Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS-mätning: SDP fortsätter åka berg- och dalbana, noteras nu som största parti

Från 2018
SDP:s valkampanj i Borgå inför kommunalvalet.
Bild: Yle / Ki Svahnström

I en partimätning som tidningen Helsingin Sanomat publicerat på onsdagen noteras Socialdemokratiska partiet SDP som största parti, medan Samlingspartiet får nöja sig med en andraplats.

Stödet för SDP har sågat fram och tillbaka i de senaste mätningarna. Också i Yles mätning från början av mars hade partiet det största stödet, men åkte en månad senare tillbaka ned till andra plats.

I den aktuella mätningen från Helsingin Sanomat har stödet för SDP ökat en aning till 21,4 procent, medan stödet för Samlingspartiet har minskat i ungefär samma mån till 20,6 procent.

De två partierna ligger precis som i Yles mätningar så nära varandra att felmarginalen gör resultatet osäkert. Helsingin Sanomat uppger för sin mätning en felmarginal på omkring två procentenheter.

Tredje största parti i HS-mätningen är Centern med 15,7 procent och på fjärde plats ligger De gröna med 14,0 procent.

De följande i storleksordning är Vänsterförbundet (8,9 %), Sannfinländarna (8,1 %), Svenska folkpartiet (4,2 %), Kristdemokraterna (3,5 %) och De blå (1,6 %).

Vår interaktiva grafik visar hur stödet för partierna utvecklats efterhand. Här saknas den färska mätningen från Helsingin Sanomat.

Diskussion om artikeln