Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barbara Bush är död - hon var hustru och mor till presidenter, men ses som familjens bästa politiker

Från 2018
Barbara Bush som amerikanerna minns henne; vithårig, leende, rynkig
Bildtext Barbara Bush, som amerikanerna minns henne, leende, vithårig, rynkig.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tidigare presidentfrun Barbara Bush är död. Hon blev älskad av många, ibland kallad "hela USA:s farmor". Hon blev 92 år gammal.

Barbara Bush var gift med George H. W. Bush, USA:s 41:e president åren 1989-1993 tills han förlorade valet mot Bill Clinton.

Barbara Bush var "first lady", USA:s första dam i fyra år. Men före det var hon "second lady" under åtta år, när hennes man var vicepresident med Ronald Reagan.

Hon har kallats matriarken i den stora Bushfamiljen, med många politiker.

Två av hennes söner blev senatorer och sonen George W. Bush blev USA:s 43:e president, åren 2001-2009.

George H.W. Bush, Barbara Bush och George W. Bush
Bildtext Barbara Bush tillsammans med två presidenter år 2008
Bild: LARRY W. SMITH/EPA

I ett uttalande säger George W. Bush att hans mor gav jovialitet, kärlek och läs- och skrivkunnighet till miljoner mänskor. Till familjemedlemmarna gav hon så mycket mer, skriver George Bush.

- Hon höll oss alltid igång, och vid gott humör ända till slutet. Jag är en lycklig man som hade Barbara Bush som mor, skriver sonen.

Högprofilerad presidentfru

Somliga säger att Barbara Bush var den bästa politikern i Bushfamiljen, den som också förstod vanliga amerikaners liv.

Hon banade väg för sin man i politiken och sades vara mer populär än han i början av presidentkampanjen.

De amerikanska tv-kanalerna har uppmärksammat hennes direkta och mjuka sätt, som gjorde det acceptabelt för många tveksamma amerikaner att rösta på republikanerna.

"En vanlig rynkig kvinna"

- Jag är gammal och fet och hotar ingen, förklarade Barbara Bush sin popularitet. Hon skämtade också om sina rynkor och sitt vita hår som hon vägrade färga.

Barbara och George H.W. Bush hann vara gifta i 73 år, ett rekord bland amerikanska presidentfamiljer. Hon har berättat att hon gifte sig med den första mannen som hon kysste.

Det skedde 1945, när han återvände från kriget där han tjänstgjorde som stridspilot. Efter det följde hon sin man och hon brukade berätta att de hade flyttat nästa 30 gånger.

Två besök i Finland

I sina memoarer minns Barbara Bush bland annat två besök i Finland. Den ena gången träffades USA:s och Sovjetunionens presidenter i Helsingfors.

Hon noterar i sina memoarer att finländarnas nationaldräkt verkar vara joggingdräkt på veckosluten, oberoende av ålder. Hon förundrade sig över hur dyrt det var på restaurangerna i Helsingfors och den amerikanska kedjan Mc Donalds.

"Inte råd med kaviar"

Hon berättar att hon försökte förklara den västerländska kapitalismen och det amerikanska tvåpartisystemet för sin kollega Raisa Gorbatjova.

Det skedde vid en mottagning på den sovjetiska ambassaden i Helsingfors. Raisa frågade vad kaviaren kostar i USA. Det visste Barbara Bush inte, men berättade att paret Bush älskade kaviar, men i vanliga fall inte ansåg sig ha råd med det.

Ett annat besök i Helsingfors hade att göra med den europeiska säkerhetskonferensen, då George Bush träffade sin gamla vän Mauno Koivisto.

Barbara Bush noterade med glädje att Tellervo Koivisto använde den väska hon hade fått vid ett tidigare besök i Vita huset.

Dödsfallet ingen överraskning

Det har varit stor uppmärksamhet om George H.W. Bushs hälsotillstånd. Han har länge haft Parkinsons sjukdom och sitter i rullstol. Barbara Bush har det varit mindre uppmärksamhet kring.

För några dagar sedan meddelades att hon hade valt att övergå till palliativ vård, i en lungsjukdom som hade plågat henne länge. Hon ville inte längre förlänga sitt liv med medicinska metoder, utan nöjde sig med terminalvård, som räckte i bara två dagar.

Diskussion om artikeln