Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-guldkaptenen Camilla Sundgren: "OS kan bli en av de drömmar jag inte får uppleva"

Från 2018
Marigold IceUnity i farten.
Bildtext VM-guld i Globen men ett OS-guld skulle smälla högre.
Bild: Lehtikuva

För en dryg vecka sedan i Stockholm erövrade Marigold IceUnity VM-guldet i synkroniserad konståkning framför näsan på hemmateamet Team Surprise. Ett VM-guld är det största man kan vinna inom grenen vars nästa stora mål är att få bli en del av OS-familjen.

Synkroniserad konståkning gör inte nu sitt första försök att ta klivet in på OS-arenorna. Att göra entré i Pyeongchang lyckades inte men skam den som ger sig.

– I vinter-OS är det ett klart större utbud av manliga idrottare och därför skulle synkroniserad konståkning kunna jämna ut situationen, något som den internationella olympiska kommittén, IOK är ute efter, säger Camilla Sundgren.

– Grenen skulle också utan tvivel hämta mera publik. Till exempel i VM i Stockholm var både publikmängden och stämningen på läktarna hög.

Teamåkningsvärldsmästarna Marigold IceUnity på träning i mars 2015
Bildtext IOK vill att OS attraherar unga.
Bild: Yle

En negativ sak med tanke på att synkroniserad konståkning skall bli en OS-gren är antalet idrottare som ryms med.

– Våra lag består av cirka 20 idrottare samt tränare och annan personal. Det kan vara ett förhinder eftersom gränsen på antalet idrottare i OS är 2900 idrottare, vet Sundgren.

Grenen är ungefär lika utspridd som ishockey

Konståkningsförbundets ordförande Laura Raitio ser utmaningen med det ökade idrottarantalet i vinter-OS som en utmaning. Utmaningen gäller då främst logi eftersom de befintliga ishallarna nog har tillräckligt med kapacitet för att rymma synkroniserad konståkning.

– Grenen är ungefär lika utspridd i världen som ishockey. Just nu finns det seniorlag i synkroniserad konståkning i 22 länder. Där det finns ishallar så finns det skridskoåkare konstaterar Raitio.

Marigold Iceunity
Bildtext Vinter-OS behöver flera kvinnor.
Bild: YLE

– Cirka 20 länder har resurser att skicka ett lag till OS ifall grenen får grönt ljus. Då skulle det gälla att, precis som i individuell konståkning ha poängkriterier som man måste uppnå i det korta och fria programmet för att kvala in.

I det här skedet kunde det handla om att åtta till tio lag får delta i Peking. Kina lär redan satsa hårt på att ha ett slagkraftigt team i synkroniserad konståkning. Om IOK äntligen tänder på tanken att bjuda in synkroniserad konståkning så stiger finlands medaljchanser betydligt.

För sent för Camilla?

För Camilla Sundgren kommer chansen att delta i OS i varje fall för sent. Synkroniserad konståkning är en mycket dyr gren som kräver massor av träning.

Camilla skulle vara 26 år i Peking och för att ett deltagande där kunde vara möjligt skulle hon vara tvungen att låta studier och arbete vänta.

VM-guld på hemmais!

Till hemma-VM om ett år tänker Camilla åtminstone kämpa för att uppnå ännu ett guld.

– Jag kommer aldrig att glömma känslan när VM-guldet i Globen klarnade. Alla mina drömmar gick i uppfyllelse. Jag kunde inte ha önskat mera av den här sporten som jag började med när jag var fyra år gammal.

– Jag är väldigt, väldigt tacksam men det går inte ännu att bli proffs i den här grenen.

OS-platsens öde kommer att avgöras i slutet av juni då IOK har sitt möte. VM i Helsingfors arrangeras 12-13.4 2019.