Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cykelsäsongen är i full gång och trenden håller i sig: Framtiden ser riktigt ljus ut!

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 13:17.
Mats Granbacka bland cyklar
Bildtext Mats Granbacka har fullt upp så här på våren.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

När solen äntligen börjar titta fram med snäppet mer värme och snön har fått ge vika för tussilagona, då fylls vägar och lättrafikleder med tvåhjulingar. Det är allt från barn som glatt plingar i sina klockor till medelålders män och kvinnor i lycra som susar fram på sina landsvägscyklar.

Nu är säsongen i full gång. Det har också Mats Granbacka som servar och säljer cyklar på Drumsö märkt.

- Våren är förvisso sen i år. Vi är tre veckor senare än normalt men det tenderar nog att jämna ut sig längs med säsongen. Det är bara extra bråttom just nu, berättar Mats Granbacka.

Omsättningsmässigt utgör tre månader hälften av Granbackas hela årsinkomst. April brukar vara månaden då folk börjar intressera sig för cykling igen.

Cykelservice på Drumsö
Bildtext Cyklar väntar på service på Drumsö.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Serva din cykel!

Mats Granbackas råd till alla som redan har en cykel är att se till att serva den årligen.

- Man sparar nog en bra peng på att se till att allt är i skick. Det gäller att tvätta och putsa, spänna ekrarna också för man märker nog alltid när hjulen är i rätt balans. Bromsarna ska kollas så de fungerar prickfritt, så ska växlar, centrallager, navlager och styrlager ses över, en hel del alltså. Men som sagt, det är en hel del förmånligare att låta serva sin cykel än att tvingas köpa nya komponenter om de går sönder, säger han.

Cykelverkstad på Drumsö
Bildtext Tre månader står för hälften av Granbackas årsinkomst.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Cyklisterna är mer medvetna än förr

- Dagens cyklister har nog märkt det här. De nöjer sig inte längre med att låta gårdskarlen lyfta cykeln upp och ner för att spola lite vatten på ramen och olja kättingen. Allt fler anlitar oss som är i branschen, säger Mats Granbacka.

För att lätta på vårrusningen påminner Granbacka att det också går att göra underhållsarbetet efter säsongen på hösten, förutsatt att man inte också cyklar på vintern.

- Jo, servicen håller ju helt bra över vintern. Man behöver bara pumpa upp däcken och ge sig ut och cykla sen när våren kommer, säger han.

Service av cykel
Bildtext En hel del ingår i årsservicen.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Trenden håller i sig.

Intresset för cykling tog fart för ungefär tio år sedan. Boomen har till exempel lett till att cykelevenemanget Tour de Helsinki fick sällskap av Giro d’Espoo och Vanda Vueltan där inalles tusentals cyklister deltar.

Ännu har Mats Granbacka inte sett att boomen skulle ha lagt sig.

- Vi säljer ungefär femhundra cyklar per år. Det är allt från vanliga brukscyklar till landsvägscyklar och terrängcyklar eller så kallade mountainbikes. Även den mest extrema formen av cykling, det vill säga ”downhill” där man i princip åker ner för en slalombacke, intresserar allt mer. Våra kunder varierar från små barn till gamla tanter så det finns ganska bra bredd, berättar han.

Downhill cykling
Bildtext Downhill är en extrem form av cykling.
Bild: U.Klavér

Glöm inte hjälmen!

Vid sidan av själva cykeln finns en hel del prylar en cyklist kan tänkas behöva. Ska man ut på längre färder kan det vara bra att satsa på cykelbyxor, handskar och cykelskor. Men allra viktigast är förstås hjälmen.

- Vi säljer sådär i princip en hjälm per såld cykel. Det är inga dumma tioeuroslappar att sätta ut. Sen när din hjälm under fem-sex års tid ett antal gånger har fallit ner från knaggen på golvet kan det nog vara bra att byta ut den. Det är lättare att hitta en ny hjälm än ett nytt huvud, påpekar Mats Granbacka.

cykelhjälmar
Bildtext Det är lättare att köpa ny hjälm än att hitta ett nytt huvud.
Bild: Ulrica Fagerström/ Yle

Framtiden ser ljus ut

Den trend som just nu är på gång vad gäller cykling ser ut att hålla i sig.

- Hela tiden flyttar nya familjer ut hit till ön, säljer sin bil och kommer till oss för att köpa cyklar i stället. Det går mycket snabbare att ta sig till centrum på två hjul än på fyra under rusningstid. Det märker man också när man under sommaren tittar på de tomma ställningarna för stadscyklarna som man kan hyra. Framtiden ser riktigt bra ut för branschen, säger Mats Granbacka, cykelförsäljare på Drumsö.

Diskussion om artikeln