Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionen i Armenien har utlyst fredlig sammetsrevolution - tio tusen demonstrerar i Jerevan

Från 2018
Protester i Jerevan 16.4.2018.

Åtminstone 10 000 demonstranter är samlade i Armeniens huvudstad Jerevan. De protesterar mot att Serzj Sargsian som styrt landet i tio år som president blev vald till premiärminister på tisdag.

Under tisdagen blockerade demonstranterna ingångarna till förvaltningsbyggnader och stoppade trafiken i centrum av Jerevan.

Protesterna fortsätter för femte dagen i följd.

Sargsian var president under två mandatperioder eller tio år, efter det kunde han inte längre omväljas. Sedan kandiderade han till posten som premiärminister, i motsatas till vad han tidigare sagt.

Genom ändringar i grundlagen år 2015 utökades premiärministerns befogenheter medan presidentposten snarast är ceremoniell.

Trots missnöjet utsåg Armeniens parlament Sargsian till premiärminister på tisdag. Han hade inga motkandidater och rösterna föll 77–17.

Fredlig sammetsrevolution

- Jag förklarar hämed att den fredliga sammetsrevolutionen har inletts, sade oppositionsledaren Nikol Pashinian till demonstranterna, enligt nyhetsbyråerna.

Sammetsrevolutionen var det oblodiga maktskifte som ägde rum i Tjeckoslovakien år 1989, då landets kommunistiska styre störtades, efter demonstrationer.

Oppositionen vill få bort Sargsian och säger att han har gjort sig skyldig till korruption.

Serzj Sargsian tillsammans med andra ledare i Moskva.
Bildtext Serzj Sargsian andra från höger på bilden.

Serzj Sargsian är känd som en Rysslandsvänlig ledare. Armenien är ekonomiskt beroende av Ryssland som också har en flygbas i landet.

På måndagen skadades drygt 40 människor i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, uppger myndigheterna. Sex av de skadade var poliser.

Diskussion om artikeln