Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Risken för översvämning stiger i Österbotten

Från 2018
Uppdaterad 18.04.2018 16:37.
Toby å svämmar över.
Bildtext Just nu är risken för översvämning stor längs Toby å.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vattnet i Toby å i Korsholm har stigit under natten och kommer sannolikt ännu att stiga. Längs Kyro älv har det bildats flera isproppar som höjer vattennivån i älven, säger Liisa-Maria Rautio som är vattenresurschef vid NTM- centralen.

Vattenresurschef Liisa-Maria Rautio, NTM-centralen.
Bildtext Liisa-Maria Rautio håller koll på vattenflödet.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Vi har en cirka en kilometer lång ispropp i Kyro älv ovanför Lillkyro. Isen är också ganska tjock, kring 40 centimeter. I Toby å har vi bara 10 centimeter is och det är mera issörja.

Det finns redan byggnader som hotas av vattnet i Lillkyro och längs Toby å i Korsholm. En del hus har fått vatten i källaren.

Mindre vägar ut till landsvägen är också översvämmade på området. På norra sidan av Kyro älv, från Kolkas bro uppåt, är vägen stängd sedan i tisdags.

- Toppen borde vara nådd i Toby å på onsdag eller torsdag. I Kyro älv borde toppen nås under den här veckan. Längre norrut kommer toppen under veckoslutet och i början av nästa vecka.

Toby å svämmar över.
Bildtext Det finns fortfarande en del isblock i Toby å.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Läget värst i Ilmajoki

Våren är senare än normalt i år och då blir det ofta problem då värmen kommer med en gång. Regn förvärrar situationen ytterligare. Under tisdagen regnade det mellan 10 -20 millimeter.

- Smältningen blir så snabb och isen kan vara tjock. Det här liknar året 2013 då man hade stora problem.

översvämningar
Bild: Yle/Jukka Tyni

Enligt nuvarande prognoser för Kyro älv kan vattenståndet i Nikkola i Ilmajoki stiga så högt att man blir tvungen att släppa ut vatten på invallningsområdena.

- Framförallt måste vi satsa våra resurser på Ilmajoki och Seinäjokitrakten eftersom vattennivån där har stigit. Det är bara 30 centimeter från den nivå då vi måste släppa ut vatten på åkrarna för att minska översvämningsrisken.

Det som nu kan lugna situationen är om man får kalla nätter framöver.

- Då kanske vi just skulle kunna hålla oss på den här nivån.

Diskussion om artikeln