Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

USA:s före detta ambassadör Bruce Oreck bestört över VR:s agerande - oviss framtid för maskinverkstaden i Vallgård

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 11:44.
Bruce oreck framför VR:s gamla maskinverkstad i Vallgård, Helsingfors.
Bildtext Bruce Oreck framför VR:s gamla maskinverkstad i Vallgård, Helsingfors.
Bild: Yle / Antti Kolppo

Oreck har traktat efter maskinverkstaden i Vallgård i Helsingfors sedan förra sommaren, men priset har orsakat en schism. Enligt VR finns det inga oegentligheter i förhandlingarna.

Förhandlingarna om köpet av maskinverkstaden i Vallgård i Helsingfors befinner sig i ett laddat skede. Den före detta amerikanska ambassadören vill köpa fastigheten i det så kallade Maskinverkstadskvarteret av VR.

I nuläget är det oklart om fastigheten kommer att hamna i Orecks händer eller om den går till en ny spekulant. Oreck inledde förhandlingarna med VR under sensommaren 2017.

Orecks vision är ett projekt som han döpt till Train Factory. Fastigheten skulle då byggas om för att inkludera restaurang-, affärs- och kontorsutrymmen. Oreck menar att projektet skulle understöda såväl kvarteret som staden.

Oreck har fått en konkurrent

VR har nu fått ett konkurrerande bud från en annan intressent. Företaget vill inte avslöja till vilket ändamål området skulle användas ifall det går till Orecks konkurrent.

På onsdagen gick Oreck ut i media med ett dramatiskt pressmeddelande, i vilket han delger att förhandlingsförloppet med VR har orsakat en bitter besvikelse för honom.

Enligt Oreck var han redo att ta fullt ansvar för fastigheten och dess omgivning. Oreck hade även godtagit VR:s prishöjning och redan satt ut en hel del egna pengar på projektet.

Enligt planen skulle affärsförhandlingarna vara klara senast 9.4.2018. Oreck menar att han har varit redo att lägga sista handen vid affären.

Oreck: "VR:s styrelse har betett sig väldigt ofinskt"

Oreck säger i sitt pressmeddelande att VR meddelade honom 26.3.2018 att bolaget vill hitta en köpare som erbjuder ett högre pris. I går, tisdag, meddelade VR dock Oreck att han har 48 timmar på sig att lämna ett bättre erbjudande, annars kommer fastigheten att säljas till en annan köpare.

- Jag har hamnat i en situation där en statligt ägd enhet, VR:s styrelse, går och gör något väldigt ofinskt. VR lade fram såväl villkoren som priset, godkände arbetet, utgifterna och tidsplanen så att investeringen skulle vara möjlig. Efter detta har de inte hållit sitt ord, säger Oreck.

Bruce Oreck.
Bildtext Bruce Oreck anser att VR svikt sitt ord.
Bild: Yle / Antti Kolppo

VR:s kommunikationschef Tatu Tuominen delger inte hur många gånger bolaget har bett Oreck höja sitt bud. Enligt Tuominen har VR fört förhandlingar med Oreck under en längre period. Bolaget har velat erbjuda honom ännu en möjlighet till affär.

– Vi har velat respektera det jobb han gjort och få visshet om huruvida han fortfarande är villig att höja sitt erbjudande. Läget har varit helt öppet.

VR: "Inga oklarheter här"

Tuominen avslöjar varken Orecks eller hans konkurrents prisförslag, men säger att de skiljer sig på ett sätt som en ansvarsfull ägare bör ta i beaktande.

- VR:s styrelse har inte accepterat något erbjudande i något skede. Alla fastighets- och försäljningsprocesser är bundna av en klausul som kräver styrelsens godkännande. Det finns inget oklart i det här.

En namninsamling som vädjar att VR ska sälja maskinverkstaden till Oreck startades på onsdagen. Samma dag hade redan över 3 000 personer skrivit under.

New York-bördiga Bruce Oreck inledde sitt arbete som ambassadör i Helsingfors år 2009, en post han höll ovanligt länge - ända fram till juli 2015. Finlandsentusiasten Oreck har sedermera bosatt sig i Helsingfors centrum och fungerat som lärare vid Aalto-universitet.

Artikeln baserar sig på Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on tyrmistynyt VR:n toiminnasta – Konepajakiinteistön tulevaisuus on nyt avoinna skriven av Ulla Malminen.

Kl. 11:43 ändrades ordet oangelägenheter till oegentligheter, vilket ursprungligen avsetts.

På andra språk

Diskussion om artikeln