Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segerjubel i Uleåborg: Junttila och Hakanpää på hugget för Kärpät

Från 2018
Uppdaterad 17.04.2018 21:55.
Kärpät firar mål.
Bildtext 1+1 för både guldhjälmen Julius Junttila och backbjässen Jani Hakanpää.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Kärpät var herre på täppan då finalserien körde igång i Uleåborg på tisdagskvällen. Slutsiffrorna skrevs 3–0 till hemmalaget – mot ett utvilat, men trögt Tappara. En riktig skitinsats, lyder analysen från Tapparalägret efter matchen.

Utgångsläget var spännande: Tappara hade fått vila ordentligt efter att ha slagit TPS rakt i fyra matcher i semifinalen – samtidigt som Kärpät fick svettas i sju matcher mot HIFK.

Men Kärpät såg allt annat än utmattat ut på tisdagskvällen.

Efter en försiktig första period tog OS-lejonet och guldhjälmen Julius Junttila för sig i anfallszonen och förde Kärpät upp i 1–0 med ett vasst handledsskott. Målet visade sig bli matchvinnande.

Veini Vehviläinen agerade mur och resten av Uleåborgstruppen försvarade tätt – och Tappara fick aldrig hål på Kärpätdefensiven. Istället var det hemmalaget som pangade in två mål under matchens sista minuter och slutresultatet skrevs 3–0.

– Det var en bra match av oss. Vi var snabbare än Tappara, vi hade touchen kvar efter den sista matchen mot HIFK. Men de kommer garanterat att bättra rejält. De spelar tufft och har tålamod, analyserar Kärpätlotsen Mikko Manner i Yle Puhes intervju efter matchen.

I Tapparalägret var tongången väntat nog dystrare.

– En riktig skitinstats. Vi kunde fast ha slagits lite där mot slutet. Men fyra segrar krävs, säger Tapparas Aleksi Salonen.

Junttila och Hakanpää effektiva framför överraskande få ishockeyvänner

Junttila noterades dessutom för en assist till Kärpäts andra mål signerat Charles Bertrand. Jani Hakanpää satte matchens sista mål i tom bur och hade före det hunnit passa fram Junttilas mål i den andra perioden.

En av matchens största snackisar var den blygsamma publiksiffran i Uleåborg. Dryga 5000 ögonpar hade tagit sig till hallen för att följa med den första finalen – knappt 1600 personer under maximikapaciteten i Raksila.

– Visst är det synd. Jag tyckte inte att biljettpriserna heller var för höga. Vi litar på att det är slutsålt nästa hemmamatch, säger matchhjälten Junttila till Yle efter matchen.

Fyra segrar krävs för FM-guld. Finalserien fortsätter på torsdag i Tammerfors.

Kärpät – Tappara 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

24.08 1–0 Junttila (Mäenalanen, Hakanpää)
57.59 2–0 Bertrand (Junttila, Kukkonen)
59.27 3–0 Hakanpää (Koivisto) tm

Utvisningar:
Kärpät 1x2 min, Tappara 3x2, 10 (Rantakari) min

Målvakter:
Veini Vehviläinen, Kärpät 7+ 5 + 7 = 19
Dominik Hrachovina, Tappara 5+ 11 + 8 = 24

Publik: 5021

Kärpät leder med 1–0 i matcher.

Artikeln uppdaterad med kommentarer kl. 21.55

Diskussion om artikeln