Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johaug fri att tävla igen – avstängningen har gett nya perspektiv på livet

Från 2018
Therese Johaug i sina senaste världscuptävlingar i Canmore i mars 2016.
Bildtext Therese Johaug är fri att tävla igen.
Bild: All Over Press

Bättre självförtroende och mer öppen för andras åsikter. Så beskriver Therese Johaugs närmaste krets hur hon förändrats under sin avstängning som tar slut i dag.

I september 2016 testade Therese Johaug positivt för den anabola steroiden clostebol under ett träningsläger i Italien. Hon stängdes först av i 13 månader men idrottens skiljedomstol Cas valde att förlänga avstängningen till 18 månader.

Johaug fick se drömmen om OS i Pyeongchang gå i kras men valde att satsa vidare mot VM i Seefeld nästa år.

För två månader sedan fick hon tillåtelse att börja träna med landslaget igen och i dag tar avstängningen slut. Personer i Johaugs närhet vittnar om hur avstängningen har förändrat henne.

– Hon har inte ändrat personligheten men hon har blivit mer ödmjuk. Hon har blivit mer öppen för andras åsikter och hur saker hänger ihop oavsett om det gäller politik, sport eller diskussioner inom familjen, säger lillebror Karstein Johaug som fungerat som träningspartner under avstängningen till NRK.

Pojkvännen Nils Jakob Hoff är inne på samma linje.

– Det har öppnat andra dörrar, hon har fått träna och disponera livet på ett annat sätt. Hon har fått se att det finns ett liv efter idrotten. Hon har fått bättre självförtroende och vuxit som person, säger han.

Skidåkaren Therese Johaug, norska skidförbundets kommunikationschef Espen Graff och läkaren Fredrik Bendiksen under en presskonferens.
Bildtext Johaug under den första presskonferensen då det positiva dopningsprovet blev känt.
Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press

”Bara kaos”

Johaug ansåg länge att allt ansvar på låg på landslagsläkaren Fredrik Bendiksen som ska ha sagt att det var okej läppsalvan som innehöll clostebol.

I november gjorde hon en tvärvändning då hon för första gången sa att hon själv hade en skuld i det positiva dopningsprovet.

I efterhand anser managern Jörn Ernst att man kunde ha hanterat saker annorlunda i samband med att det positiva dopningsprovet blev känt.

– I början var det bara kaos. Hon kanske borde ha varit mer tydlig med sitt ansvar. Hon anser att hon tog sitt ansvar då hon frågade läkaren men det var inte tillräckligt. Så ja, vi borde i ett tidigare skede ha varit mera tydliga med att hon tog ansvar, säger han.

Therese Johaug och rådgivaren Christian B Hjor inför förhöret den 25 januari.
Bildtext Johaug förhördes i januari 2017.
Bild: HEIKO JUNGE / EPA / All Over Press

Tävlar i motionsklassen

Johaugs första tävling efter avstängningen blir i det 37 kilometer långa Skarvrennet som går av stapeln i helgen. Där kommer hon inte att tävla med eliten utan väljer att åka med sina sponsorer i motionsklassen.

– Hon kände att det inte var rätt att ställa upp i elitklassen efter att hon varit avstängd hela året. Vi har pratat mycket om det och jag stöder henne, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass.

Johaugs första riktiga tävling på snö blir i Beitostölen i november.