Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Psykoanalytiker om Abderrahman Bouanane: ”Hans uppträdande i rätten är en fortsättning på attacken”

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 09:58.
Knivdådsrättegången i Åbo i april 2018.
Bildtext Högmodet, arrogansen och hånandet kan betraktas som psykologiskt våld mot offren och hela finska folket, säger psykoanalytikern och psykiatern Gustav Schulman.
Bild: Yle/ Peter Karlberg

Abderrahman Bouanane, som åtalas för två mord i terroristiskt syfte i tingsrätten i Åbo, har vid ett flertal tillfällen skrattat, hånat offren och vägrat lyda rättens ordförande. Hans uppträdande kan ses som en psykologisk fortsättning på dådet, säger Gustav Schulman, psykoanalytiker och psykiater.

Särskilt tydligt blev det då rättegången inleddes förra veckan och Bouanane uppträdde för första gången i rätten.

- Högmodet, arrogansen och hånandet kan nog betraktas som psykologiskt våld mot offren och hela finska folket. Han njuter att pressen var på plats. Han var medveten om publiken och ville visa att han är en stor jihadisthjälte, säger Schulman.

På onsdagen skulle Bouanane höras igen i rätten men han skickades ut ur rättssalen för att han vägrade sätta sig på sin stol. På tisdagen avbröts sessionen av samma orsak.

- Han verkar vara oförmögen att förstå vad som syftet är med rättegången, konstaterar Schulman.

Kvinnohatet ett nytt tema

Att Bouanane på tisdagen nämnde att han hatar kvinnor är ett intressant och nytt tema, anser Schulman.

- Det verkar som om det varit motivet en längre tid och troligen har han upplevt att han blivit illa behandlad av kvinnor och ser sig som ett offer. Nu vill han hämnas på alla som betett sig illa mot honom.

- Han har kunnat förverkliga två motiv med samma attack, både terroristiska motivet och på en emotionell nivå också ett långvarigt kvinnohat.

Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Bildtext Salutorget i Åbo strax efter knivdådet.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Hur uppfattar han sig själv enligt dig?

- Han tror att han är en hjälte men det är en ganska svag identitetsuppfattning för honom, det är nästan som en saga som han berättar för sig själv som han vill tro på.

- När han sedan kallades feg av ett offer i rätten tappade han besinningen och slängdes ut från rättssalen. Den här hårdheten och arrogansen skyddar inte honom utan det är en tunn skorpa, han är troligen mycket osäker.

- Troligen har han tänkt sig att polisen skjuter honom och att han blir en hjälte men så blev det inte nu.

Den här hårdheten och arrogansen skyddar inte honom utan det är en tunn skorpa, han är troligen mycket osäker

Saknar han förmåga till empati?

- Det tror jag inte, han har berättat att hans impuls att göra något föddes i flyktingförläggningen där han hörde om lidandet i Syrien. Då hade han visat empati för lidandet och då ville han hämnas på västerländerna.

- Han gör inte skillnad människor och ser det som berättigat att döda i Finland.

- Han kan inte riktigt urskilja vad han ska hämnas för och jag misstänker därför att jihadistiska terroristmotivet är ett slags berättigande som han hittat på för att rättfärdiga sitt kvinnohat.

Vem är det som han uppträder för?

- Första rättegångsdagen var publiken nog alla som sitter i rätten, offren och finska folket. Han ville framföra att han vill hämnas och som Anders Behring Breivik ville han göra propaganda med det här.