som mött ett rätt hårt motstånd i de europeiska huvudstäderna.

Den franska presidenten vill bland annat förstärka EU:s försvars- och utrikespolitik och gå in för ett allt tätare samarbete inom euroområdet.

Men många av idéerna har inte fått luft under vingarna.

De tyska regeringsförhandlingarna har fördröjt reformarbetet samtidigt som det franska förslaget för en utökad EU-budget och ett större gemensamt ansvar för krisande länder har stött på patrull.

Tyskland, Nederländerna och Finland ställer sig på tvären. Också Macrons planer på en digitalskatt får tummen ner av Finland.

Macron må vara en skicklig talare och en ännu bättre debattör, men han har inte ännu lyckats driva igenom några stora europeiska reformer. Istället har han mött flera tunga bakslag.

Dessutom behöver den franska presidenten Tysklands stöd för att förändra Europa.

Men för att vara en förtroendeingivande politiker i Angela Merkels ögon bör han även kunna bevisa att löften om att få fart på den franska ekonomin ger resultat.

Den franska presidenten är hårt kritiserad på hemmaplan

Den energiska Macron har sedan han tillträdde som president sjösatt många stora reformer på hemmaplan. Ännu i höstas ebbade protesterna snabbt ut men de senaste månader har missnöjet vuxit sig allt starkare.

I flera veckor har järnvägsanställda strejkat. Pensionärerna är förbannade över de försämrade sociala förmånerna medan studenterna riktar skarp kritik mot de tuffare antagningskraven.

De omfattande protesterna inom olika sektorer har skapat ett franskt kaos som så många tidigare presidenter fått erfara.

- Han har glömt den lilla mänskan och blivit högerns president.

Det konstaterar en pratglad taxichaufför i Strasbourg och säger att en fransk president inte ska tro att man kan införa såpass många stora reformer samtidigt.

- Han har tappat kontakten till verkligheten, det gör alla franska presidenter efter att de flyttat in i Elyséepalatset.

När Macron i maj firar ett år som president står han inför de största utmaningarna hittills.

Hans opinionssiffror sjunker och många fransmän frågar sig om han går samma öde till mötes som företrädarna när de försökt reformera den tungrodda franska offentliga sektorn.

Efter Macrons tal i Strasbourg menade kommissionschefen Juncker att det sanna Frankrike är tillbaka.

Mot den här bakgrunden kan Junckers uttalande tolkas på flera olika sätt.

Diskussion om artikeln